Statul insista sa finanteze deficitul bugetar cu bani de la Romgaz

Statul insista sa finanteze deficitul bugetar cu bani de la RomgazFranklin Templeton Investment Management Limited, administratorul Fondului Proprietatea, se opune incercarii Guvernului de a extrage o “donatie” de 400 de milioane de lei din profitul Romgaz, pentru a fi folosita in acoperirea deficitului Romgaz.

Luna trecuta, aceasta propunere a fost scoasa de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, insa a fost reintrodusa, AGA urmand sa aiba loc luni, 22 noiembrie.

“Suntem alarmati sa vedem din nou aceasta propunere pe ordinea de zi a Adunarii de luni. Este o problema foarte serioasa care ar putea dauna reputatiei Romaniei la nivel global, ca destinatie de investitii. De asemenea, ridica serioase intrebari cu privire la conflictul de interese existent: Guvernul Romaniei, prin Ministerul Economiei, este cel mai mare actionar al Romgaz si incearca de se foloseasca de aceasta pozitie pentru a finanta deficitul bugetar, in defavoarea celorlalti actionari Romgaz. Solicitam in mod public Guvernului sa se abtina de la votul acestui punct din AGA, din cauza acestui conflict de interese”, a declarat Mark Mobius (foto), presedintele executiv al FT.

Oficialii Franklin sunt de parere ca articolele 59-62 din Ordontanta 18/18.08.2010 a Guvernului, ce dau “optiunea” companiilor detinute de stat sa faca donatii catre bugetul national, pentru a acoperi deficitul acestui an, incalca principiile fundamentale ale unei piete libere dar si legislatia in vigoare.

“Aceasta donatie va dauna reputatiei internationale a Romaniei. Se va crea un precedent negativ, ce dauneaza perceptiei investitorilor asupra sigurantei afacerilor lor in Romania si va afecta negative posibilitatea listarii Romgaz la BVB in 2011. Franklin Templeton va lua toate masurile legale necesare pentru a anula orice decizie a AGA in legatura cu aceasta donatie”, a mai spus Mobius.

Nevoia de lichiditati aduce statul la un pas de a devaliza Romgaz

Nevoia de lichiditati aduce statul la un pas de a devaliza RomgazAdrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust, este de accord cu atitudinea Franklin Templeton, care apara portofoliul Fondului Proprietatea, actionar minoritar la Romgaz.

“Au o participatie insemnata si devalizarea companiei este in dezavantajul actionarilor, este normal sa ia o asemenea atitudine. Semnalul care se da prin aceasta discutie nu este deloc unul bun. Statul ar putea sa faca astfel de lucruri si in alte companii, iar investitorii se vor simti dezavantajati, mai ales ca nici increderea in Romania nu este la cote maxime”, a explicat managerul.

Practic, statul are o nevoie stringenta de bani, pe care nu i-a putut strange nici dupa toate masurile luate pana acum. Presiunea sociala este foarte mare, nu isi mai permit sa ia alte masuri de austeritate, asa ca incearca sa faca rost de bani din toate sursele.

“Insa, ar trebui sa tina cont si de regulile pietei. Practic, este o nationalizare mascata a unei parti din averea pe care o detin mai multi proprietari”, a mai spus Simionescu.

Managerul crede ca statul ar trebui sa tina cont de pozitia Franklin Templeton, in contextul in care apara interesele actionarilor, in incercarea de a-i proteja impotriva unei devalizari.

“Este o alta dovada de incompetenta a guvernantilor, dar si de putina rea-vointa. Sunt aproape convins ca isi dau seama de efectele pe care le poate avea aceasta masura, dar in neputinta lor de a atrage bani la buget, ajung si in situatia de a fura”, a mai spus Simionescu.

Ecuatie simpla: Statul vrea bani, FT apara interesele Fondului Proprietatea

Ecuatie simpla: Statul vrea bani, FT apara interesele Fondului ProprietateaAdi Lupsan (foto), director adjunct al Intercapital Invest, este de parere ca, daca Franklin Templeton nu ar fi administrat FP, aceasta actiune a statului s-ar fi finalizat fara ca nimeni sa reactioneze.

“O asemea actiune nu este normala intr-o piata libera si nu face decat sa arate din nou incompetenta politica”, a explicat acesta.

De principiu, actionarul majoritar al unei companii (in acest caz este Statul) trebuie sa tina cont si de interesele actionarilor minoritari, si nu sa abuzeze de drepturile acestora.

“Evident ca statul roman, care are probleme financiare, isi doreste sa obtina bani multi si repede, asadar incearca acest lucru din toate sursele. Insa, trebuie sa aiba grija sa nu afecteze activitatea companiei, sa ramana bani pentru investitiii si dezvoltare. In plus, nu trebuie uitate drepturile actionarilor minoritari”, a explicat Florin Ilie, director piete de capital la ING Bank.

Ecuatia este simpla: statul roman vrea sa scoata bani din companii, iar FT apara interesele actionarilor minoritari.

“Astfel de dorinte trebuie oprite de voci mai rationale, nu trebuie sa permita devalizarea companiilor in detrimentul actionarilor minoritari. De principiu, nu este o idee buna sa devalizezi companiile de cash ca sa acoperi deficitul bugetar. Cred ca lucrurile se vor rezvolva in liniste. Aceasta atitudine a Frankilin este practic normalitatea activitatii unui administrator profesionist”, a mai spus Ilie.

Franklin Templeton a propus o varianta alternativa

Franklin Templeton a propus o varianta alternativaFranklin Templeton a propus Guvernului o varianta alternativa – aprobarea unor dividende speciale, platite din rezervele financiare acumulate in ultimii ani, catre toti actionarii companiei.

“Eate o optiune rezonabila si credem ca este cel mai bun mod prin care Guvernul poate colecta bani de la companiile pe care le controleaza. Prin imbunatatirea guvernantei corporative, guvernul roman va putea sa creasca valoarea dividendelor si sa imbunatateasca reputatia Romaniei pe aceasta zona. Incurajam cu tarie autoritatile sa demonstreze comunitatii investitionale din toata lumea ca isi propune sa imbunatateasca guvernanta corporativa, care poate aduce beneficii intregii economii”, a declarat Greg Konieczny (foto), Fund Manager al Fondul Proprietatea.

Avand in vedere ca propunerea de „donatie” a fost retrasa de pe agenda AGA Romgaz din 14 septembrie si pentru o a doua oara din AGA derulata in 18 octombrie, Franklin Templeton a incercat sa antreneze in aceasta problema principalele parti interesate, inclusiv Ministerul Economiei si Consiliului de Administratie al Romgaz.

Romgaz este cel mai mare producator de gaze din Romania, controlat de stat si singura companie din portofoliul Fondului Proprietatea mentionata in Ordonanta 18/18.08.2010, pentru a dona 4000 de milioane lei la bugetul statului.

Conform estimarilor Franklin Templeton (pe baza consecintelor inregistrate in urma unor actiuni guvernamentale similare pe alte piete), „donatia” propusa de 400 milioane RON poate rezulta in urmatoarele pierderi pentru Ministerul Economiei: o pierdere de 1.195,98 milioane RON din devalorizarea participatiei ministerului la Transelectrica, Transgaz si Romgaz.

Din aceasta suma, 221,33 milioane lei reprezinta estimarea Franklin privind pierderile la nivelul veniturilor obtinute din listarea anuntata a 15% din participatia la aceste trei companii la Bursa de Valori Bucuresti. Aceasta pierdere poate fi evitata inlocuind „donatia” printr-un dividend special, platibil proportional catre toti actionarii Romgaz, ce ar rezulta intr-un cost suplimentar de numai 70,6 milioane RON pentru Romgaz.

“Daca Ministerul Economiei va vota acest punct la Adunarea Generala a Actionarilor, eforturile noastre de a promova Fondul Proprietatea si Romania la investitorii straini vor fi serios afectate si se poate ajunge la pierderi importante pentru toti actionarii Fonfului Proprietatea, inclusiv pentru guvern”, a mai spus Greg Konieczny.