Cum mai arata profilul investitorului roman la bursa

Cum mai arata profilul investitorului roman la bursaIn ultimele luni rulajele Bursei de Valori Bucuresti au scazut considerabil. Instabilitatile din mediul social si politic, dublate de criza economica, tin deoparte investitorii, atat cei straini, cat si locali. Rulajele de cateva milioane de euro pe zi sunt facute, in prezent, de investitorii mici si institutionali romani.

Investitorul de retail - cel care a mai ramas acum in piata -, are o situatie financiara relativ stabila, este experimentat, pasionat de piata de capital si vede potential pe Bursa, mai ales pe termen scurt.

Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest, spune ca investitorul roman, indiferent de profesie sau varsta, are o stare financiara stabila, adica fara presiuni financiare pe termen scurt si chiar mediu.

„Este o caracteristica importanta a investitorilor activi prezenti la bursa in acest moment si ea poate fi pusa in legatura cu evolutia mai degraba laterala a pietei noastre din ultimile luni, ceea ce determina o abordare a investitiilor pe termen mediu si lung, resursele financiare netrebuind sa fie grevate de sarcini pe termen scurt”, explica brokerul.

De asemenea, de cele mai multe ori investitorul este un bun cunoscator al pietei de capital, are o experienta bogata in spate si este constient atat de potentialul, cat si de riscurile pe care le presupune investitia la Bursa.

„Criza financiara din perioada 2008-2009 a determinat multi investitori sa constientizeze riscurile asumate prin investitia la bursa, dar in acelasi timp si potentialul deosebit pe care aceasta il are, cunoscut fiind faptul ca cele mai bune investii sunt realizate in perioade de criza, cum este si cazul celei pe care o traverseaza Romania in acest moment”, sustine Aldea.

O alta trasatura specifica a investitorului de retail prezent in piata in aceasta perioada este aceea ca pentru el investitia la bursa este mai mult decat o simpla activitate, o face din placere si care poate fi prezumata unui hobby.

„Fara o pasiune pentru fenomenul bursier, un investitor cel mai probabil ar deveni pasiv daca evolutia pietei nu este una favorabila si contextul economic social si politic intern ar fi unul negativ, cum este cel actual”, a mai spus brokerul.

Si Gabriel Necula, broker la Prime Transaction, constata ca putinii investitori activi pe bursa in prezent au in comun pasiunea si o oarecare dependenta fata de piata de capital.

“Pe langa ei, cred ca mai sunt si investitori institutionali romani care isi mai fac simtita prezenta si au o politica de acumulare”, a explicat Necula.

Se contureaza un nou profil al investitorului?

Se contureaza un nou profil al investitorului?“Cred ca putem vorbi despre un nou profil de investitor care se contureaza pe bursa: cel al unei persoane cu posibilitati financiare medii sau peste medie, care vede in bursa de acum si in cea de anul viitor(prin Fondul Proprietatea si alte companii de stat listate) o oportunitate in Romania”, a declarat Gabriel Necula (foto).

In opinia sa, anul viitor vor intra in piata investitori de retail care inteleg mai bine lumea financiara si au o privire orientata catre viitor nu doar spre prezent. Argumente pe termen scurt nu prea exista si este nevoie de viziune pentru a investi in acest moment pe bursa.

Un investitor de retail consultat de Wall-Street.ro, care a preferat sa nu isi dezvaluie identitatea, spune ca in piata au mai ramas institutionalii si “inconstientii” - cei care cred inca in economia romaneasca in general si in piata de capital in special.

“Oricum, acestia au o pondere mica in populatia Romaniei, marea masa e hotarata sa piarda in continuare la loto si la alte jocuri de noroc … pe principiul ca mai bine pierzi consecvent, asteptand ca norocul sa-ti bata la usa decat sa investesti inteligent la bursa”, a explicat acesta.

In opinia sa, investitorul de retail local este atipic, de un optimism rar, care crede ca economia Romaniei isi va reveni si spera ca privatizarile promise de guvernanti se vor face in mod transparent, prin bursa.

Mai mult, este calculat, organizat si informat - are capacitatea de a discerne din noianul zgomotului mediatic cotidian, se informeaza continuu.

“Vestea buna este ca investitorii straini care au un profil diferit de cel al investitorilor autohtoni au revenit la cumparare. Acesti investitori straini pentru a investi in piata romaneasca isi asuma riscuri suplimentare: operationale – transferuri bancare internationale, deficiente de informare (piata romaneasca inca nu se ridica la standardele de transparenta ale burselor mature), riscuri valutare, birocratice si fiscale”, a mai explicat investitorul.


Rulaje mici, orientate spre vanzare

Rulaje mici, orientate spre vanzareStatisticile investitorilor din ultimele luni arata rulaje mici ale investitorilor, orientate spre vanzare.

In septembrie, investitorii locali au realizat vanzari nete de 79,63 milioane lei (18,7 mil. euro), valoare de 19 ori mai mari decat in august.
Cea mai mare parte din vanzari a fost realizata de investitorii institutionali, de 45,53 milioane lei. Investitorii de retail au vandut actiuni de 34,09 milioane lei.

“In ultima perioada tot mai multi romani simt efectele situatiei economice si, in mod evident, devin mai sceptici, incep sa gandeasca in mod negativ. Asteptarile lor se pot schimba in urma unor experiente mai putin dorite si atunci transpun aceste lucruri si in activitatea lor investitionala. Conform statisticii investitiilor pe bursa, in luna septembrie se vede cum valul de optimism extern a determinat o crestere a expunerii strainilor in Romania, iar situatia locala destul de grea a determinat o miscare de vanzare importanta a investitorilor locali”, a explicat Gabriel Necula.

Totusi, lichiditatea foarte redusa inregistrata in ultimile luni pe piata autohtona se inscrie intr-o tendinta generala de scadere a lichiditatii pe burse, consemnata chiar si la nivelul pietelor dezvoltate.

Gabriel Aldea explica faptul ca aceasta tendinta este rezultatul perioadei confuze la nivel global in care asteptarile de incetinire a ritmului de crestere a economiilor dezvoltate sunt contrapuse cu masurile anuntate si asteptate a fi anuntate de marile puteri ale lumii pentru contracararea acestei tendinte.

„Este firesc ca in acest context investitorii sa fie mai precauti si sa adopte o pozitie mai rezervata, ceea ce se traduce in piete printr-o lichiditate mai redusa. In plus, in cazul pietei noastre, aceasta tendinta se suprapune unui context intern economic, social si politic complicat, cu influente negative asupra perceptiei investitorilor autohtoni care-i determina pe multi dintre ei sa fie mai prudenti si chiar sa adopte pozitii de vanzare pana in momentul ameliorarii situatiei interne”, a mai spus brokerul Intercapital.

In plus, miscarea in lateral din ultimile luni consemnata pe piata noastra si lipsa unei volatilitati mai ridicate sunt alte elemente importante care au determinat scaderea semnificativa a rulajelor investitorilor, acestia nemaifiind tentati sa adopte strategii speculative cu efect pozitiv asupra lichiditatii pietei.

Ce poate anima interesul pentru bursa?

Ce poate anima interesul pentru bursa?Motivele pentru a investi pe bursa ale unui investitor autohton nu difera foarte mult de cele ale unui investitor strain.

Unul dintre cele mai importante elemente care ar putea sa-i determine pe investitori sa isi investeasca banii la bursa este fara indoiala imbunatatirea climatului economic, social si politic intern.

„O revenire pe crestere a economiei Romaniei, dublata de stabilitate sociala si politica pot reprezenta motive foarte serioase pe care le poate lua in considerare un investitor pentru a veni cu bani la bursa. Ei ar putea fi si mai interesati sa investeasca daca vor avea de ales dintr-o paleta mai larga de emitenti iar listarea la Bursa de Valori Bucuresti a Fondului Proprietatea sau anuntatele IPO-uri pentru pentru companii strategice de stat precum Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica ar putea reprezenta elementele decisive care pot creste interesul investitorilor romani si straini pentru piata noastra”, a mai spus Gabriel Aldea.

Brokerul considera ca apropierea investitorilor autohtoni de bursa se va face gradual, in urmatorii ani. Tendinta ar putea fi sustinuta si de faptul ca multi tineri vor fi din ce in ce mai interesati sa-si investeasca resursele financiare prin intermediul bursei, cu atat mai mult cu cat sistemul de pensii actual nu le va putea asigura o situatie confortabila pentru partea a doua a vietii.

„In acelasi timp o mai buna promovare a bursei in special in randul tinerilor poate accelera acest proces si poate reprezenta un factor important in cresterea apetitului investitorilor pentru zona bursiera”, a conchis Aldea.

Un alt aspect important sunt banii. Romanii au nevoie de bani pentru a investi pe piata de capital, iar in conditiile in care criza se resimte tot mai tare, acestia sunt tot mai putini. Vorbind de miliardele de euro care stau in depozite bancare, Gabriel Necula recomanda ca acestea sa fie diversificate in mai multe clase de investitii, companiile listate fiind o varianta interesanta.

“Cred ca incepand cu anul viitor odata cu listarea Fondul Proprietatea si a altor companii de stat importante vom vedea o crestere a apetitului pentru investitiile bursiere. Foarte multi romani vor fi implicati in aceasta activitate prin intermediul acestor companii cu nume foarte cunoscut si atunci probabil se va declansa un fenomen de interes ridicat asupra bursei”, sustine Necula.



Cand va reintra Romania pe harta investitionala a strainilor?

Cand va reintra Romania pe harta investitionala a strainilor?Mai mult, odata cu cresterea numarului de companii importante listate, investitorii straini vor incepe sa aloce mai mult capital pentru investitii in Romania, in principal si datorita faptului ca tarile emergente vor performa mai bine in anii urmatori.

“Mai avem totusi niste etape tehnice de parcurs in cadrul bursei pentru a face mai usoara venirea acestora catre Romania, dar avem si o mare problema de rezolvat: economia tarii trebuie sa se aseze pe un fagas normal, iar clasa politica sa se concentreze pe problemele reale si sa inceapa sa le rezolve. In aceste conditii, s-ar asigura un climat predictibil pentru acestia si ar putea sa-si deschida orizonturile catre tara noastra, fara a intampina dificultati”, a conchis brokerul Prime Transaction.

In acelasi timp, investitorul consultat de Wall-Street.ro este de parere ca romanii au nevoie de educatie, in primul rand, pentru a se apropia de piata de capital. Rigoarea, consecventa si autoritatile care sa inteleaga fenomenul financiar si rolul bursei sunt alti factori importanti.

“Spre exemplu, listarea Fondului Proprietatea atat la Bursa de Valori Bucuresti cat si la London Stock Exchange ar trebui vazut ca un proiect important de politica externa pentru ca va promova imaginea Romaniei in capitala financiara mondiala a lumii – un mediu financiar-bancar elitist in care despre Romania nu se cunoaste nimic in acest moment. Utilizarea resurselor de care dispune Ministerul de Externe la nivel logistic va spori impactul evenimentului si va putea atrage investitii importante in sectorul financiar din Romania”, a explicat acesta.

In opinia sa, investitorii straini se vor uita mai mult la BVB atunci cand vor fi dezvoltate instrumente de investitii moderne si cand piata romaneasca va reusi sa aiba o viziune cel putin regionala, generand parteneriate, fuziuni sau chiar preluri cu burse importante din lume.