1 / 5

O piata mica, fara substanta. Si totusi, de ce sa investim?

La o prima vedere, analizand contextul intern, instabilitatile politice, economice si sociale, se gasesc mai greu argumente pentru a investi la bursa in acest moment. Daca avem insa o privire de ansamblu si pe termen mai lung, orice persoana interesata sa devina acum investitor poate gasi cateva argumente foarte solide, crede Nicu Grigoras (foto), broker la Intercapital Invest.

Mai mult, stadiul actual de dezvoltare al pietei de capital poate fi considerat un dezavantaj pe termen scurt insa un avantaj al investitorilor care privesc in viitor. Numarul redus de emitenti, dar si inexistenta vanzarilor in lipsa sau a market-makerilor fac dificila decizia de a investi acum la bursa, in special pentru nerezidenti.

“Totusi, investitorii care au curaj dar si rabdare si sunt acum prezenti in piata vor fi cei care vor castiga in momentul in care piata se va dezvolta. Cad statul va lua exemplul Poloniei si va incuraja dezvoltarea pietei de capital, atunci bursa isi va indeplini rolul de sursa importanta de finantare a economiei reale”, sustine Nicu Grigoras.

Nu trebuie uitat ca decizia de a investi o suma de bani la bursa (oricat de mica sau de mare ar fi acea suma) este echivalenta cu decizia de administrare a finantelor proprii.

„Si asa cum responsabilitatile unui post salariat sau administrarea business-ului propriu sunt indeplinite indiferent de ciclul economic, si investitia in bursa se deruleaza indiferent de ciclu. Insa, asa cum prioritatile si obiectivele sunt diferite pe perioada recesiunii in cadrul postului sau afacerii proprii, la fel si strategia de investitie este diferita in functie de ciclul economic”, a explicat Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville.

Si contextul de piata, alaturi de evaluarile actiunilor pot fi argumente solide. Indicii BVB sunt inca la 25% (BET-FI) si 48% (BET) din maximele atinse la jumatatea anului 2007.

“Bineinteles ca acesta perspectiva este una prea simplista si ar trebui luate in considerare multe alte aspecte, insa e o alta discutie. Din punctul meu de vedere insa, un lucru e cert, minimele au fost deja atinse si in fata avem doar perspective de crestere. Ce nu stim acum cu siguranta este doar cand aceasta crestere va veni si care va fi amplitudinea ei”, a mai spus Grigoras.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri