BET-FI ar trebui sa creasca cu circa 13% pentru a inchide anul pe zero

BET-FI ar trebui sa creasca cu circa 13% pentru a inchide anul pe zeroDe la inceputul anului pana in prezent, toti indicii se afla pe teritoriul pozitiv, in afara de cel al SIF-urilor, BET-FI, care inregistreaza o scadere de 12,6%.

In decembrie 2009, indicele SIF-urilor a fost singurul care a incheiat luna pe plus, in timp ce in aceeasi perioada din 2008 a consemnat scaderi de peste 14%.

Specialistii consultati nu se asteapta la evolutii spectaculoase din partea actiunile in acest final de an, in conditiile in care pe plan intern planeaza o serie de incertitudini care afecteaza intreaga economie.

“Se mentin o serie de factori de risc pe plan international si intern care reduc probabilitatea unui decembrie verde la BVB. Criza finantelor publice din Europa dezamagirea datelor din piata americana a fortei de munca, asteptarea unor masuri de consolidare bugetara in tarile dezvoltate, masurile de atenuare a inflatiei in China sunt doar cativa factori de risc din plan macroeconomic international. Pe plan intern se mentin riscurile bugetar, politic si social”, explica Andrei Radulescu, senior analist la Target Capital.

Bogdan Ceuca, directorul sucursalei din Bucuresti a Transilvania Capital afirma ca sunt sanse ca indicele BET-FI sa inchida pe zero, insa in piata sunt foarte putini investitori activi pentru a ne putea astepta la surprize pe final de an.

De asemenea, Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transactiona, sustine ca daca piata ar beneficia de un minim de apetit la cumparare, am putea sa ne asteptam la evolutii pozitive.

Ne putem astepta la volume de tranzactionare mai mari?

Ne putem astepta la volume de tranzactionare mai mari?Pe final de an atat investitorii de retail, cat si cei de calibru efectueaza schimbari de portofoliu care ar putea genera un volum de tranzactionare mai mare decat cel cu care ne-am obisnuit de cate luni.

“Am putea sa vedem rulaje mai importante in aceasta perioada, dar nu mai mult de 2-3 zile si nu vor avea puterea sa miste piata o saptamana intreaga. Daca am avea o lichiditate de peste 5 milioane euro s-ar activa toti investitorii din piata, dar nu este timp pentru a vedea evolutii spectaculoase”, apreciaza Bogdan Ceuca.

In conditiile in care in luna ianuarie se anunta listarea Fondului Proprietatea o serie de investitori ar putea decide sa intre in piata pentru a prinde eventualul val de crestere de la inceput. “Totusi, luna decembrie nu este cea in care sa te arunci in piata, cel putin pe plan intern”, sustine directorul Transilvania Capital.

Radulescu considera ca schimbarile de portofoliu au fost efectuate mai timpuriu in acest an si nu crede ca pana la transa si vizita FMI din ianuarie aprobarea bugetului si a reformelor va modifica semnificativ perceptia strainilor fata de Romania.

Cu ochii pe Fondul Proprietatea

Cu ochii pe Fondul ProprietateaCel mai important eveniment anuntat pe piata de capital locala pentru urmatorul an este listarea Fondului Proprietatea.

Brendea este de parere ca listarea Fondului Proprietatea are si va avea un efect pozitiv asupra pietei si interesului investitorilor si s-ar putea sa aiba o oarecare influenta in prima partea a anului.

Pe de alta parte, Radulescu considera ca informatia listarii Fondului Proprietatea este deja incorporata in piata, insa ramane de vazut ce se va intampla cu fondurile care vor fi obtinute de catre actionarii care vor vinde pe bursa actiunile FP.

De asemenea, au mai fost anuntate oferte publice secundare pentru OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), precum si IPO-ul Romgaz.

“Oricum, daca ajustarea bugetara se realizeaza in limitele convenite cu FMI, daca in 2011 se va investi in economie (si de catre stat si de catre privat), daca se vor realiza reformele (pensii, salarizare sector public, responsabilitate publica) atunci perceptia strainilor cu privire la economia interna se va modifica in bine. Deocamdata exista multi de daca si incertitudini cu privire la timing”, conchide analistul Target Capital.