Compania isi recapata independenta

Compania isi recapata independentaIdeea lui Eugen Voicu (foto) de a rascumpara actiunile companiei dureaza de aproape un an, dar abia in martie a primit un OK din partea grupului Aviva Investors. Apoi, au inceput negocierile. “Eram la mare distanta de celelalte companii din grup, ca active administrate. Cand aveau loc intalnirile cu toti conducatorii companiilor din grup, problemele noastre erau total diferite si mai putin importante”, motiveaza Voicu aceasta decizie.

Primul pas a fost facut marti, 14 septembrie, prin autorizarea de catre CNVM a tranzactiei de vanzare–cumparare.

Prin decizia CNVM nr. 1171 din 14 septembrie 2010, institutia autorizeaza tranzactia de vanzare –cumparare a societatii de administrare a investitiilor Aviva Investors Romania. Acesta tranzactie avizeaza transferul titlului de proprietate de la Aviva International Holdings Limited (AIHL) catre Eugen Voicu.

In zece zile vor fi achitate actiunile catre Aviva International Holdings Limited. Eugen Voicu a preluat direct peste 95% din actiuni si 4,9% pe o companie unde este asociat unic, BD Market.

Astfel, societatea de administrare Aviva Investors Romania va fi cumparata de Eugen Voicu. Tranzactia se va finaliza pana la 1 noiembrie 2010.

„Dupa aproape trei ani de la intrarea in Aviva, Eugen Voicu a convins grupul sa isi rascumpere compania, printr-un proces de management buyout. Scopul il constituie recapatarea independentei societatii de administrare condusa intr-o maniera intens antreprenoriala”, au explicat oficialii companiei.

Ca urmare a acestei tranzactii, Eugen Voicu redevine actionarul majoritar al companiei, dupa o perioada de trei ani, timp in care aceasta a fost detinuta de grupul britanic Aviva.

Rebranding si planuri de schimbare

Rebranding si planuri de schimbarePentru a marca aceasta schimbare, compania va intra intr-un proces de rebranding. Deocamdata, nu s-a luat o decizie privind noul nume al companiei, dar nu este exclusa revenirea la Certinvest.

Printre elementele ce alcatuiesc strategia de dezvoltare a companiei se numara continuarea parteneriatului cu Aviva, precum si initierea de parteneriate cu alte companii de talia Aviva in viitor.

Vom ramane o companie independent, dar nu inseamna ca excludem alte colaborari. Vom face parteneriate cu investitori strategic sau financiari, dar modelul de business va fi impus de noi, ca sa ne pastram flexibilitatea”, a explicat Voicu.

Noul administrator va ramane intr-o relatie puternica cu grupul Aviva Investors, avand un contract de consultanta pe compania de asigurari de viata si pe zona de pensii.

“Intr-un grup financiar atat de mare si focusat pe pietele mature, cele mici nu intrau in preocuparile lor principale. Am invatat multe din acesti ani in care am fost membrii unui puternic grup financiar. Vom pastra tot ce este absolut valoros si vom renunta la lucruri inutile, care ne ocupau mult timp. Simt ca pot sa fac mai multe pe cont propriu”, a mai spus CEO-ul companiei.

Voicu isi propune un model de business mai apropiat de client, cu focus pe creativitate si performanta.

“Ne propunem o strategie pe termen lung, in care sa avem contact direct cu clientii si in care internetul sa devina principalul canal de distrributie. Vrem sa atragem clienti important pe zona de portofolii individuale si sa fim mai activi pe private banking”.

De asemenea, un alt plan este introducerea conceptului de family office, adaptat insa la dimensiunile si cerintele pietei.

Pentru urmatorul an, Voicu mizeaza pe o rata de crestere de cel putin 50% in urmatorul an.

Traseul unui SAI: independenta, fond de investitii, partener strategic

Traseul unui SAI: independenta, fond de investitii, partener strategicEugen Voicu isi va pastra functia de director general al companiei, pozitie pe care o ocupa de la infiintare.

La nivel de management, Eugen Voicu va ramane CEO-ul companiei si Horia Gusta devine directorul general adjunct. Si Razvan Rusu, directorul de investitii al companiei, va intra in board-ul noului SAI.

Tranzactia anuntata nu va afecta structura companiei si nici componenta echipei.

Eugen Voicu a infiintat societatea de administrare a investitiilor Certinvest in anul 1994, lansand in acelasi an si primul fond de investitii, actualul Capital Plus (pe atunci Credit Fond).

In decembrie 2003, pachetul majoritar al companiei a fost cumparat de Fondul Romano-American de Investitii (RAEF). In noiembrie 2007, compania a fost achizitionata de grupul international de origine britanica Aviva.

In septembrie 2008, societatea de administrare Certinvest si-a schimbat numele in Aviva Investors Romania, alaturandu-se celorlalte companii de administrare a investitiilor din cadrul grupului Aviva pentru a forma reteaua internationala Aviva Investors.

Compania are in prezent 55 de clienti cu portofolii administrate individual, cel mai important avand 1,5 milioane de euro.

Aviva Investors administreaza opt fonduri de investitii si avea la sfarsitul lunii august active 75,3 milioane lei si avea o cota de piata de 1,44%.