1 / 4

Prevederile abuzului de piata trebuie sa cuprinda si pietele nereglementate

Desi directiva Comisiei Europene privind normele de aplicare a prevederilor despre abuzul de piata se restrang doar la pietele nereglementate, platformele de tranzactionare alternativa sau cele de tip OTC trebuie sa se supuna acelorasi metodologii, a declarat avocatul Cristian Dutescu, partener la Dutescu&Asociatii.

“In piata din Romania, directiva europeana se aplica doar actiunilor listate pe piete reglementate, insa directiva nu impiedica aplicarea normele si pe pietele nereglementate, ca ATS-uri sau OTC. De exemplu, daca un instrument financiar este tranzactionat pe o piata reglementata si pe un alt pie de piata, ar trebui ca si pe celelalte piete sa se aplice normele privind abuzul de piata”, a sustinut Dutescu in cadrul conferintei “Conturarea si clarificarea cadrului juridic aplicabil abuzului de piata”, organizata de CNVM, Facultatea de Drept si casa de avocatura Dutescu&Asociatii.

El a mai afirmat ca, desi nu exista nicio norma care sa aplice cadrul abuzului de piata si pe pietele nereglementate, au loc discutii la nivel european pentru largirea acestor prevederi.

“Legislatia privind abuzul de piata trebuie modificata. In prezent, sanctiunile sunt insuficiente din punctul de vedere al cuantumului si a diversificari in functie de sanctiune, trebuie sa se faca o descriere cat mai completa a acestui termen care sa fie implementata atata la nivel legislativ, cat si la nivelul Comisiei Nationale si trebuie sa fie luate masuri pentru ca abuzul de piata sa fie aplicabil si pietelor de tranzactionare nereglementate”, a precizat Tania Atodosiei, avocat la Dutescu& Asociatii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri