1 / 5

AIPC a sesizat Bursa, CNVM si comisiile de buget finante

Bursa de Valori Bucuresti a propus mai multor companii de pe Rasdaq transferul pe sistemul alternativ de tranzactionare, prin intermediul unor adrese. Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita clarificari oficiale de la CNVM si Consiliul Bursei privind aceasta initiativa.

In scrisorile transmise de BVB unor companii de pe Rasdaq se spune ca propunerea de transfer pe ATS a venit in urma unei analize a societatii si a potentialului acesteia, derulate de Bursa de Valori.

"Apreciem ca profilul societatii se incadreaza in etapa actuala de evolutie in categoria societatilor eligibile pentru a fi listate in cadrul noii piete administrate de BVB (sistemul alternativ de tranzactionare-n.r.). In acest sens, va propunem sa organizam o intalnire la sediul dumneavoastra in perioada imediat urmatoare pentru a demara discutiile legate de admiterea la tranzactionare in cadrul CAN-ATS prin transferul actiunilor societatii de pe piata Rasdaq si pentru a va pune la dispozitie toate informatiile necesare".

Asociatia mentioneaza ca a aflat despre scrisoarea transmisa de BVB de la unele companii listate pe Rasdaq.

"Invitatia formulata de doamna Anca Dumitru (directorul general al BVB -n.r.) de a trece de pe piata Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzactionare ATS-CAN este o surpriza pentru toti investitorii care au cumparat actiuni in cadrul societatilor listate pe Rasdaq, o piata reglementata, mai ales deoarece aceasta (Anca Dumitru -n.r.) se erijase in aparatorul statutului de piata reglementata al pietei Rasdaq", se mentioneaza intr-un comunicat al AIPC transmis Bursei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si comisiilor de buget, finante din Senat si din Camera Deputatilor.

Investitorii mai solicita BVB si CNVM lamuriri cu privire la situatia companiilor ai caror actionarii nu vor opta pentru transferul pe sistemul alternativ si nici pe piata reglementata a BVB.

AIPC mentioneaza ca transferul companiilor de pe Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzactionare ar insemna o retrogradare a acestora, deoarece Rasdaq este o piata reglementata.

"Un asemenea transfer ar agrava starea de confuzie indusa pietei, de incertitudine in privinta statutului emitentilor ale caror actiuni le-au achizitionat investitorii cunoscand ca sunt companii listate pe o piata reglementata", mai spun reprezentantii investitorilor.

Totodata, reprezentantii investitorilor atrag atentia ca la o eventuala delistare a companiilor de pe ATS actionarii minoritari nu ar beneficia de un pret echitabil, cum este cazul in prezent pe piata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri