"BVB merita aceasta sansa "

"BVB merita aceasta sansa "Anca Dumitru si-a inceput activitatea pe piata de capital in 1995, iar doi ani mai tarziu a devenit director general al pietei Rasdaq. Dupa fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq, in 2005, ea a continuat sa gestioneze operatiunile aferente pietei Rasdaq.

Dupa demisia lui Stere Farmache, la finalul anului 2008, aceasta a fost numita interimar pentru sase luni, urmand ca la jumatatea anului sa primeasca mandat prelungit ulterior pe o perioada nedeterminata.

La finalul saptamanii trecute, Anca Dumitru a renuntat la aceasta functie, predand stafeta lui Valentin Ionescu, noul director general al Bursei de Valori Bucuresti, incepand cu data de 27 septembrie.

De ce a decis directorul BVB sa renunte la functie?

“Pentru ca, in conformitate cu strategia Consiliului Bursei, BVB trece intr-o noua etapa, in care dezvoltarea, promovarea, atat pe plan intern dar si pe plan international, devin principalele prioritati. Desi tanar, Valentin Ionescu are sansa de a veni la conducerea Bursei dupa o serie de experiente profesionale deosebite. A fost broker, a lucrat direct in mai multe piete europene, le cunoaste bine mecanismele, dezvoltarile, are experienta in sales, entuziasm, este exact omul de care are acum BVB nevoie. Si BVB merita aceasta sansa”, a declarat Anca Dumitru pentru Wall-Street.

In opinia sa, noul CEO are toate sansele sa aduca Bursa de Valori Bucuresti la nivelul celor mai dezvoltate piete din regiune, intr-un timp scurt.

Dar, pe langa experienta si cunostintele pe care le are, noul CEO al BVB are nevoie si de alti factori: de imbunatatirea mediului economico-financiar intern si international, de sustinerea echipei BVB, de colaborarea brokerilor, de materializarea privatizarilor anuntate si de listarea Fondului Proprietatea, considera Anca Dumitru.

Primele reactii ale numirii lui Valentin Ionescu ca director general al BVB au fost pozitive, dar noul executiv al Bursei primeste o misiune grea: de a se ridica la nivelul asteptarilor pietei si a celor care au incredere in expertiza sa.


Cele mai importante realizari

Cele mai importante realizariDespre ultimul an si jumatate, Dumitru spune ca a fost un mandat dificil dar interesant, intr-o perioada extrem de complicata.

- deschiderea bursei catre public si diversi parteneri

“Am directionat o mare parte a efortului echipei BVB pentru promovarea pietei de capital, a oportunitatilor si beneficiilor pentru emitenti si pentru investitori. Ziua Portilor Deschise la BVB a fost un eveniment foarte bine receptionat, adesea inscrierile depasind capacitatea disponibila. Trebuie sa recunosc ca cea mai mare contributie au avut-o brokerii invitati. Au fost foarte multe deschideri oficiale, ocazionate de diverse evenimente, iar conceptul “Personalitati deschid bursa” a adus in show-room-ul BVB numerosi politicieni, artisti, sportivi si pana la candidati la cea mai inalta functie in stat”, a explicat Anca Dumitru.

- seminarii, conferinte, work-shop-uri

“Au fost organizate numeroase seminarii, conferinte, work-shop-uri, conectate la prioritatile momentului: Market makerii pe Piata Derivatelor de la BVB, Bursa de Valori si Fondurile Private de Pensii, Introducere in evaluarea si tranzactionarea obligatiunilor, Oportunitati de finantare in perioada de criza etc”.

- market-makeri pe derivate

“Anul 2009 a marcat introducerea, in premiera, a serviciilor de market making pe piata derivatelor la BVB, ulterior inregistrandu-se cele mai importante volume si valori de tranzactionare pe aceasta piata de la debutul sau”, a mai spus directorul BVB.

- produsele structurate

“Proiect inceput in 2009, listarea pe piata bursiera a produselor structurate, a insemnat foarte multa munca, dar acest efort a meritat din plin: a oferit investitorilor romani posibilitatea de a investi in active internationale, din cele mai variate, cu risc si potential mai mare sau mai mic, short si long. Beneficiind de serviciile furnizorilor de lichiditate, acest segment al pietei ofera cotatii in mod continuu. Prin faptul ca acest proiect a fost posibil cu colaborarea unor parteneri cu expunere internationala, BVB a devenit, cred, mai cunoscuta”, a mai spus Anca Dumitru.

- sistem alternativ de tranzactionare

“BVB si-a extins oferta pentru societatile care doresc sa se finanteze pe piata de capital, cu un sistem alternativ de tranzactionare, caracterizat prin proceduri simple si eficiente de listare. Mai trebuie promovat, insa, companiile mici nu au fost pana acum target al BVB si nici ele nu au fost preocupate sa studieze ce avantaje le-ar aduce listarea, transparenta, castigarea increderii investitorilor si in final obtinerea de finantare prin bursa”.

- listarea Bursei de Valori Bucuresti

“Pe data de 8 iunie 2010, BVB a devenit ea insasi emitent tranzactionat pe piata reglementata. Responsabilitatea noastra a crescut, exigenta investitorilor este binecunoscuta si incercam sa ne ridicam la nivelul cel mai inalt al standardelor pe care BVB, ca operator de piata, le cere de la emitentii listati”, a mai spus Dumitru.

- modificari ale reglementarilor

“Am incercat sa finalizam in timp cat mai scurt toate proiectele aflate in lucru, modificari ale reglementarilor bursiere, dintre care as aminti: eliminarea obligativitatii suspendarii pietei la atingerea unor anumite variatii ale indicelui BET, calculul pretului teoretic urmare a unor evenimente cu impact asupra pretului, procedura automata de extindere a limitelor de variatie pentru cele mai lichide societati, introducerea ordinelor contingente”.

- sistem de disaster recovery

“Inca de cand eram la Rasdaq, eram foarte preocupati de existenta si functionalitatea unui sistem de disaster recovery. Am tinut foarte mult la testarea solutiei de disaster-recovery pentru sistemele BVB si in luna decembrie a avut loc un test complet, cu participarea brokerilor, cu succes deplin. Poate nu este atat de vizibil pentru dvs. dar s-a muncit mult la dezvoltarea de servicii web si de accesibilitate. In acest domeniu niciodata nu poti spune ca ai terminat treaba”, a mai spus directorul BVB.

- distribuirea de dividende actionarilor

“Intr-o perioada de criza, BVB a reusit sa ofere dividende actionarilor, prin reducerea costurilor in 2009 cu 12,5 % fata de bugetul rectificat si cu aproape 30% din costurile inregistrate in 2008 si pe fondul unor importante venituri financiare, care au compensat pierderile operationale”, a punctat Anca Dumitru.


Regrete si momente grele

Regrete si momente grelePentru Anca Dumitru, cel mai dificil moment a fost adoptarea unor masuri de reorganizare la nivelul personalului, impuse de reducerea veniturilor din exploatare, pierderile operationale serioase inregistrate in 2009, pe fondul reducerii activitatii de tranzactionare.

“O companie nu poate supravietui cheltuind mai mult decat incaseaza din ce produce”.

La capitolul regrete, cel mai mare este ca nu s-a clarificat statutul pietei Rasdaq. “Perle ale acestei piete au ajuns, dupa aparitia conceptului european de piata reglementata, intr-un fel, pe fundul oceanului, asteptand sa fie redescoperite”, sustine Anca Dumitru.

"Si poate nu am gasit cele mai fericite modalitati de a comunica public realizarile si proiectele noastre", a conchis directorul BVB.

Citeste interviurile acordate de Anca Dumitru, in timpul mandatului sau de director general:

Care sunt planurile noului director al Bursei din Bucuresti

Femeia din conducerea Bursei, fata in fata cu problemele pietei romanesti

Bursa, in fata unui an istoric: Interviu WS - Anca Dumitru, BVB