Proprietary Trading sau tranzactionarea propriului capital

Proprietary Trading sau tranzactionarea propriului capitalConceptul de Proprietary Trading (casa de trading) este unul nou pentru Romania, fiind insa foarte dezvoltat in centrele financiare mari, precum Chicago sau Londra, orase ce gazduiesc si cele mai mari burse futures din lume.

Este un concept de business prin care compania tranzactioneaza capitalul propriu, asadar nu este vorba de o casa de brokeraj clasica, ce tranzactioneaza banii clientilor. Asemenea industriei fondurilor de hedging din care practic deriva aceasta nisa, gradul de specializare este foarte ridicat, tranzactionandu-se anumite piete si produse financiare.

In aprilie 2010, Monteneo Investments Limited a decis sa intre pe piata romaneasca, aducand acest model de business si la noi in tara.

Andrei Perianu (foto), Business Development Manager, descrie intr-un interviu acordat Wall-Street.ro structura acestei afaceri si principalele planuri pe termen scurt.

Astfel, misiunea acestei companii este de a recruta si forma traderi care sa tranzactioneze din Romania aceleasi produse futures pe care le urmaresc si celelalte doua birouri, din Marea Britanie si Cipru.

“In Romania ne concentram pe cateva tehnici de tranzactionare inspirate din industria fondurilor de hedging, bazate pe contracte futures pe petrol, Euribor, bonduri germane si americane. Gradul de specializare este ridicat, ne intereseaza ca traderul nostru sa isi cunoasca produsul foarte bine”, a explicat Andrei Perianu.

Compania, cu prezenta in cele trei tari, apartine unui grup de investitori englezi, acesta fiind primul lor contact cu piata romaneasca.

Conceptul de Proprietary Trading House a aparut o data cu mutarea tranzactiilor bursiere online.

“Dupa ce majoritatea burselor din lume au trecut la tranzactionarea electronica, prezenta traderilor pe floor-ul bursei nu mai era necesara. Astfel, traderii firmelor de brokeraj si ai bancilor de investitii s-au intors in cadrul institutiilor de unde proveneau, in timp ce independentii si-au creat propriile trading floors. Relatia cu bursele ramane insa la fel de stransa, acestea asigurand accesul cat mai ieftin la piata si suport educational pentru dezvoltarea echipelor de tranzactionare”, a mai spus Perianu.

Misiunea business-ului in Romania

Misiunea business-ului in RomaniaIdeea biroului Monteneo Investments Limited in Romania i-a venit lui Andrei Perianu, care mizeaza pe talentul nativ al romanilor.

Intr-o tara cu o cultura investitionala in formare, cu o replica perfecta a businessului principal si cu o disponibilitate consistenta de capital, compania a pornit la drum in aprilie 2010, cu misiunea de a forma traderi si de a crea o nisa in acest sens.

Dupa 8 luni, in prezent sunt 7 traderi, iar Perianu spune ca in lunile urmatoare numarul acestora se va dubla.

Capitalul de tranzactionare pentru fiecare trader incepe de la 10.000 de euro, apoi acesta poate creste constant, pana la 250.000 de euro. In biroul din Romania, investitia de pana acum a fost de 400.000 de euro, la care se adauga capitalul de tranzactionare.

Practic, traderii recrutati incep trainingul care dureaza 12 saptamani. Din a patra saptamana, acestia incep sa tranzactioneze live si la final sunt selectati doar cei mai buni, adica cei care fac bani.

“Pentru inceput, misiunea noastra este sa constituim o echipa de trading, targetul nostru fiind sa ajungem la 20 de persoane. Ma intereseaza talentul traderilor de aici, ca si capital uman”, a mai spus Perianu.

Acesta a constatat in retail o tendinta a oamenilor de a crede ca fac bani din prima zi, incurajati de propriul entuziasm, dar fara prea multe cunostinte in domeniu sau notiuni de risk management.

“Este un mare avantaj ca noi avem bani sa le sustinem acea perioada de inceput. Insa nu toti traderii fac bani. Este ca un sport de performanta, multi incearca dar numai cativa sunt foarte buni iar noi trebuie sa ii gasim pe acestia”, afirma managerul biroului din Romania al Monteneo Investments.

In Romania mai este prezenta o compania de proprietary trading, GHF Derivatives, dezvoltata tot de un grup englez, dar care are un sistem de selectie diferit, mizand mai mult pe colaborarea cu firmele de recrutare.

Monteneo ii tinteste in principal pe absolventii de facultate sau master, in special cu profit economic – financiar, dar si matematica-informatica sau inginerie.

Romanii vor diplome si salariu fix

Romanii vor diplome si salariu fixAndrei Perianu spune ca acest business ofera traderilor oportunitatea de a face performanta pe pietele financiare internationale in urma unui training foarte intens. Mai mult, daca o persoana confirma in Romania, poate fi relocat la biroul din Londra.

In principiu, principalele calitati ale unui potential candidat trebuie ca includa cunostinte financiare, capacitate de analiza, de autocontrol si multa munca.

“Rolul nostru este sa le instituim o disciplina foarte stricta, pe baza unui set de reguli, dar si sa interactioneze cat mai mult cu piata. Pe parcurs, fiecare trader are posibilitatea de a-si crea propriul stil de tranzactionare, dar fara sa iasa din politica firmei”.

Practic, este vorba de un parteneriat intre traderi si companie, unde angajamentul acestora este foarte important.

“Sa devii trader este un proces complex de dezvoltare profesionala si personala. In acest sens, noi investim foarte mult in traderii nostri, de la resurse financiare pana la timp si energie”, a mai explicat Perianu.

In Anglia, traderii nu primesc un salariu fix, fiind recompensati pe baza unui sistem de bonusuri – 70% din profitul realizat. Acest model se aplica si in Romania, chiar daca tinerii prefera un venit fix, plus bonusuri.

“Pentru ca Monteneo Investments ofera un stagiu de formare complex, sunt persoane care ne intreaba daca vor primi o diploma la finalul trainingului. Noi credem ca succesul lor in trading este cea mai buna recunoastere a calitatii lor si a muncii depuse”.

Cine este Andrei Perianu

Cine este Andrei PerianuLegatura lui Andrei Perianu cu tradingul incepe in 2006, cu primul portofoliu pe Bursa de Valori Bucuresti si continua cu un master pe finante la Londra.

In aceasta perioada, Perianu a fost selectat, in urma unui training, in cadrul unui Proprietary Trading House, unde s-a specializat pe petrol.

“Contactul meu cu Londra a avut un rol substantial in dezvoltarea mea profesionala. Am descoperit cum functioneaza lumea financiara direct de la oameni implicati in aceasta industrie. Pot sa spun ca acest proces continua prin prisma faptului ca suntem in contact direct cu partenerii nostri de la Londra. Mai mult decat atat, suntem prezenti de cateva ori pe an la biroul din Anglia”, a mai spus Perianu.

Dupa un an i-a venit ideea sa faca un astfel de business in Romania. S-a intors in tara, a lucrat in cadrul casei de brokeraj Tradeville, dupa care a intrat in proiectul Monteneo Investments Limited.

De ce a renuntat un tanar roman student in strainatate la viata alerta din centrul financiar londonez pentru un business nisat in Romania? “De un an si jumatate de cand sunt in tara simt ca am trait 5 ani, datorita activitatii intense din aceasta perioada. Ma bucur ca impreuna cu partenerii nostri din Marea Britanie am reusit sa aducem un business nou in Romania. Ideea de pionierat pe o piata neexploatata este o mare provocare iar faptul ca pot contribui la formarea profesionala a unor tineri ca mine este o mare satisfactie”, a conchis Andrei Perianu.