Dubla listare: O sabie cu doua taisuri

Dubla listare: O sabie cu doua taisuriListarea Fondului Proprietatea pe o bursa internationala este unul din proiectele pe termen lung ale Franklin Templeton, din pozitia de administrator. Dupa ce, initial, a fost vehiculata ideea listarii la Londra, Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton, ia in calcul si varianta listarii pe o piata estica.

La momentul preluarii contractului de administrare a Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton, planurile de dubla listare a emitentului roman sunau bine pentru actorii unei piete dominata de apatie si interes scazut.

Insa, dupa eforturile Bursei de Valori Bucuresti de a oferi un cadru confortabil investitorilor straini pentru a investi in FP, cu conturi globale sau short selling si dupa dezamagirea asteptarilor optimiste privind „revolutia” pietei de capital, planul dublei listari incepe sa para tot mai putin potrivit in actualele conditii.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat recent ca nu isi doreste listarea FP pe alta piata.

"Din punctul meu de vedere, nu vreau sa se intample o alta listare a Fondului Proprietatea, iar pentru asta am insistat sa se introduca mecanismele internationale", a declarat Ionescu.

Este aceasta dubla listare o sabie cu doua taisuri?

Razvan Pasol (foto), presedinte – director general al Intercapital Invest, sustine ca ambele variante au avantaje si dezavantaje.

„Cred ca este bine sa vedem Fondul Proprietatea listat si pe o piata internationala, pentru a creste vizibilitatea sa in randul investitorilor internationali. La randul sau, aceasta ar putea duce la o crestere a pretului pe actiune. In plus, listarea pe o piata externa face sens si din alte motive: pe de o parte emitentul are anvergura necesara pentru o listare duala, la BVB si pe alta bursa, iar pe de alta parte administratorul este unul international”, a explicat Pasol.

Desigur, exista si riscuri. Cel mai important este legat de lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti, care este intr-o situatie destul de fragila acum si care ar putea fi afectata de mutarea unei parti a tranzactiilor pe o alta piata.

„Prin urmare, momentul unei asemenea listari internationale trebuie ales cu mare grija, pentru a nu rezulta in efecte negative mai mari decat cele pozitive. Un termen bun ar putea fi peste 2 sau 3 ani, de exemplu”, a mai spus Pasol.

Argumente impotriva dublei listari

Argumente impotriva dublei listari„Fondul Proprietatea trebuie sa fie acel liant care sa determine o crestere a confidentei in piata bursiera atat pentru publicul larg cat si pentru statul roman. Avantajele unei piete bursiere functionale indraznesc sa spun ca sunt extrem de importante pentru stat, cetateni si companii. Din acest punct de vedere, accesibilitatea Fondului Proprietatea doar pe piata romaneasca ar fi un element important ca acest deziderat sa se indeplineasca”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Alin Brendea (foto), director de operatiuni la Prime Transaction.

Mai mult, in acest sens, au fost intreprinse eforturi de natura tehnica considerabila pentru ca gradul de confort al investitorilor institutionali sa creasca semnificativ raportat la modalitatea de a activa pe piata autohtona, a explicat Brendea.

Fondul Proprietatea se tranzactioneaza prin conturi globale, fiind si prima actiune romaneasca pe care se poate vinde in lipsa.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, crede ca pana la listarea pe o alta piata, Fondul Proprietatea trebuie sa isi exprime aspectele pozitive pe bursa romaneasca.

„Sa nu uitam ca acest fond este pentru noi, investitorii din piata de capital romaneasca, cat si pentru comunitatea locala de brokeri, un emitent reprezentativ al bursei locale. FP reprezinta un exemplu ce intruneste o serie de criterii de calitate printre care enumar: management exemplar, free-float mare, active valoroase si reprezentative din punct de vedere national cat si un exemplu de transparenta in bursa. Rolul acestui fond in bursa romaneasca este si acela de a cataliza interesul localnicilor pentru bursa, de a insufla incredere celor deja prezenti si nu in ultimul rand de a repune Romania pe harta investitorilor straini”, a explicat brokerul IFB.

Tinand cont de aceste argumente, Chisu este de parere ca FP isi gaseste menirea mult mai bine acum in bursa romaneasca, asa cum este deja prezent.

„Cand bursa romaneasca va ajunge la un nivel rezonabil de dezvoltare consider ca o internationalizare a acesteia prin conexiuni de genul dublelor listari vor fi benefice, acum mi se pare doar ca ar pierde o sansa uriasa de dezvoltare”, a mai spus brokerul.

Mai mult, Bursa de Valori Bucuresti este in mijlocul unui amplu proces de aliniere la standardele internationale, tocmai pentru a faca posibila intrarea investitorilor straini in conditii comparabile cu cele pe care acestia le intalnesc pe bursele dezvoltate.

In aceasta ecuatie, FP este un element atractiv ce se doreste a fi prezent in portofoliile multor fonduri orientate spre sud-estul Europei.

„In cazul in care acest fond va fi listat sa zicem la Londra, cu siguranta ca tot acest interes si toate tranzactiile se vor consuma pe bursa londoneza, bursa romaneasca ramanand sa se bucure doar de un numar minim de tranzactii si interes al strainilor pentru FP”, a mai spus Chisu.

Exemple de esecuri

Exemple de esecuriAlexandru Ioan (foto), head of retail la KBC Securities, a exprimat clar pozitia companiei in aceasta dezbatere: „Suntem impotriva listarii Fondului Proprietatea pe o bursa internationala”.

In opinia sa, simpla listare pe o bursa straina nu reprezinta vreo garantie a succesului. Dimpotriva, au existat mai multe cazuri de companii care desi au incercat sa acceseze o baza mai larga de investitori prin intermediul unei piete dinafara granitelor, cu rezultate relativ limitate.

Pe langa Banca Turco-Romana, Elvila, Societatea R, Lafarge Romcim , Alexandru Ioan ofera doua exemple de esecuri ale unor companii listate pe burse straine, mai recente:

- Compania Vimetco, detinatoarea a peste 84% din actiunile gigantului Alro si cu activitati de productie si in China, societate ale carei actiuni desi erau listate la Londra, in prima parte a anului 2009 avea o capitalizare bursiera de mai putin de 30 de milioane de euro, sau de circa 6 ori mai putin decat a companiei Alro la acel moment.

- Compania A&D Pharma, care desi opereaza cel mai mare grup farmaceutic din Romania, si a fost listata la Londra timp de mai bine de 4 ani, a generat numai un interes modest din partea investitorilor straini iar acum procedeaza spre delistare, spre nemultumirea si protestele actionarilor minoritari.

„Vedem astfel ca nu este catusi de putin suficienta o listare pe o piata straina pentru a reduce ineficientele legate de stabilirea unui pret corect, ineficiente care pot persista chiar si un timp indelungat. Iar listarea unei companii pe o piata straina nu va genera in mod automat interes pentru aceasta. Din contra, perceptia asupra acestei companii se poate schimba, dintr-un emitent important pe plan national sau regional, intr-o companie neinteresanta mai ales in conditiile in care chiar si tranzactionata pe o bursa straina nu capteaza atentia investitorilor mult ravniti”, a explicat reprezentantul KBC Securities.

In opinia sa, este nevoie in mare masura de culoare locala, de expertiza si punctul de vedere al analistilor si consultantilor locali, buni cunoscatori ai limbii, culturii si specificului pietei, pentru a se putea starni interesul unor eventuali investitori straini care vor dori sa ia decizii in cunostinta de cauza.

Cine va pierde si cine va castiga?

Cine va pierde si cine va castiga?Dintr-o eventuala listare a Fondului Proprietatea pe o bursa straina, cel mai mare perdant ar fi, cu siguranta, piata de capital romaneasca.

Cine va castiga? Vor avea investitorii romani vreun beneficiu de pe urma acestei miscari?


Mihai Chisu (foto) crede ca bursa romaneasca va avea cel mai mult de pierdut dintr-o listare a FP pe alta piata, pentru ca deoarece cel mai important activ al ei tranzactionat la cota va fi mutat ca pol de interes spre o bursa mai dezvoltata, viciind in acest fel sansele de maturizare si evolutie ale bursei autohtone.

„Investitorii romani nu vor fi afectati in mod direct, dar cred ca se va pierde mult din spiritul acestui fond care cuprinde printre activele sale importante participatii ale unor companii romanesti de prestigiu”, a explicat Chisu.

In opinia sa, bursa internationala pe care FP se va lista va fi marele castigator din aceasta miscare.

Si Alin Brendea considera ca piata bursiera romaneasca in ansamlu va pierde, in cazul unei duble listari a FP.

„Ca atare, cred ca toata lumea ar avea ceva de pierdut. Pe termen scurt ar pierde actionarii BVB, pe termen lung ar pierde investitorii romani privati de un acces la o piata autohtona de calitate”, sustine reprezentantul Prime Transaction.

In ipoteza ca aceasta listare ar putea creste cotatia FP (discutabil cu cat si de ce), Brendea crede ca ar putea castiga actionarii si emitentul in conditiile unui plan de finantare prin intermediul pietei bursiere.

„In cazul in care cotatia FP nu ar inregistra vreo influenta pozitiva beneficiari ar putea fi fondurile de investitii care ar plasa bani in titluri FP mai facil, pe piata de origine sau pe o piata unde deja sunt prezente”, a mai spus brokerul.

Actionarii FP au aprobat listarea pe bursa romaneasca si pe o alta piata, in AGA din 6 septembrie 2010. Deocamdata, administratorii Fondului Proprietatea au declarat ca prioritare sunt listarile companiilor din portofoliu, in timp ce cotarea pe o alta bursa ramane un plan pe termen lung.