1 / 5

Primii pasi in criza

Momentul 15 septembrie 2008, cand gigantul Lehman Brothers s-a prabusit, a ramas ca punct de referinta pentru criza, chiar daca semnalele au fost date de pietele financiare cu mai multe luni in urma.

La acel moment, Intercapital anticipa posibilitatea unei scaderi pe bursa si a recomandat clientilor sa vanda si sa astepte. Dar nu si-au imaginat si scaderea atat de dramatica a lichiditatii, ce a urmat din 2009.

Cand valoarea tranzactiilor scade de cateva ori si veniturile unui SSIF din comisioane inregistreaza aceeasi cadere. Practic, toate liniile de business ale firmei au urmat aceeasi tendinta de scadere. Atunci, Razvan Pasol (foto stanga), director general al Intercapital Invest, si Adi Lupsan (foto dreapta), directorul adjunct, si-au pus intrebarea: “Ce facem?”

Primul pas a fost demararea unui program de reducere a costurilor. 2009 a fost anul de evaluare a salariilor, din a doua parte au fost inghetate diverse cheltuieli (precum cele de marketing) iar primul trimestru al anului 2009 a culminat cu reduceri de personal, pe fondul scaderii dramatice a rulajelor.

“Acesta a fost si cel mai dificil moment al crizei. Am concediat oameni, fara sa existe cauze de natura profesionala. A fost greu, mai ales ca eu nu facusem niciodata acest lucru, singurele concedieri au fost pe criterii de performanta. De aceasta data, a trebuit sa restructurez oameni care nu au gresit cu nimic, care ajunsesera in acea situatie din cauza crizei. Eram prea multi pentru cata activitate exista. Totul a fost greu, de la planificare, pana la discutiile efective”, isi aminteste Razvan Pasol.



Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri