1 / 4

Cum a decurs procesul de blocare a preluarii

Operatorul portuar Comvex Constanta a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un proces cu grupul siderurgic Arcelor Mittal privind o majorare de capital din 2008. Apoi, ArcelorMittal a contestat in instanta anularea actiunilor subscrise de una din subsidiarele sale la o majorare de capital.

Casa de avocatura Bostina si Asociatii a asistat Comvex Constanta in blocarea primei tentative de preluare ostila pe piata de capital din Romania. "Ramane insa de vazut cine ii va despagubi pe actionari”, spune Andrei Sarban (foto), avocat senior la Bostina si Asociatii, care a condus echipa de avocati in acest litigiu.

In octombrie 2008, capitalul social al Comvex a fost suplimentat cu aproape 3,1 milioane lei, de la 11 milioane lei la 14,1 milioane lei, suma care nu include subscrierea Expert Placement Services Limited.

La acea data, Consiliul de Administratie al Comvex a anulat actiunile subscrise de Expert Placement Services Limited, in valoare de 1,9 milioane lei, si a returnat banii.

Conducerea Comvex a motivat decizia prin faptul ca subsidiara ArcelorMittal nu avea dreptul sa participe la majorarea capitalului intrucat nu a derulat o oferta de preluare in termen de doua luni de la data atingerii pragului de 33% din actiunile companiei.

Expert Placement Services Limited a cumparat in iulie 2008 un pachet de 36% din titlurile Comvex, insa oferta de preluare a companiei a fost lansata abia la finele lunii octombrie, de ArcelorMittal. Potrivit legislatiei pietei de capital, actionarii care depasesc pragul de 33% din actiunile unei companii sunt obligati sa faca oferta de preluare pentru restul titlurilor, in termen de doua luni.

Deoarece conducerea Comvex ca efect al prevederilor legale nu a permis participarea EPS la majorarea de capital, anuland actiunile ramase nesubscrise, participatia Expert Placement Services Limited a fost diminuata de la 36% la 28,13%. EPS a atacat in instanta decizia conducerii Comvex, iar din acest motiv CNVM a suspendat derularea ofertei de preluare pana la finalizarea procesului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri