De ce sa alegi emisiunea de obligatiuni?

De ce sa alegi emisiunea de obligatiuni?Obligatiunile sunt valori mobiliare care reprezinta un titlu de creanta al detinatorului asupra organizatiei emitente. Emisiunea de obligatiuni este o modalitate de finantare pe termen lung.

Valentin Ionescu (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a explicat ca 30% din activele fondurilor din pensii sunt investite in obligatiuni corporative, iar din acest procent, 90% sunt de pe piete straine, pentru ca in Romania oferta este foarte mica.

“O companie din energie ar atrage foarte multi investitori, in special fondurile de pensii. De obicei, companiile mari ar avea mai mult succes, pentru firmele mai mici, fara un brand, este putin mai greu”, a mai spus Valentin Ionescu, intr-o conferinta organizata de BVB, pe tema finantarii prin obligatiuni.

In general, investitorii cauta obligatiunile pentru ca au o aversiune mai mare la risc, dar si aceste instrumente au riscurile lor.

Cele mai sigure sunt titlurile de stat, desi unele agentii de rating ar spune ca nici acestea nu sunt complet “risk free” (fara risc). Obligatiunile municipale sunt mai riscante decat titlurile de stat (pentru ca o municipalitate teoretic poate da faliment intr-o perioada de criza in care veniturile la bugetul local ar putea scadea dramatic).

Obligatiunile corporative sunt cele mai riscante din aceasta categorie si de aceea existenta unei garantii (sub forma unei polite de asigurare a riscului financiar) este foarte importanta .

De cele mai multe ori, antreprenorii sau actionarii majoritari ai companiilor sunt reticenti in a aduce alaturi de ei noi actionari in companiile pe care le controleaza. Valentin Ionescu crede ca motivele se reduc la faptul ca puterea si influenta scade, profiturile viitoare vor trebui impartite cu noii veniti sau posibilitatea ca noii actionari ar putea cere o transparenta mai mare sau ar putea bloca decizii si actiuni importante initiate de vechii actionari majoritari.

“Personal, pun aceasta reticenta a companiilor la emisiunea de obligatiuni pe seama necunoasterii, neintelegerii. Nu cred ca sunt la current cu avantajele emisiunii de obligatiuni sau cu ce inseamna acest pas”, considera Dragos Cabat, vicepresedintele CFA Romania.

Costuri si conditii de finantare prin obligatiuni

Costuri si conditii de finantare prin obligatiuniLa Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), emitentul de obligatiuni plateste o cota de cel mult 0,5% din valoarea ofertelor publice de vanzare.

Aceasta se aplica si in cazul ofertelor publice transfrontaliere efectuate de un emitent pentru care Romania este stat membru de origine si care intentioneaza sa deruleze o oferta publica de vanzare/admitere la tranzactionare pe o piata dintr-un stat membru, altul decat Romania, a explicat Valerian Ionescu (foto), director piete financiare la BCR.

Tariful pentru inregistrarea la CNVM a instrumentelor financiare este de 1000 de lei, iar pentru mentinere, variaza intre 350 si 4000 de lei pe an, in functie de valoarea emisiunii.

Bursa de Valori Bucuresti a suspendat tarifele de procesare (perceput pentru analiza documentatiei de admitere la tranzactionare sau a celei de promovare) si de admitere.

Tariful de mentinere la tranzactionare este un tarif anual, datorat anticipat de Emitent, pentru mentinerea instrumentelor financiare pe sectorul pietei reglementate la vedere administrate de BVB, corespunzator unei perioade de 12 luni, perioada care curge de la data inceperii tranzactionarii.

O conditie pentru emitentul de obligatiuni se refera la incheierea unei oferte publice de vanzare de obligatiuni, efectuata in baza unui prospect aprobat de CNVM in vederea admiterii la tranzactionare la BVB.

Valoarea imprumutului obligatar este de minim, echivalentul in lei a 200.000 de euro, sau daca este mai mica trebuie sa existe o aprobare a CNVM de admitere la tranzactionare, a mai explicat oficialul BCR.

De asemenea, emitentul trebuie sa depuna la BVB toate documentele cerute de aceasta, sa plateasca tarifele BVB in conformitate cu regulile acesteia si sa nu aiba datorii fata de BVB, sa numeasca doua persoane care vor mentine legatura permanenta cu BVB si sa adere la conditiile si termenii Angajamentului de admitere si mentinere la tranzactionare a obligatiunilor.

Obligatiunile emise trebuie sa fie inregistrate la CNVM si sa fie liber transferabile, platite integral, emise in forma dematerializata si evidentiate prin inscriere in cont.

Piata de obligatiuni la BVB si in regiune. Perspective

Piata de obligatiuni la BVB si in regiune. PerspectivePiata obligatiunilor la BVB a debutat cu 6 ani dupa startul tranzactiilor cu actiuni. In 2001 au fost listate la BVB obligatiunile municipale emise de Predeal si Mangalia.

Piata obligatiunilor tranzactionate la BVB este in continuare dominata de titlurile municipal. La BVB sunt tranzactionate in prezent 35 serii de obligatiuni municipale emise de 21 de municipalitati si 2 serii de obligatiuni corporative emise de 2 companii.

Emisiunea de obligatiuni cu cea mai mare valoare a fost cea emisa in septembrie 2006 de catre Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare de cca 149.5 milioane euro.

Emitentul cu cel mai mare numar de emisiuni, respectiv 7, este Municipiul Timisoara.

In 2010, Bursa din Luxemburg a avut cele mai multe emisiuni de obligatiuni – 5609, in valoare totala de 914,781 milioane euro. De asemenea, Deutsche Börse a bifat peste 3500 de emisiuni de bonduri anul trecut, cu o valoare totala de 414 milioane euro.

Valentin Ionescu crede ca, pe termen mediu si lung exista perspectiva cresterii cererii pentru obligatiunilor emise pe piata din capital din Romania, stimulata de redresarea economica, dezinflatia si nivelul relativ redus al dobanzilor din sistemul bancar sau de cresterea pietei asigurarilor de viata .

“Este de asteptat ca si oferta de instrumente financiare cu venit fix emise pe piata de capital romaneasca sa creasca, pe fondul nevoii companiilor de a isi diversifica sursele de finantare si a cresterii investitiilor in infrastructura, care ar putea deter,ina autoritatile sa ia in calcul si finantarea prin emisiuni de obligatiuni”, a conchis Ionescu.