1 / 6

Cum mai arata profilul investitorului roman la bursa

In ultimele luni rulajele Bursei de Valori Bucuresti au scazut considerabil. Instabilitatile din mediul social si politic, dublate de criza economica, tin deoparte investitorii, atat cei straini, cat si locali. Rulajele de cateva milioane de euro pe zi sunt facute, in prezent, de investitorii mici si institutionali romani.

Investitorul de retail - cel care a mai ramas acum in piata -, are o situatie financiara relativ stabila, este experimentat, pasionat de piata de capital si vede potential pe Bursa, mai ales pe termen scurt.

Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest, spune ca investitorul roman, indiferent de profesie sau varsta, are o stare financiara stabila, adica fara presiuni financiare pe termen scurt si chiar mediu.

„Este o caracteristica importanta a investitorilor activi prezenti la bursa in acest moment si ea poate fi pusa in legatura cu evolutia mai degraba laterala a pietei noastre din ultimile luni, ceea ce determina o abordare a investitiilor pe termen mediu si lung, resursele financiare netrebuind sa fie grevate de sarcini pe termen scurt”, explica brokerul.

De asemenea, de cele mai multe ori investitorul este un bun cunoscator al pietei de capital, are o experienta bogata in spate si este constient atat de potentialul, cat si de riscurile pe care le presupune investitia la Bursa.

„Criza financiara din perioada 2008-2009 a determinat multi investitori sa constientizeze riscurile asumate prin investitia la bursa, dar in acelasi timp si potentialul deosebit pe care aceasta il are, cunoscut fiind faptul ca cele mai bune investii sunt realizate in perioade de criza, cum este si cazul celei pe care o traverseaza Romania in acest moment”, sustine Aldea.

O alta trasatura specifica a investitorului de retail prezent in piata in aceasta perioada este aceea ca pentru el investitia la bursa este mai mult decat o simpla activitate, o face din placere si care poate fi prezumata unui hobby.

„Fara o pasiune pentru fenomenul bursier, un investitor cel mai probabil ar deveni pasiv daca evolutia pietei nu este una favorabila si contextul economic social si politic intern ar fi unul negativ, cum este cel actual”, a mai spus brokerul.

Si Gabriel Necula, broker la Prime Transaction, constata ca putinii investitori activi pe bursa in prezent au in comun pasiunea si o oarecare dependenta fata de piata de capital.

“Pe langa ei, cred ca mai sunt si investitori institutionali romani care isi mai fac simtita prezenta si au o politica de acumulare”, a explicat Necula.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri