Sfarsitul vacantelor nu a adus si cresteri de rulaje

Sfarsitul vacantelor nu a adus si cresteri de rulajeLichiditatea scazuta din ultimele saptamani nu este doar o problema a pietei interne, multe burse confruntandu-se cu volume de tranzactionare sub medie.

Motivele acestui interes scazut al investitorilor pentru actiuni variaza, de la perioada concediilor, care s-a facut simtita intr-o anumita masura, pana la starea de incertitudine ce planeaza in piata.

“Temerile referitoare la incetinirea ritmului de crestere economica dupa epuizarea stimulilor economici, dar si opinii care mergeau chiar catre o recesiune in W a economiilor dezvoltate au estompat optimismul investitorilor, au dus la corectii destul de rapide in luna mai si ulterior la instalarea unei stari de asteptare”, a explicat pentru Wall-Street Nicu Grigoras (foto), broker la Intercapital Invest.

Majoritatea indicilor bursieri au avut o evolutie laterala in ultimele 3-4 luni. Intr-o astfel de piata fara un trend clar volumele de tranzactionare se reduc semnificativ pentru ca nu mai sunt foarte multe posibilitati de castig iar speculatorii isi fac simtita prezenta in piata din ce in ce mai putin.

Astfel, interesul investitorilor reapare si volumele incep sa creasca in momentul in care piata isi gaseste o directie.

”Inceputul toamnei nu a adus inca mult asteptata crestere a lichiditatii BVB, ci dimpotriva. Recordurile de apatie si lipsa de interes a investitorilor au fost cele care au dominat piata (a doua saptamana a lunii septembrie a fost saptamana cu cel mai mic rulaj dar si cele mai putine tranzactii din acest an). Pe langa lipsa de lichiditate datorata contextului international lipsa de reactie a investitorilor autohtoni a fost alimentata si de contextul intern. Situatia macroeconomica, instabilitatea sociala dar si convulsiiile sociale nu au fost in masura sa creasca moralul jucatorilor la bursa in ultimele saptamani”, a mai spus brokerul Intercapital.

Din alta perspective, apatia observata in acest moment pe piata interna de capital este determinata in primul rand de riscurile ridicate din economia romaneasca, atat din plan bugetar, dar si politic si social, sustine Andrei Radulescu, analistul Target Capital.

„ Practic, economia se afla in deriva, nereusind sa se ajusteze in urma socului celei mai severe crize economico-financiare internationale din ultimele decenii. Nu vacanta de vara a constituit motivul principal al declinului lichiditatii, ci aceste riscuri mentionate care tin departe de bursa jucatorii reprezentanti ai capitalului strain”, a explicat acesta.

In plus, se adauga incertitudinile cu privire la evolutia economiei pe termen mediu si lung. Criza a scos in evidenta vulnerabilitatile structurale ale economiei interne.

„Este greu de crezut ca vom mai inregistra in viitorul apropiat o evolutie macroeconomica similara perioadei de dinainte de criza. Mai mult, costurile ajustarii in urma crizei vor apasa asupra evolutiei economiei pe termen mediu (cu alte cuvinte asistam la un declin al potentialului de evolutie a economiei interne). Numarul salariatilor este in declin! Numarul pensionarilor este in crestere! Practic, asistam la un declin al populatiei active”, a mai spus Radulescu.

Cum poate fi revigorata Bursa?

Cum poate fi revigorata Bursa?In general toamna era inceputul unui nou ciclu bursier si atunci odata cu cresterea rulajelor piata avea o tendinta mai accentuata.

In acest an incertitudinea care planeaza asupra evolutiei economiei mondiale a dus la o lipsa de reactie foarte pronuntata in randul investitorilor. Din acest motiv nu vedem o directie clara in piata si toti asteapta semne mai clare pentru a lua o decizie, explica Gabriel Necula (foto), broker la Prime Transaction.

“Aceasta conjunctura este de moment, interes existand pentru piata de capital, dar mai este o perioada de asteptat, speram noi destul de scurta. Consideram ca aceasta situatie se va incheia cel tarziu odata cu listarea Fondului Proprietatea, intre timp doar evolutia foarte clara a pietelor externe poate schimba perceptia si atitudinea investitorilor”, a explicat brokerul.

Si Nicu Grigoras considera ca lichiditatea bursei va creste daca pietele o vor lua intr-o directie, pe termen mediu si lung insa companiile noi venite la cota bursei vor aduce investitori in piata.

“Listarea Fondul Proprietatea dar si a celorlalte companii energetice din portofoliul statului pot duce piata autohtona intr-o noua etapa de dezvoltare“, sustine Grigoras.

Pe de alta parte, Andrei Radulescu sustine ca pentru cresterea lichiditatii este nevoie de reintrarea capitalului strain in piata. Dar pentru acest lucru este nevoie de rezolvarea dilemelor macroeconomice pe plan intern, in principal cea referitoare la finantele publice.

„ Fara un climat macroeconomic in ameliorare, care sa asigure premise favorabile pentru emitenti (pentru evolutia rezultatelor acestora) nu putem sa credem ca vom asista la o reintoarcere a capitalului in piata (decat temporar si pur speculativ)”, explica analistul.

De asemenea, este nevoie de o reforma reala a pietei interne de capital, mai ales dupa ce criza a scos in evidenta si punctele slabe ale acestui sector.

„Este necesara in primul rand ameliorarea calitatii ofertei pe piata, factorul (strict bursier) cel mai important pentru a determina o reintoarcere a fluxurilor de capital. Totodata, este necesara o consolidare a operatorilor bursieri. Pe o piata extrem de redusa ca importanta, fragmentarea este o piedica in calea dezvoltarii”, a mai spus Radulescu.

Estimari pentru lunile urmatoare

Estimari pentru lunile urmatoarePentru perioada urmatoare, o crestere spectaculoasa a lichiditatii este greu de vazut, atata timp cat se vor mentine incertitudinile.

„Inclin sa cred ca vom asista la alternare, fara o tendinta clara. Putem vorbi doar de riscuri ridicate. Chiar daca vor fi aprecieri, acestea nu vor fi de durata, ci doar ca in primavara acestui an, cand preturile s-au umflat si apoi in cateva sedinte au scazut brusc si, dramatic, as spune. Ramane de vazut ce se va intampla in plan bugetar si politic, cum va arata noul acord cu FMI si daca statul va reusi sa onoreze datoriile in ultimele luni ale anului. Daca nu se va ajunge la anarhie sau faliment!”, a declarat Andrei Radulescu.

Deocamdata, starea de asteptare si incertitudinile continua, in conditiile unor riscuri externe destul de ridicate.

Specialistii consultati de Wall-Street evita sa faca estimari pentru urmatoarele luni, cel putin pana apar datele macroeconomice din marile economii si rezultatele companiilor din SUA si UE aferente trimestrului III 2010.

“Cu aceste informatii vom putea sa ne cream asteptarile pentru perioada urmatoare. Cred ca acesta poate sa fie declicul de care avem nevoie pentru a iesi din perioada de range. Momentan se vede doar incertitudine si teama, dar credem ca odata cu inceputul lunii octombrie se va vedea o directie mai clara. Personal sunt optimist in privinta trendului si consider ca exista premise pentru ca informatiile micro si macro economice din luna octombrie sa ofere motive pentru o evolutie pozitiva”, a explicat Gabriel Necula.

Nicu Grigoras sustine ca, in acest moment, suntem intr-o noua etapa a trendului ascendent, de reasezare a preturilor, etapa in care evaluarile ajung din urma evolutia indicilor sau altfel spus estimarile pozitive care au sustinut prima parte a trendului ascendent vor trebui sa fie confirmate de rezultatele activitatii economice. In opinia sa, aceasta etapa va fi dominata de o volatilitate mai redusa a pietelor dar si de volume de tranzactionare mai scazute.

“Pana la finalul acestui an cel mai probabil scenariu din punctul meu de vedere este cel de continuare a cresterilor moderate. In lipsa unor noi companii venite la cota bursei volumele nu pot creste considerabil in urmatoarele luni. Daca se va confirma un trend ascendent pe termen mediu si scurt, cresterile nu cred ca pot fi la fel de ample ca cele din perioada martie 2009- aprilie 2010”, a mai spus brokerul Intercapital.