O piata mica, fara substanta. Si totusi, de ce sa investim?

O piata mica, fara substanta. Si totusi, de ce sa investim?La o prima vedere, analizand contextul intern, instabilitatile politice, economice si sociale, se gasesc mai greu argumente pentru a investi la bursa in acest moment. Daca avem insa o privire de ansamblu si pe termen mai lung, orice persoana interesata sa devina acum investitor poate gasi cateva argumente foarte solide, crede Nicu Grigoras (foto), broker la Intercapital Invest.

Mai mult, stadiul actual de dezvoltare al pietei de capital poate fi considerat un dezavantaj pe termen scurt insa un avantaj al investitorilor care privesc in viitor. Numarul redus de emitenti, dar si inexistenta vanzarilor in lipsa sau a market-makerilor fac dificila decizia de a investi acum la bursa, in special pentru nerezidenti.

“Totusi, investitorii care au curaj dar si rabdare si sunt acum prezenti in piata vor fi cei care vor castiga in momentul in care piata se va dezvolta. Cad statul va lua exemplul Poloniei si va incuraja dezvoltarea pietei de capital, atunci bursa isi va indeplini rolul de sursa importanta de finantare a economiei reale”, sustine Nicu Grigoras.

Nu trebuie uitat ca decizia de a investi o suma de bani la bursa (oricat de mica sau de mare ar fi acea suma) este echivalenta cu decizia de administrare a finantelor proprii.

„Si asa cum responsabilitatile unui post salariat sau administrarea business-ului propriu sunt indeplinite indiferent de ciclul economic, si investitia in bursa se deruleaza indiferent de ciclu. Insa, asa cum prioritatile si obiectivele sunt diferite pe perioada recesiunii in cadrul postului sau afacerii proprii, la fel si strategia de investitie este diferita in functie de ciclul economic”, a explicat Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville.

Si contextul de piata, alaturi de evaluarile actiunilor pot fi argumente solide. Indicii BVB sunt inca la 25% (BET-FI) si 48% (BET) din maximele atinse la jumatatea anului 2007.

“Bineinteles ca acesta perspectiva este una prea simplista si ar trebui luate in considerare multe alte aspecte, insa e o alta discutie. Din punctul meu de vedere insa, un lucru e cert, minimele au fost deja atinse si in fata avem doar perspective de crestere. Ce nu stim acum cu siguranta este doar cand aceasta crestere va veni si care va fi amplitudinea ei”, a mai spus Grigoras.


Studiu de caz: Portofoliu de 10.000 de euro. Despre diversificare

Studiu de caz: Portofoliu de 10.000 de euro. Despre diversificareIn ciclul economic de crestere, strategia diversificarii functioneaza extrem de bine. Riscul de emitent este diluat, iar portofoliul capteaza foarte bine partea de apreciere. Pe ciclul economic de recesiune insa, strategia diversificarii nu va da roade niciodata, explica Andrei Ciubotaru (foto).

„Pentru ca preturile activelor financiare nu mai raspund la stimuli proprii specifici, ci intreaga paleta de instrumente financiare incepe un dans sincronizat care mai raspunde doar la stimuli de ordin macro-economic”, a spus brokerul Tradeville.

Insa, pana la diversificare, brokerul trebuie sa stie ce anume doreste un client.

Daca isi doreste mai mult speculatii, diversificarea este poate mai putin importanta deoarece el va face intrari si iesiri din actionariatul companiilor in functie de evenimentele pe termen scurt.

“Incercand sa profite de aceste evenimente cu cat mai multi bani posibili, criteriul diversificarii va fi mai putin important, mai mult accent se va pune pe inteligenta plasamentului”, a explicat Mihai Chisu, broker la IFB Fiwest.

Daca vorbim despre un client orientat mai mult spre partea de investitie efectiva in viitorul unor companii, atunci criteriile care stau la baza diversificarii se aplica si portofoliilor de 10 de mii de euro , cat si celor de 100.000 de euro sau mai mult.

“Diversificarea se poate face alegand in functie de conjunctura macro-economica, sectoare economice, profile de companii, apetit fata de risc, capitalizare bursiera etc. In mod clasic investitorii ar trebui sa isi plaseze banii pentru termene medii-lungi in special in blue-chips-uri aproximativ 70%, small-cap cu perspective: 30%. Dintre blue-chip-uri este de dorit sa aleaga in functie de perioada macro-economica si perspectivele acesteia : mai mult domenii defensive (sectorul utilitatilor) in perioada bearish si mai putin financiar si industrial, si sa adopte o participatie mai mare a acestora din urma in perioada bullish. Diversificarea pe sectoare de productie este utila in procesul de distribuire a riscului, in cazul ambelor categorii de companii, repsectiv blue-chips si small-cap”, a mai spus Chisu.

O alta varianta foarte des intalnita in diversificarea unui portofoliu este cea care urmareste componenta indicelui BET spre exemplu intr-o proportie de 50% din 10.000 de euro, 25 % in SIF-uri, iar restul in companii ce nu sunt incluse in acest indice, dar companii care sunt valoroase, dar poate mai putin lichide.

“Bineinteles ca aceste proportii trebuie modificate in functie de perioada prin care trece piata de capital, o atitudine pasiva nefiind de dorit pentru ca ar putea rata multe oportunitati pe termen mediu”, sustine brokerul IFB.

Argumente pro si contra

Argumente pro si contraRomania este a saptea cea mai mare tara din UE dupa numarul de locuitori. Daca autoritatile vor reusi sa creeze un climat investitional si fiscal stabil este aproape imposibil ca investitiile straine sa nu creasca exponential in anii care vin, investitii care pot duce usor la recuperarea decalajelor fata de tarile din UE. Mai concret, cresterea economica determinata de aceste infuzii de capital poate fi mult peste media tarilor din zona UE, la fel si cresterile bursiere, explica Nicu Grigoras.

Diversificarea investitiilor poate fi un alt motiv pentru care bursa nu ar trebui ocolita. Diversificarea riscului este o notiune care ar trebui inteleasa de cei care vor sa economiseasca.

“Banii nu trebuie investiti niciodata in aceeasi instrument de economisire (depozit, cont de economii, titlu de stat, obligatiune, fond mutual, actiune sau alt instrument financiar) sau la aceeasi institutie (banca, societate de brokeraj sau administrator de fonduri) ci trebuie diversificati. Din acest motiv investitiile la bursa ar trebui sa fie cunoscute si intelese de publicul larg si nu doar de un numar extrem de redus de persoane cum se intampla in acest moment”, sustine brokerul Intercapital Invest.

Bineinteles ca oricare din argumentele de mai sus poate fi desfiintat usor. Numarul de emitenti foarte redus, volumele extrem de mici, posibilitatile de diversificare reduse pot fi doar cateva motive.

Totusi, pentru un investitor care vrea sa isi diversifice portofoliul de investitii si catre bursa, chiar si in conditiile actuale, exista o gama larga de emitenti cu potential de crestere pe termen lung.

“Acest tip de investitor ar trebui sa priveasca investitia la bursa doar pe termen lung si sa nu se lase influentat de scandalurile politice, problemele sociale sau stirile izolate legate de societatile listate. Se tot vorbeste in ultimii ani, o data cu instalarea crizei, ca Romania are nevoie de reformarea sistemului public care trebuie adaptat cerintelor actuale ale mediului privat. Cum bursa este intotdeauna imaginea fidela a economiei unei tari cred ca si piata de capital are nevoie tot de restructurare. Restructurarea modului in care autoritatile inteleg rolul bursei in finantarea economiei si bineinteles a modului de interactiune a actorilor pietei de capital care sa duca la dezvoltarea pietei”, a declarat Nicu Grigoras.

Strategii si recomandari

Strategii si recomandariStrategiile recomandate de specialistii consultati de Wall-Street.ro difera in functie de profilul investitorului.

Astfel, pentru investitii pe termen lung nu este nevoie de o suma initiala generoasa, ci plasamentele se pot face lunar, din veniturile obtinute.

“Important este ca dupa un orizont de timp ce se numara in ani de zile sa se ajunga la un portofoliu valoros, format din companii solide si cu preturi de achizitie foarte bune. Cand vine vorba despre speculatii, situatia se schimba. In acest caz este nevoie de o suma de bani mai mare de la bun inceput deoarece totul se rezuma la sfarsitul zilei la procentul realizat din speculatie. Ori acest procent se aplica la suma speculata, iar daca aceasta suma este foarte mica, atunci efortul depus nu a meritat. Eu recomand cel putin 10-20 mii de euro de pornire pentru speculatii”, a explicat Mihai Chisu (foto).

Totusi, multi investitori isi pun intrebarea de ce sa investeasca intr-o piata de capital mica, cu lichiditati foarte scazute si cu putine companii de notorietate.

Chisu spune ca aceste dezavantaje nu sunt neaparat cele mai mari obstacole pentru un client de 10k de euro care are ca obiectiv investitia pe termen lung.

“Chiar cred ca ar putea inregistra un real succes peste ceva ani. Problemele pe care le observ eu sunt legate mai degraba de mentalitate, aceasta fiind cea care ar trebui sa se schimbe radical pentru a oferi potential acestei piete de capital. Piata este asa cum spui , mica , fara substanta si cu putine companii de notorietate deoarece cei care ar putea sa aiba un cuvant de spus si sa puna umarul la dezvoltarea acestei piete sunt nepregatiti din pacate sa o faca, dar nici nu ii lasa pe altii sa incerce”, a explicat brokerul IFB.

Pentru cei care au acumulat suficienta experienta si considera ca au nevoie de o piata mai mare in care sa-si exercite aptitudinie si dorintele, piata internationala este la un click distanta ca sa spun asa.

“Numai ca trebuie sa fim constienti de anumite riscuri, printre care riscul de a fi mai putin informat in timp util, de a avea o misiune mai grea din cauza diferentelor de fus orar care sunt uneori destul de mari, de masivitatea unei piete externe in care sumele de 10k de euro sunt costisitoare din punctul de vedere al gestiunii /profit etc. Eu sunt de parere ca a investi intr-o piata emergenta constituie un mare avantaj deoarece multe dintre plasamentele facute in aceste companii vor deveni peste ani o data cu maturizarea acestei piete extrem de valoroase”, a conchis Chisu.