1 / 5

Bursa de Valori Bucuresti, o piata cu potential in regiune

In toamna anului trecut, Balkan Advisory Company a fost admisa ca intermediar pe Bursa de Valori Bucuresti, ca remote member (membru conectat „la distanta”) la sistemul de tranzactionare.

Deocamdata, compania a facut doar teste de tranzactionare pe bursa, urmand ca activitatea propriu-zisa sa inceapa de anul viitor.

“Marimea si potentialul Romaniei este foarte atractiv, in comparatie cu majoritatea tarilor din regiune. Populatia Romaniei este de cel putin doua ori mai mare decat orice alta tara din Balcani (cu exceptia Turciei). Exista potential pentru companiile ce vizeaza mai multe domenii de activitate”, a declarat Alexander Bebov (foto), managing director BAC, responsabil pentru proiectele legate de pietele de capital.

Compania prezenta in Romania de 10 ani pe zona de consultanta in M&A isi propune sa se concentreze in continuare pe aceasta activitate , sa faca tranzactii si sa ofere consultanta pentru baza de clienti din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Scandinavia, Europa Continentala si Balcani, dar si sa consolideze tranzactionarea pe piata primara si secundara din Romania.

“Clientii din Slovenia au inceput sa intrebe tot mai des de Bursa de la Bucuresti. Am adus deja bani din portofoliile bulgarilor pe BVB si sper ca vom convinge si clientii din Serbia. Focusul major pentru multi investitori la BVB va fi sectorul de ultilitati in 2011. Pe masura ce piata va incepe sa isi revina gradual, vad mult mai interesant segmentele de productie si consum”, a mai spus Bebov, pentru Wall-Street.

In viziunea sa, marimea si potentialul bursei romanesti este mai mare decat al pietei din Bulgaria. Din acest motiv, evaluarea pietei bulgare este mult mai interesanta in prezent – majoritatea blue-chips-urilor au, in medie, un indicator P/E de 7-8, in timp ce la BVB predomina media de 11-12.

O asemanare intre cele doua piete este ca volumele de tranzactionare au scazut dramatic in ambele tari.

Seful BAC considera ca Fondul Proprietatea are toate sansele sa devina cea mai importanta actiune de pe Bursa, fiind unul din cei mai diversificati jucatori din piata romaneasca.

“FP este un jucator de talie importanta, iar listarea va creste cu mult lichiditatea Bursei. Mai mult, Fondul este administrat de un manager cu renume international si este expus pe un sector foarte interesant pentru investitorii occidental (utilitatile)”, a mai spus oficialul BAC.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri