Majorarea TVA a ridicat afacerile companiilor

Majorarea TVA a ridicat afacerile companiilorAfacerile companiilor listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti, exceptand SIF-urile, banci si fondurile de investitii, a urcat cu 5,3% in primele noua luni fata de perioada similara din 2009, potrivit calculelor Wall-Street.ro.

“In primul rand, cifra de afaceri a fost impulsionata de latura exporturilor (acestea au depasit nivelul maxim consemnat in 2008, pe fondul evolutiei favorabile a economiilor partenere comerciale). Totodata, majorarea TVA-ului, dar si a cotatiilor internationale la bunuri au fost factori care au determinat un avans al cifrei de afaceri per ansamblu. Cu alte cuvinte, un factor real - cresterea cererii externe -, coroborat cu un factor nominal - cresterea preturilor - au compensat evolutia nefavorabila a cererii interne”, a declarat Andrei Radulescu, analist financiar la Target Capital.

Dintre cele 60 de companii analizate, jumatate au raportat o cifra de afaceri in urcare fata de perioada ianuarie-septembrie din 2009, cresterile variind intre 0,07%, in cazul Turbomenica (TBM), pana la 70%, in cazul Compa (CMP).

“Specific trimestrului al III-lea au fost rezultate bune in cazul unor companii exportatoare si faptul ca anumite companii dupa ce in primele sase luni ale anului rezultate in crestere, au inregistrat evolutii slabe in trimestrul al III-lea. Ultimele trei luni de raportare au fost dificile si greu de anticipat datorita reducerilor de salarii din sectorul bugetar si cresterii TVA, acest lucru generand scepticism in randul companiilor si populatiei care au continuat sa investeasca sau sa consume in mod prudent, aceste lucruri ducand la o scadere de PIB de 2,3%, Romania fiind una din putinele tari din Europa ce a raportat in aceasta perioada scadere economica”, apreciaza Andreea Gheorghe, directorul departamentului de analiza in cadrul Intercapital Invest.

In aceeasi perioada, veniturile celor 60 de companii au urcat cu 8,6%, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 18%.

“Costurile au fost nefavorabil influentate de cresterea costurilor la materii prime, prin prisma evolutiilor cotatiilor internationale la bunuri. Totodata, trebuie mentionat ca anul trecut s-au facut eforturi masive de restructurare, cu alte cuvinte putem vorbi si despre un efort baza. Cat priveste reluarea investitiilor, cred ca inca se asteapta semnale clare de relansare. Putem vorbi insa despre investitii curente - pentru refacerea stocurilor (regula) - si, eventual, in cazul unor companii a unor investitii cu bataie lunga (exceptia)”, afirma Radulescu.

Veniturile sectorului bancar au urcat cu 16%

Veniturile sectorului bancar au urcat cu 16%Cele trei banci din sectorul de profil de la BVB au inregistrat venituri in urcare cu 16% in primele noua luni comparativ cu intervalul similar din 2009.

Si cheltuielile bancilor s-au majorat, cu circa 36% in perioada analizata, pe fondul majorarii provizioanelor.

“In sistemul financiar bancar veniturile au fost impulsionate de mentinerea la un nivel ridicat al dobanzilor. Iar cheltuielile in crestere au fost determinate in primul rand de componenta provizioane, in contextul cresterii restantelor la credite, pe fondul mentinerii unui climat macroeconomic dificil (mai ales dupa masurile de ajustare bugetara)”, explica analistul Target Capital.

Dintre BRD SocGen (BRD), Banca Transilvania (TLV) si Banca Carpatica (BCC), exceptand Erste Bank (EBS), BCC a continuat seria rezultatelor financiare negative incepute in acest an, afisand pierderi de 115,4 milioane lei.

Ca si in cazul raportarilor semestriale, Banca Transilvania a inregistrat cea mai buna crestere a profitului, de 44%, pana la 69,7 milioane lei.

In schimb, BRD a obtinut un profit net de 474 milioane lei, in scadere cu 28% fata de primele noua luni din 2009.

SIF-urile au terminat primele noua luni cu profituri injumatatite

SIF-urile au terminat primele noua luni cu profituri injumatatitePer ansamblu, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat o reducere a profiturilor de 55%, scaderea medie a veniturilor fiind de 41%.

Cea mai mica deprecierea a profitului in perioada analizata a fost inregistrata de SIF Moldova (SIF2), de 12%, aceasta fiind societatea cu cel mai bun rezultat din sector in primele noua luni, de 94,27 milioane lei.

Pe urmatoarea pozitie in functie de reducerea castigului se afla SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 61%, la 44,37 milioane lei, in timp ce profitul SIF Oltenia (SIF5) s-a redus cu 63%, ajungand la 73,23 milioane lei.

SIF Muntenia (SIF4) a suferit o deprecierea a profitului din perioada ianuarie-septembrie de 66%, la 28,33 milioane lei.

Cea mai mare scadere a castigului din perioada analizata a fost inregistrata de SIF Transilvania (SIF3), de 74%, profitul coborand pana la 31,62 milioane lei.

Suprize placute si neplacute

Suprize placute si neplacuteLa capitolul suprize placute au fost foarte putine companii care au trecut de pe pierderi pe profit, aceste fiind: Mecanica Ceahlau (MECF), Transilvania Constructii (COTR), Ves Sighisoara (VESY) si fondul de investitii STK Emergent (STK).

Totusi, un fapt imbucurator ar fi numarul redus de companii care au trecut de pe profit pe pierderi. Astfel cele patru companii care si-au trecut rezultatele pe plan negativ in primele noua luni din 2010 sunt Banca Carpatica, Romcarbon (ROCE), Impact (IMP) si Sinteza (STZ).

Tot din categoria suprize neplacute, insa tinand cont ca existau asteptari ale analistilor in aceasta privinta, se afla si societatile care si-au continuat evolutia negativa a rezultatelor financiare, din care amintin Rompetrol Rafinare (RRC), Oltchim (OLT), Turbomecanica (TBM), Uztel (UZT) si Armatura (ARM).

Estimarile pentru rezultatele din T4 si cele de final de an sunt rezervare

Estimarile pentru rezultatele din T4 si cele de final de an sunt rezervare“Faptul ca avem indicatori mai buni decat in alte trimestre nu indica faptul ca economia a iesit din criza la nivel global. Avand in vedere evolutia din primele noua luni nu intrevad o evolutie extraordinara in ultimul trimestru. Unele societatii o sa incerce sa-si salveze situatia pe care o au, nu neaparat cu situatia din 2009 si fata de bugetul pe acest an”, sustine Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Radulescu se asteapta ca societatile cu expunere pe export sa-si continue evolutia pozitiv, insa cele care depind de cererea interna sa resimta si in urmatoarea perioada procesul de consolidare bugetara.

“Cu toate acestea, daca climatul extern nu se va deteriora semnificativ in trimestrele urmatoare, iar procesul de ajustare bugetara va fi realizat cu succes, economia interna ar putea atinge varful crizei (punctul minim din ultimii ani) la inceputul anului 2011. Cu alte cuvinte, am putea asista in trimestrele urmatoare la o reducere a ritmului de evolutie a exporturilor si o atenuare a contractiei interne”, considera analistul Target Capital.

Andreea Gheorghe afirma ca estimarile pentru o revenire economica sesizabila in urmatoarele 12 luni raman rezervate, anul 2011 fiind un an pentru care estimarile de crestere economica sunt usor peste 0%.

Primele semnale de crestere economica sesizabila le vor da bancile, prin revenirea creditarii companiilor si populatiei si prin stagnarea si/sau imbunatatirea indicatorului de credite neporformante in total, dar si sectorul imobiliar/constructii, cresterea anticipatiilor pentru perioada urmatoare putand duce la cresterea tranzactiilor in acest sector si la stagnarea scaderii valorii proprietatilor imobiliare.

“Toate acestea depinde atat de continuarea unei situatii stabile din punct de vedere economic pe plan global, cat si de cresterea increderii in economia romaneasca, fapt ce poate avea loc in mod gradual”, conchide directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest.