1 / 4

Bilantul primei saptamani

In prima zi lichiditatea atrasa de schimbruile pe actiuni FP a fost de 213,64 milioane lei (50,13 mil. euro), iar volumul de actiuni tranzactionat s-a ridicat la 333,21 milioane de titluri, ceea ce reprezinta 2,41% din capitalul social. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti a bifat o sedinta cu un record al valorii zilnice de tranzactionare pe piata regular de actiuni: 56.67 mil. euro.

Valoarea tranzactionata a scazut constant, ajungand pana la 29 milioane lei in sedinta de ieri. In cele cinci sedintei s-au facut peste 15.000 de tranzactii cu titlurile FP, cu un volum de 915 milioane actiuni si o valoare totala de peste 580 milioane lei.

„A fost o evolutie cam prea calma fata de ceea ce si-ar fi dorit brokerii, in termeni de voltatilitate. S-a intrat la cumparare inca din prima zi, la un pret mare din punct de vedere al speculatorilor, evolutia fiind sustinuta. A urmat un trend descendent moderat, care nu a creat multe oportunitati speculatorilor”, a declarat Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

Ca lichiditate, FP s-a ridicat la nivelul asteptarilor, a demonstrat ca un management eficient si o infrastructura moderna de tranzactionare, cu conturi globale, aduce „un plus fabulos fata de alte companii. Lichiditatea din primele sedinte de tranzactionare a demonstrat ca FP este intr-o alta categorie care nu exista la BVB”, a mai spus brokerul.

Mihai Chisu se asteapta ca volumele de tranzactionare pe FP sa creasca daca si cotatia va avea evolutii mai ample. De exemplu, daca va ajunge la 0,66 – 0,67, volumele vor fi mult mai mari, fiind nivele importante.

Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest, spune ca evolutia lichiditatii a urmat un scenariu clasic, dupa o euforie in prima sedinta, a urmat o scadere constanta.

Lupsan crede ca nivelul mediu de 30-35 milioane de lei realizat in ultimele zile reprezinta o valoare medie a lichiditatii, care va mai avea exceptii in zonele de top si de minime pe care cotatia le va atinge, in timp.

„Fondul Proprietatea a adus foarte mult bine in piata de capital romaneasca. Lichiditatea medie zilnica a crescut la cu totul alt nivel, am avut sedinte cu zeci de milioane de euro, in conditiile in care media zilnica din ultima parte a anului trecut nu depasea 5 milioane de euro. Cred ca o lichiditate de 30-50 de milioane de euro pe zi, in medie, este foarte realista, intr-un orizont de 2 – 2,5 ani, din care aproximativ o treime sa fie realizata pe titlurile FP”, a explicat Lupsan.

Vezi care au fost primele pariuri pe evolutia FP la Bursa

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri