Listarea FP, un eveniment de anvergura pentru piata

Listarea FP, un eveniment de anvergura pentru piataDiscutiile despre listarea Fondului Proprietatea au capatat amploare in ultimul an, odata cu selectia administratorului de talie internationala si cu parcurgerea mai multor etape spre cotarea la Bursa de Valori Bucuresti.

Asteptata de brokeri vreme de multi ani, aceasta miscare este considerata cel mai important eveniment al anului viitor.

Oficialii Franklin Templeton au anuntat data de 25 ianuarie 2011 ca termen de listare. Dupa acest moment, Fondul Proprietatea va deveni cel mai mare fond listat pe o piata de capital din Europa Centrala si de Est si unul dintre cele mai mari fonduri inchise de actiuni din Europa, listata pe o piata reglementata.

“Istoricul construit in Romania pentru AOPC-urile listate este din pacate unul nefavorabil. FP s-a tranzactionat in ultimii doi ani pe piata OTC a Depozitarului Central la un discount cuprins intre 80-50%. SIF-urile chiar daca se tranzactioneaza pe piata secundara reglementata au beneficiat de acelasi discount major. Daca ar fi sa ne uitam la alte piete din regiune sau mature, vedem ca in general un fond de investitii inchis se tranzactioneaza in medie cu un discount de maxim 10%, iar in foarte multe cazuri chiar cu o prima medie de 10-15%”, a explicat Adi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest.

Un exemplu elocvent ar fi Central Fund of Canada Limited, unul dintre cele mai mari fonduri inchise de investitii din lume specializat in investitiile in actiuni si care este listat pe AMEX (simbol CEF).

Cu un istoric de peste 20 ani, fondul are un activ net de peste 4 miliarde de dolari si este administrat de catre Central Group Alberta.

Poate ca nu intamplator cea mai importanta alocare din active este facuta catre sectorul energetic. Pretul de tranzactionare pe AMEX in luna decembrie este in jurul valorii de 20 usd/actiune, actiunea tranzactionandu-se cu o prima de aproximativ 10%. Performanta medie in ultimul an adusa investitorilor care au mizat pe acest fond a fost de circa 37%”, a mai spus Lupsan.

Brokerul a mai constatat o tendinta la nivel global prin care marii administratori de fonduri inchise si listate se orienteaza mai agresiv catre sectorul energetic, sector care a adus performate superioare in ultimii ani comparativ cu alte sectoare.

“Din aceasta perspectiva, Fondul Proprietatea, cu active de peste 70% in sectorul energetic, creste semnificativ in atractivitatea oferita investitorilor pe termen mediu si lung”, a explicat reprezentantul Intercapital.


De ce este listarea FP de interes pentru investitorii de retail

De ce este listarea FP de interes pentru investitorii de retail“Daca pentru piata bursiera listarea Fondului Proprietatea este asteptata ca o noua borna de hotar, un punct zero de unde s-ar putea construi noul ciclu bursier, pentru investitorii de retail aceasta listare ar trebui sa prezinte interes cel putin prin prisma a trei aspecte importante”, a explicat Alin Brendea (foto), director la Prime Transaction.

Un prim motiv ar fi ca investitorii sa vada in aceasta listare o oportunitate de investitie.

In opinia lui Brendea, atuurile noului emitent sunt evidente: o expunere foarte interesanta pe sectorul energetic romanesc, un administrator de talie mondiala si o lichiditate bursiera care cu siguranta va propulsa FP pe prima pozitie al topului emitentilor listati.

“In al doilea rand, ar trebui sa ne gandim la efectul pe care listarea FP il va avea asupra portofoliului detinut in prezent de investitorii de retail. Este mai mult decat plauzibil ca in urma listarii piata sa beneficieze de o lichiditate mai buna iar banii noi atrasi sa disponibilizeze sume investite si pe alti emitenti. Cu alte cuvinte este probabil ca Fondul Proprietatea sa produca un efect de antrenare si pentru alti emitenti, in special cei cu lichiditate bursiera si rezultate financiare bune, care ar putea determina o evolutie pozitiva a acestora”, a mai spus Alin Brendea.

Un al treilea motiv foarte important este ca listarea FP ar putea sa readuca investitia bursiera in atentia generala. Intr-o perioada in care dobanzile oferite in sistemul bancar sunt in cea mai mare masura real negative, interesul pentru oportunitati de investitie va reveni treptat la un nivel vizibil.

“Reusita listarii FP dublata de derularea in 2011 a programului de vanzare a unor participatii ale statului pe bursa ar putea indrepta, din nou, atentia generala spre investitia bursiera. Iar in contextul actual putem spera ca piata bursiera sa reuseasca sa valorifice superior o noua eventuala sansa pe care mediul economic romanesc i-ar oferi-o”, a mai spus oficialul Prime Transaction.

De asemenea, Adi Lupsan este convins de faptul ca FP se anunta cea mai mare oportunitate investitionala din Romania pentru multi ani de acum.

In plus, acesta va aduce mari jucatori investitonali pe radarul pietei locale de capital, care vor fi atrasi de anvergura si perspectivele investitionale pe care Fondul le va aduce.

“Astazi, ceea mai importanta caracteristica a pietei locale de capital este pesimismul investitional determinat de aversiunea foarte ridicata pentru actiuni. Dar in aceste perioade apar de fapt marile oportunitati, iar aceaste oportunitati apar de cateva ori in viata unui investitor. Pentru mine, astazi, Fondul Proprietatea este o asemenea oportunitate”, a mai spus Lupsan.

Performanta administratorului va influenta activul net

Performanta administratorului va influenta activul netAdi Lupsan crede ca miza cea mai mare pentru Fraklin Templeton va fi sa aduca pretul cat mai aproape de valoarea activului net, mizand ca acest lucru se va intampla in maxim doi ani de la listare.

“Aceasta inseamna pentru investitorul care mizeaza pe FP si care va avea rabdarea necesara, sa vada la un moment dat un pret de tranzactionare situat in jurul activului net sau chiar peste, beneficiind si de o prima de tranzactionare. Iar Franklin este genul de administrator care va sti sa aduca la tranzactionare logistica necesara atingerii acestui obiectiv”, a explicat reprezentantul Intercapital.

De asemenea, trebuie retinut ca activul se misca si dupa performanta pe care o genereaza administratorul fondului printr-un management activ. Acest lucru inseamna ca daca activul net este astazi de 3 miliarde de euro, maine ar putea fi de 4 miliarde de euro, diferenta fiind generata tocmai de abilitatile manageriale ale lui Franklin.

“”Managementul lui Franklin va fi si o "lectie" severa pentru ceilalti administratori de fonduri din Romania, care vor fi obligati in urmatorii ani sa tina pasul cu marii administratorii. Pana acum a fost usor pentru ca investitorul roman nu avea in piata locala de capital, modele de succes de urmarit. Din ianuarie lucrurile vor sta total diferit. Poate ca subiecte precum limitarea de prag sau blocarea unor actiuni in instanta nu vor mai fi "prioritati" ale unor administratori de fonduri si poate ca in dorinta de a nu vedea o erodare continua a activelor, vor incerca macar in ultimul ceas sa gandeasca o strategie investitionala activa pe piata de capital”, a conchis Adi Lupsan.

.