AIPC a sesizat Bursa, CNVM si comisiile de buget finante

AIPC a sesizat Bursa, CNVM si comisiile de buget finanteBursa de Valori Bucuresti a propus mai multor companii de pe Rasdaq transferul pe sistemul alternativ de tranzactionare, prin intermediul unor adrese. Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita clarificari oficiale de la CNVM si Consiliul Bursei privind aceasta initiativa.

In scrisorile transmise de BVB unor companii de pe Rasdaq se spune ca propunerea de transfer pe ATS a venit in urma unei analize a societatii si a potentialului acesteia, derulate de Bursa de Valori.

"Apreciem ca profilul societatii se incadreaza in etapa actuala de evolutie in categoria societatilor eligibile pentru a fi listate in cadrul noii piete administrate de BVB (sistemul alternativ de tranzactionare-n.r.). In acest sens, va propunem sa organizam o intalnire la sediul dumneavoastra in perioada imediat urmatoare pentru a demara discutiile legate de admiterea la tranzactionare in cadrul CAN-ATS prin transferul actiunilor societatii de pe piata Rasdaq si pentru a va pune la dispozitie toate informatiile necesare".

Asociatia mentioneaza ca a aflat despre scrisoarea transmisa de BVB de la unele companii listate pe Rasdaq.

"Invitatia formulata de doamna Anca Dumitru (directorul general al BVB -n.r.) de a trece de pe piata Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzactionare ATS-CAN este o surpriza pentru toti investitorii care au cumparat actiuni in cadrul societatilor listate pe Rasdaq, o piata reglementata, mai ales deoarece aceasta (Anca Dumitru -n.r.) se erijase in aparatorul statutului de piata reglementata al pietei Rasdaq", se mentioneaza intr-un comunicat al AIPC transmis Bursei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si comisiilor de buget, finante din Senat si din Camera Deputatilor.

Investitorii mai solicita BVB si CNVM lamuriri cu privire la situatia companiilor ai caror actionarii nu vor opta pentru transferul pe sistemul alternativ si nici pe piata reglementata a BVB.

AIPC mentioneaza ca transferul companiilor de pe Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzactionare ar insemna o retrogradare a acestora, deoarece Rasdaq este o piata reglementata.

"Un asemenea transfer ar agrava starea de confuzie indusa pietei, de incertitudine in privinta statutului emitentilor ale caror actiuni le-au achizitionat investitorii cunoscand ca sunt companii listate pe o piata reglementata", mai spun reprezentantii investitorilor.

Totodata, reprezentantii investitorilor atrag atentia ca la o eventuala delistare a companiilor de pe ATS actionarii minoritari nu ar beneficia de un pret echitabil, cum este cazul in prezent pe piata.

BVB: Transparenta emitentilor pe CAN-ATS este superioara obligatiilor de pe Rasdaq

BVB: Transparenta emitentilor pe CAN-ATS este superioara obligatiilor de pe RasdaqAnca Dumitru (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti pana pe 27 septembrie, a explicat pentru Wall-Street ca adresele au fost trimise pentru a prezenta alternativa CAN-ATS societatilor care nu indeplinesc conditiile de a fi admise la tranzactionare pe piata reglementata.

“Principalul nostru obiectiv este de a valorifica potentialul Pietei Rasdaq si de a aduce pe piata reglementata, cat mai multe societati care indeplinesc criteriile de admitere pe acest tip de piata. In subsidiar, pentru companiile care nu indeplinesc aceste criterii, avem si alternativa CAN-ATS. Delistarea de pe CAN-ATS se realizeaza in conditii similare cu delistarea de pe piata reglementata si de pe Rasdaq. In plus, transparenta emitentilor pe CAN-ATS este superioara obligatiilor conform actualelor reglementari incidente pietei Rasdaq”, a declarat Anca Dumitru.

Astfel, acest ATS nu este o cale prin care bursa incearca sa reglementeze statutul pietei Rasdaq, ci o solutie de finantare prin piata bursiera pentru societati mici si mjlocii.

Directorul Bursei a mai spus ca unele companii au fost interesate de aceasta alternativa si au solicitat informatii suplimentare, intalniri.

Citeste si Rasdaq – Relicva bursei moderne, in deriva pe apele tulburi ale crizei

Toia, CNVM: Nu exista cadru legal pentru astfel de operatiuni

Toia, CNVM: Nu exista cadru legal pentru astfel de operatiuniRadu Toia (foto), Directorul general al Directiei Reglementare si Autorizare din cadrul CNVM, a declarat pentru Wall-Street ca aceasta situatie va fi discutata de Comisie, dar legislatia actuala nu permite astfel de operatiuni.

“Indiferent ce demersuri ar face Bursa, legislatia in vigoare nu permite o astfel de operatiune. Aceasta situatie va fi dicutata in Comisie si vom anunta oficial deciziile luate”, a declarat Toia.

La sfarsitul lunii martie, Bursa de Valori Bucuresti a prezentat proiectul un nou sistem alternativ de tranzactionare - CAN (companii si actiuni noi), ce vizeaza atragerea de emitenti pe care actualele conditii de listare nu i-ar face eligibili pe piata principal.

Sistemul va cuprinde trei mari sectiuni. In prima categorie, titluri de capital, se vor tranzactiona actiuni si obligatiuni ce nu se califica pentru piata reglementata a BVB.

Astfel, vor fi patru mari sectoare: titluri de capital, ce va cuprinde categoriile I si II pentru actiuni si drepturi, sectorul titluri de credit (obligatiuni), sectorul titluri de participare la organismele de plasament colectiv, ce va cuprinde actiuni si unitati de fond, si sectorul alte instrumente financiare, rezervat pentru noutati.

Reprezentantii Bursei de Valori declarau atunci ca ATS-ul nu isi propune in mod special sa rezolve problema pietei Rasdaq, insa comisarul CNVM Bogdan Chetreanu a mentionat ca, dupa ce Comisia va stabili regulile si statutul pietei Rasdaq, ar putea exista societati de pe aceasta piata care sa se poata lista pe ATS.



Reorganizarea Rasdaq, o problema cu vechime

Reorganizarea Rasdaq, o problema cu vechimeStatutul pietei Rasdaq reprezinta o disputa intre brokeri, investitori si arbitrul pietei de capital din 2007.

In luna martie, investitorii au solicitat noului Consiliu al Bursei de Valori Bucuresti si CNVM sa supuna dezbaterii publice proiectele ce vizeaza piata Rasdaq.

Piata Rasdaq este o piata reglementata de drept prin Decizia 1092/1996 a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

“Contrar unor interpretari ale unor membri CNVM, nicaieri in Legea nr. 297/2004 nu se precizeaza (si nici nu s-ar putea preciza asa ceva intr-o lege a pietei de capital) ca piata de tip ATS sa provina din dizolvarea pietei Rasdaq. Dizolvarea acestei piete reglementate nu se putea face nici prin Regulamentul CNVM nr. 1/2006 si nici prin alte acte individuale emise de comisie. Acestor acte ale CNVM li s-ar putea obtine cu usurinta nulitatea in instanta, fiindca amputeaza o buna parte din drepturile investitorilor cauzandu-le acestora pierderi imense, daca ar fi vreodata aplicate”, explicau investitorii.

Argumentul CNVM conform caruia piata Rasdaq nu mai este o piata reglementata, fiindca acest concept a suferit unele imbunatatiri la nivel european, nu este, de asemenea un argument, valabil.

O luna mai tarziu, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare a declarat ca piata Rasdaq este si va fi reglementata.

In august, Bursa de Valori Bucuresti a anuntat va selecta firmele eligibile pentru transferul de pe Rasdaq la Cota Bursei, insa va avea nevoie de acordul emitentilor pentru mutarea actiunilor pe piata reglementata, desi brokerii au cerut ca operatiunea sa fie derulata in mod automat atunci cand sunt indeplinite conditiile minime.

Marea reorganizare a pietei Rasdaq. Top 5 efecte pe Bursa

Zilele trecute, la o conferinta pe tema modificarii legii pietei de capital, reprezentantii DIICOT si ai Politiei Romane au solicitat clarificarea statutului Rasdaq, privind supunerea emitentilor la regulamentele pe care le au pietele reglementate.