Sistemul OTC, atractie pentru investitorii straini?

Sistemul OTC, atractie pentru investitorii straini?Sistemul OTC aprobat de Consiliul de Administratie al Depozitarului Central vizeaza managementul riscului privind conturile globale si activitatea de market-maker.

Tranzactiile OTC sunt negociate direct intre cumparator si vanzator, fara insa ca pretul sa fie public, iar transferul de proprietate se realizeaza direct prin intermediul Depozitarului Central.

"Nu cred ca un investitor de retail se va uita mai mult la OTC, ci va ramane sa tranzactioneze pe piata regular, tocmai pentru ca acest sistem este dedicat manegementului riscului la conturile globale si pentru market-makeri. Intr-un fel, modalitatea de tranzactionare de pe actiunile Erste s-ar extinde asupra intregii piete, respectiv prin conturi globale, cand vor fi introduse de BVB, si prin market-makeri pe alte actiuni", a declarat Rares Nilas (foto), membru in Consiliul de Administratie al Depozitarului, pentru Mediafax.

El a explicat ca sistemul OTC va putea folosit de doi clienti ai unei firme de brokeraj, in cazul in care acestia se inteleg asupra transferului unui pachet de actiuni si pretul poate fi stabilit fara a exista o limita de variatie, cum este in cazul tranzactiilor bursiere.

Nilas a adaugat ca in prezent market-makerii actiunilor Erste (EBS) la BVB isi acopera riscul direct pe piata OTC de la bursa din Viena.

"Piata OTC este o parte dintr-o arhitectura intreaga, iar singura nu are cum sa duca la cresterea lichiditatii bursei. Este nevoie ca BVB sa introduca utilizarea conturilor globale si activitatea de market-maker pe mai multe actiuni. Din punctul de vedere al Depozitarului Central noi am facut tot ce tine de noi", a mai spus Nilas.

Tranzactiile OTC vor putea permite fondurilor de investitii din afara Romaniei sa cumpere actiuni la companiile autohtone fara sa deschida cont la o firma de brokeraj care activeaza pe piata locala.

Astfel, un fond de investitii ar putea sa cumpere actiunile de la un alt fond sau de la un broker care a achizitionat anterior titlurile de la Bursa pe cont propriu.

Un alt avantaj al tranzactiilor OTC pentru investitorii straini este ca plata actiunilor se poate realiza si in valuta, spre deosebire de tranzactionarea la BVB, unde acestia platesc numai in lei, ceea ce duce la costuri suplimentare.

"Aceste tranzactii sunt cuprinse in directiva MiFID si se folosesc pe mai multe piete straine, insa introducerea lor in Romania a fost blocata de un an", a mai spus Nilas.

Este un moment nepotrivit pentru acest OTC?

Este un moment nepotrivit pentru acest OTC?Razvan Pasol (foto), managerul Intercapital Invest, crede ca momentul ales pentru lansarea sistemului extrabursier de tranzactionare OTC este unul nepotrivit.

“Intr-adevar, este corect sa avem pe piata de capital din Romania toate mecanismele de tranzactionare disponibile in alte tari, iar piata OTC este unul dintre acestea. Insa momentul ales este nefericit. In conditiile in care pe piata principala a BVB avem o lichiditate foarte redusa, trebuie sa ne concentram pe atragerea de noi emitenti, nu pe infiintarea de noi piete”, a declarat Pasol pentru Wall-Street.

Pasol a remarcat ca in ultimii ani “ne-am "imbogatit" cu nenumarate piete noi, sisteme alternative de tranzactionare si altele. Aproape fiecare institutie importanta a pietei a lansat sau a anuntat cel putin o noua piata.

“Cred ca in ultimii ani am marcat un record nedorit de numar de piete noi mai mare decat numar de noi emitenti listati (si aici ma refer la emitenti noi pentru piata de capital, nu cei care se transfera de pe o piata pe alta sau rezulta din divizari). Trebuie sa ne concentram cu totii pe principala problema a pietei noastre de capital - numarul insuficient de emitenti si structura incompleta a acestora”, a explicat seful intercapital.

Mai mult, in opinia sa, orice alte elemente de natura tehnica (precum nenumaratele piete OTC sau ATS si "necesitatea" acestora) sunt minore prin comparatie.

Pasol evita sa anticipeze daca investitorii straini vor prefera acest sistem inaintea Bursei de Valori, intrucat tranzactionarea pe OTC a actiunilor listate deja pe piata reglementata este o premiera pentru Romania.


Exista si o parte plina a paharului?

Exista si o parte plina a paharului?Lichiditatea pe bursa este scazuta si din acest motiv, lansarea OTC-ului poate parea ca vine intr-un moment prost, tinand cont ca toate operatiunile facute pana acum pe piata deal, prin negociere directa, se vor realiza in afara bursei.

“Dar trebuie sa ne gandim si la faptul ca acumularea pachetelor ce se vor tranzactiona pe OTC se va face tot pe bursa, deci ar putea chiar stimula cresterea lichiditatii. In plus, ar putea facilita si intrarea unor jucatori straini”, a explicat Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust.

Investitorii nerezidenti ar putea fi atrasi de piata OTC datorita faptului ca vor putea plati direct in moneda straina, fara sa mai fie expusi riscului valutar. De asemenea, ei nu vor mai fi nevoiti sa isi deschida cont la un intermediar local, evitand astfel proceduri destul de greoaie si birocratice.

Un alt aspect negativ ar fi lipsa de transparenta a operatiunilor, dar Simionescu se asteapta ca raportarile la CNVM dar si competitia sa determine un pret apropiat de cel al pietei.

Prin urmare, managerul Vienna Investment Trust crede ca acest proiect ar avea mai multe parti bune decat rele.


Este o bataie de joc la adresa celor care cred in piata romaneasca

Octavian Molnar (foto), directorul general adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest si membru in Consiliul de Aministratie al Bursei de Valori Bucuresti, spune ca administratorii Depozitarului Central care au aprobat luni lansarea sistemului extrabursier de tranzactionare OTC au urmarit doar interese personale, nu dezvoltarea pietei de capital.

"Cei care au votat sunt actionari ai BVB. Sunt cei care au urlat totdeauna ca nu crestem piata, insa ei si-au urmarit astazi doar interesul propriu. Au votat ca sa isi transfere actiunile in afara Romaniei si isi bat joc de piata romaneasca. E o bataie de joc la adresa actionarilor si a celor care au crezut in piata romaneasca", a spus Molnar pentru Mediafax.

El considera ca tranzactiile pe OTC (Over The Counter) vor fi efectuate la preturi inferioare celor de la bursa, astfel ca statul va incasa impozite mai mici.
Serviciul de decontare a transferurilor extrabursiere a fost lansat de Depozitarul Central in luna februarie a anului trecut, dupa ce la finele anului 2008 a primit aprobarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Depozitarul va transmite in fiecare zi BVB o lista cu tranzactiile OTC care s-au derulat prin sistemul sau, iar aceasta va fi publicata de operatorul de piata.

Sursa foto: www.bvb.ro