Bursa de Valori Bucuresti, o piata cu potential in regiune

Bursa de Valori Bucuresti, o piata cu potential in regiuneIn toamna anului trecut, Balkan Advisory Company a fost admisa ca intermediar pe Bursa de Valori Bucuresti, ca remote member (membru conectat „la distanta”) la sistemul de tranzactionare.

Deocamdata, compania a facut doar teste de tranzactionare pe bursa, urmand ca activitatea propriu-zisa sa inceapa de anul viitor.

“Marimea si potentialul Romaniei este foarte atractiv, in comparatie cu majoritatea tarilor din regiune. Populatia Romaniei este de cel putin doua ori mai mare decat orice alta tara din Balcani (cu exceptia Turciei). Exista potential pentru companiile ce vizeaza mai multe domenii de activitate”, a declarat Alexander Bebov (foto), managing director BAC, responsabil pentru proiectele legate de pietele de capital.

Compania prezenta in Romania de 10 ani pe zona de consultanta in M&A isi propune sa se concentreze in continuare pe aceasta activitate , sa faca tranzactii si sa ofere consultanta pentru baza de clienti din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Scandinavia, Europa Continentala si Balcani, dar si sa consolideze tranzactionarea pe piata primara si secundara din Romania.

“Clientii din Slovenia au inceput sa intrebe tot mai des de Bursa de la Bucuresti. Am adus deja bani din portofoliile bulgarilor pe BVB si sper ca vom convinge si clientii din Serbia. Focusul major pentru multi investitori la BVB va fi sectorul de ultilitati in 2011. Pe masura ce piata va incepe sa isi revina gradual, vad mult mai interesant segmentele de productie si consum”, a mai spus Bebov, pentru Wall-Street.

In viziunea sa, marimea si potentialul bursei romanesti este mai mare decat al pietei din Bulgaria. Din acest motiv, evaluarea pietei bulgare este mult mai interesanta in prezent – majoritatea blue-chips-urilor au, in medie, un indicator P/E de 7-8, in timp ce la BVB predomina media de 11-12.

O asemanare intre cele doua piete este ca volumele de tranzactionare au scazut dramatic in ambele tari.

Seful BAC considera ca Fondul Proprietatea are toate sansele sa devina cea mai importanta actiune de pe Bursa, fiind unul din cei mai diversificati jucatori din piata romaneasca.

“FP este un jucator de talie importanta, iar listarea va creste cu mult lichiditatea Bursei. Mai mult, Fondul este administrat de un manager cu renume international si este expus pe un sector foarte interesant pentru investitorii occidental (utilitatile)”, a mai spus oficialul BAC.

M&A: Focus pe utilitati si productie/consum

M&A: Focus pe utilitati si productie/consumCu doua tranzactii intermediate in primul semestru – in valoare de 15,95 milioane de dolari, Balkan Advisory Company (BAC) ocupa locul 7 in clasamentul consultantilor de M&A.

Bebov spune ca are incredere in potentialul pietei de fuzuini si achizitii din Romania, numai prin simplul fapt ca BAC Investment Romania a avut activitate in acest an.

“In ce priveste situatia din regiune, mai multe guverne, ca de exemplu cel din Serbia, au retras mai multe privatizari din piata in ultimii trei ani si au redus gradual propriile asteptari privind evaluarea preturilor”, a explicat managing directorul BAC.

In opinia sa, am putea vedea semne de revenire a tranzactiilor anul viitor sau in prima parte din 2011.

Un factor incurajator in acest sens este ca vanzatorii atat din sectorul public cat si din cel privat au realizat ca lichiditatea imprumuturilor bancare este ingrijoratoare si cumparatorii de active sunt departe de evaluarile din 2006-2007.

“Prin urmare, poate diferenta dintre asteptari si realitate este mult mai mica, lucru ce poate duce la tranzactii M&A, in curand”, sustine Bebov. Focusul principal in tranzactii, pe viitor, va fi in sectorul energetic, al utilitatilor si in telecom.

Ca diferenta, managerul spune ca multe companii prefera Romania pentru ca are o populatie mai mare, in timp ce Bulgaria este cautata de cei care isi doresc o pozitie strategica (tara fiind situata chiar in centrul Balcanilor).

La capitolul asemanari intre cele doua piete, Bebov remarca faptul ca atentia investitorilor este concentrata pe companiile de utilitati si de productie/consum.


Prefer sa imi stimulez oamenii decat sa platesc consultanti lenesi

Bulgarul spune ca cele mai dificile momente sunt legate de inceputul lui 2009, cand criza a inceput sa loveasca tot mai dur Balcanii si, in consecinta, numarul tranzactiilor de M&A si de pe burse a scazut dramatic. Acest lucru a afectat profitabilitatea bancilor de investitii din Europa de Sud-Est.

“Cel mai mare sacrificiu facut in ultimii ani a avut legatura cu scaderea investitiilor in anumite momente, dar orice criza prespune astfel de momente. Limitele proprii au fost legate de pierderile unor clienti de-ai nostri, pentru un timp. Din fericire, unii dintre ei si-au revenit deja, dar suntem foarte departe de evaluarile din 2006-2007 si nu va fi usor sa vedem piata reintorcandu-se in viitorul apropiat”, explica managerul BAC.

Unul din lucrurile pe care il regreta este ca, intr-un fel, ar fi preferat sa fi vandut mai multe din proprietatile personale.

Cu o experienta de 16 ani in pietele financiare, Bebov a traversat mai multe crize: cea a datoriilor externe din pietele emergente din 1990, criza din Rusia, Brazilia si Malaezia (1997-1998), prabusirea Nasdaq din cauza companiilor dot-com din 2001 si criza recenta.

“Ce m-au invatat acestea este ca imprumuturile cat mai reduse sunt intotdeauna de mare ajutor cand pietele par mult prea sus”.

Unul din cele mai bune sfaturi primite in ultimii ani a fost ca un nivel de leverage (gradul de indatorare) crescut poate distruge pe oricine, mai ales cand evolutia devine una negativa.

“O noua criza nu ar fi ceva nou pentru mine. Multi ani pe Wall Street si apoi in piata londoneza, urmati de propriul meu business in Balcani m-au invatat sa fiu atent pe cheltuielile cu stafful. Asa ca am preferat sa stimulez personalul decat sa dau salarii uriase pentru consultanti lenesi. Desigur, nu este niciodata usor sa gasesti profesionisti…”, a conchis oficialul Balkan Advisory Company.

Despre Alexander Bebov si BAC

Despre Alexander Bebov si BACAlexander Bebov este managing partner al BAC de noua ani, fiind responsabil pentru proiectele legate de pietele de capital.

Anterior, a lucrat la companii de talie mondiala precum JP Morgan, Merrill Lynch sau Schroeder Salomon Smith Barney.

Grupul BAC a fost infiintat initial in Irlanda la inceputul anilor 1998 ca sucursala a Europa Capital Management a.s. o companie care se ocupa cu administrarea investitiilor, cu sediul la Praga si care isi concentra activitatea asupra Europei Centrale si de Est.

In noiembrie 2000, BAC a fost divizata si a devenit o entitate separata si independenta. BAC a devenit intre timp o importanta firma de investitii si consultanta financiara, prezenta oficial in Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Belarus.

In noiembrie 2000, BAC Irlanda a fost vanduta de conducerea ECM lui Vldimir Karolev care era Country Director al ECM pentru Bulgaria si Senior Fund Manager al Fondului Post Privatizare al ECM (ECM-BPPF), un fond de investitii privat de 40 de milioane de euro.

La divizarea Balkan Advisory Company de ECM, Vladimir Karolev a demisionat din pozitiile ocupate in ECM si ECM-BPPF pentru a se concentra asupra activitatii BAC.

La 1 martie 2001, Alexander Bebov s-a alaturat BAC ca partener responsabil pentru proiectele legate de pietele de capital.

BAC Romania | Investment Banking a fost infiintata in 2004 – 2005 de co-managing partners de la acea data, Matei Paun (foto) si Tudor Boloni, si inregistrata in Romania cu numele de Balkan Advisory Company S.R.L.

Din 2005 pana in prezent BAC Romania a intermediat un numar semnificativ de tranzactii, cea mai importanta dintre acestea fiind vanzarea Romstal Leasing si INK Broker catre KBC Private Equity in 2006 pentru 70 de milioane de euro.

In 2008, Tudor Boloni a parasit BAC Romania, echipei alaturandu-i-se doi parteneri noi, Arin Ion si Ovidiu Petreaca. Managing partner-ul BAC Romania, Matei Paun, a infiintat in 2008 BAC Belarus | Investment Banking, alaturi de partenerii sai Vitalie Buzdugan si Alexandr Mironov.