1 / 4

Eveniment istoric, zi istorica, lichiditate record

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost vedetele sedintei de ieri, generand cea mai mare lichiditate si cel mai mare volum din piata. Cotatia finala a fost de 0,6495 lei/actiune, in crestere cu 7,89% fata de primul pret din piata.

Citeste aici cum au evoluat titlurile FP pe tot parcursul sedintei

Lichiditatea atrasa de schimbruile pe actiuni FP a fost de 213,64 milioane lei (50,13 mil. euro), iar volumul de actiuni tranzactionat s-a ridicat la 333,21 milioane de titluri, ceea ce reprezinta 2,41% din capitalul social. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti a bifat o sedinta cu un record al valorii zilnice de tranzactionare pe piata regular de actiuni: 56.67 mil. euro.

Marcel Murgoci a explicat ca lichiditatea pe titlurile Fondului Proprietatea de ieri a fost peste asteptarile sale. „Credeam ca vor fi cateva milioane bune de euro rulate, insa nu ma asteptam la 50%. In plus, si variatia de 8 procente a fost una deosebita, tinant cont ca nu a existat limita de variatie si, de obicei, prima zi de tranzactionare a oricarui emitent aduce volatilitati mai mari. A fost o piata foarte lichida pe acest emitent, dar cu evolutii relativ stabile. Probabil si market-makerii au avut un rol in acest proces”, a mai spus Murgoci.

Adrian Simionescu (foto
), managerul Vienna Investment Trust, a declarat ca se astepta ca valoarea tranzactionata sa creasca de aproape 10 ori fata de media zilnica. In privinta pretului, brokerul anticipase ca FP sa deschida cu o valoare cuprinsa intre 0,6 si 0,8, mizand pe un interes la cumparare, dar si pe tendinta celor care au cumparat la preturi mici de a marca profitul.

„Este una din primele listari cu volume atat de insemnate, fara IPO, si cu o variatie mica. Aceasta indica maturitatea pietei, nu au mai fost acele fluctuatii in sus si in jos. Nu cred ca market makerii au avut un rol foarte deosebit, pentru ca majoritatea tranzactiilor s-au facut intre bid si ask”, a explicat Simionescu.

Listarea Fondului Proprietatea a captat atentia pietei de capital si a tuturor persoanelor implicate. Momentul istoric asteptat de peste cinci ani se intampla astazi si, dincolo de aceste conotatii, FP este emitentul vazut ca resuscitare a unei burse in convalescenta. Vezi aici care sunt pariurile pe evolutia FP a trei brokeri si trei analisti.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri