Certinvest revine in piata, dupa doi ani

Certinvest revine in piata, dupa doi aniDe la 1 noiembrie 2010, Aviva Investors Romania revine la denumirea Certinvest, dupa finalizarea procesului de management buyout.

Compania isi propune sa creasca activele cu cel putin 50% anual in urmatorii trei ani si sa lanseze primul serviciu integrat de asset management din Romania. Mai mult, distributia fondurilor deschise se va face in mare parte pe internet, iar focusul pe administrarea individuala a portofoliilor va creste, au anuntat oficialii companiei.

“De cand s-a anuntat rascumpararea companiei, nu numai ca nu am pierdut nici un client, dar feedback-ul din piata a fost unul favorabil, iar sumele investite au inceput sa creasca. Aceasta pe fondul unei evolutii anuale foarte bune in care valoarea activelor administrate a crescut cu 93%. Aceasta crestere a fost generata in principal de cresterea numarului de portofolii individuale administrate, de la 35 la inceputul anului, la 62 la sfarsitul lui octombrie 2010”, a declarat Eugen Voicu (foto), director general Certinvest.

Societatea de administrare Aviva Investors Romania a fost rascumparata printr-un proces de management buyout de Eugen Voicu. Astfel, prin decizia CNVM nr. 1171 din 14 septembrie 2010, a fost autorizata tranzactia de vanzare – cumparare a societatii de administrare a investitiilor Aviva Investors Romania.

“Experienta de a fi intr-un mare grup financiar a fost extraordinara. Chiar daca Aviva Investors Romania era cea mai mica din grup, ne-am aliniat la procedurile lor si am invatat multe lucruri. Dar cred ca este loc si pentru independent in aceasta piata, chiar daca este dominata de administratorii din marile grupuri financiare”, a mai spus Voicu.

Cu o cota de piata de 38% pe segmentul portofoliilor administrate, Certinvest este al doilea administrator de portofolii private de pe piata romaneasca, la 30 septembrie 2010. Pe segmentul de retail, numarul de clienti este de aproximativ 11,000 de clienti.

Strategia pe termen lung include si o premiera

Strategia pe termen lung include si o premieraLa inceputul anului viitor, Certinvest va lansa o companie de multi-family office (MFO) ce ofera clientilor de tip Ultra High Net Worth servicii de trust, concierge, optimizare fiscala si administrare a investitiilor. Conceptul va fi lansat in premiera pe piata romaneasca, primii clienti de MFO venind din randurile clientilor de portofolii private pe care le administreaza compania.

Practic, clientilor li se vor administra banii, li se va putea gasi un instalator, o bona, o clinica medicala sau li se va oferi consiliere educationala, au mai explicat oficialii Certinvest.

“Ideea nu este noua pentru mine, cocheteze de 4-5 ani cu ea, dar nu era in strategia Aviva Investors. Serviciul vizeaza familii cu bani, cu o anumita avere. In alte tari vorbim de limite de 3 milioane dolari sau chiar 10 milioane. In Romania,a aceasta va fi mai redusa, undeva la 500.000 euro”, a explicat Voicu.

Strategia viitoare a companiei vizeaza aducerea de valoare clientilor, prin focusarea intense pe segmentul portofoliilor individuale dar si concentrarea pe fondurile inchise de investitii, o piata cu potential foarte mare, datorita flexibilitatii acordate de CNVM.

Distributia fondurilor deschise se va face in mare parte prin internet si telefon, in paralel cu oferirea de servicii de consultata.

“Internetul este pariul nostru pe termen lung. Cred ca serviciile financiare se vor muta pe online in 5-10 ani”, a declarat CEO-ul Certinvest.

Schimbari in noua companie

Schimbari in noua companieOdata cu adoptarea noului nume, compania va suferi mai multe schimbari, de la pagina de internet pana la denumiri fonduri.

Platforma www.DirectInvest.ro devine www.investonline.ro si fondurile administrate vor avea nume diferite.

Astfel, Capital Plus devine Certinvest Prudent, AI Intercapital devine Certinvest Dinamic, AI Orizont devine Certinvest Obligatiuni, AI Tezaur este Certinvest Monetar, iar celelate fonduri AI XT Index, AI Leader, AI Everst, AI Properties Ro isi vor pastra denumirea, precedata de Certinvest – numele administratorului.

Eugen Voicu a mentionat ca denumirile nu au fost inca aprobate de CNVM, urmand ca avizul sa fie primit in saptamanile urmatoare.

De asemenea, se va schimba si structura actionariatului, 96% din actiuni fiind detinute de Eugen Voicu si 4% de o companie al carui administrator unic este. Din noul Consiliu de Administratie fac parte Voicu, Horia Gusta (foto), deputy CEO, si Razvan Rusu, director de investitii.

Compania isi propune o crestere a activelor de 50% pe an, urmand ca in urmatorii ani sa administreze in jur de 300 milioane lei. La finalul lunii octombrie, valoarea activelor era de peste 88 milioane lei.

Certinvest a fost infiintata in 1994 de Eugen Voicu, actionarul majoritar si directorul general.

In Noiembrie 2007, Certinvest a fost achizitionata de Aviva Romania iar un an mai tarziu a devenit Aviva Investors Romania.