Orzan: Piata de foraj va creste cu 20-30% in 2010

Orzan: Piata de foraj va creste cu 20-30% in 2010Teodor Orzan, directorul directiei de foraj in cadrul Dafora, considera ca piata de foraj din Romania va scadea cu peste 10% in acest an, insa se asteapta la o crestere de 20-30% in 2011.

“Ma astept ca in 2011 sa avem o cifra de afaceri din sectorul de foraj cu un sfert mai mare decat cea din 2010, in timp ce profitul ar putea creste cu 15% fata de acest an. Rezultatele pe care le-am obtinut in plina criza care sunt la nivelele de dinaintea acestei perioade criza ne determina sa fim optimisti”, a afirmat Orzan, intr-o conferinta de presa.

El a mai explicat ca piata de foraj este in directa corelara cu pretul petrolului, o cotatie buna ducand la activitati de profil in crestere. “Daca pretul petrolului se mentine peste nivelul de 60 dolari/baril activitatea de foraj este profitabila. Ma astept ca in perioada urmatoare pretul petrolului sa se majoreze”, a explicat directorul directiei de foraj.

In conditiile in care pe plan local Dafora lucreaza doar cu Petrom si Romgaz, compania s-a orientat catre pietele externe. In scurt timp, compania va incheia un nou contract in Ucraina, dupa ce anterior a mai incheiat un acord de foraj, si are discutii cu societati din Kuweit, Bulgaria si din Europa Occidentala.

“Piata din Irak este una cu foarte bun potential de foraj, dar din pacate nu este sigura. Pana la stabilizarea situatiei am decis sa lucrari in Romania si in jurul tarii”, a declarat Gheorghe Calburean (foto), presedintele si directorul general al Dafora.

Nu lucram cu administratiile locale care nu au finantare europeana

Probleme de finantarea pe care le au administratile locale si primariile a determinat compania sa renunte la incheierea de contracte pentru infrastructurare pentru proiectele fara finantare europeana.

“Analiza pe ultimii doi ani pe activitatea de constructii ne-a determinat sa ne indreptam exclusiv spre sectorul de infrastructura. Intram pe piata locala pe astept de proiecte, insa numai acolo unde exista finantare europeana. Nu lucram pentru niciun proiect al administratilor locale sau primariilor care nu detin finantare europeana, deoarece vom avea probleme cu primirea banilor”, sustine Calburean.

Problemele cu statul se regasesc si in sectorul de foraj, unde seful Dafora a afirmat ca nu a incheiat niciun contract nou cu o companie de stat.

“In urmatorii 3-4 ani dorim sa avem afaceri de 30-35% din proiectele internationale si 65-70% din cele din Romania, deoarece am elimina o mare parte din risc. Impactul unei crize pe unul din aceste segment ar fi acoperit de celalalt segment”, spune Orzan.

Principalii clienti de pe piata locala sunt Petrom si Romgaz, pe piata de foraj, insa Orzan se asteapta ca anul urmator si alte companii sa se indrepte spre cereri pe acest domeniu.

Pierdere financiara de 10 mil. lei in primele sase luni

Pierdere financiara de 10 mil. lei in primele sase luniDesi a obtinut un profit semestrial de 7 milioane lei, compania de foraj a inregistrat pierderi de 10 milioane lei din activitatea financiara. “Rezultatul negativ din activitatea financiara a fost determinat de pierderile din cursul valutar. Ne-am gandit sa apelam la instrumente financiare pentru acoperirea fata de evolutia cursului valutar, dar am hotarat ca in acest an sa nu apelam la hedging”, a declarat Dana Nanu, CFO-ul Dafora, in cadrul unei conferinte de presa.

La finalul primelor sase luni, compania avea credite bancare in valoare totala de 114,6 milioane lei, in usoara scadere fata de imprumuturile de acest tip inregistrate la sfarsitul primului semestru din 2009.

“In prezent, avem un grad de indatorare de circa 63% de procente, dar am vrea sa-l reducem la 50%, nivel pe care il consideram confortabil. Luam in considerare transformarea unor credite bancare din euro in moneda nationala pentru a ne reduce riscul cursul valutar”, a explicat Nanu.