1 / 4

De ce a iesit BERD din actionariatul BRD?

O relatie de afaceri de aproape 12 ani s-a incheiat: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), institutie prezenta in actionariatul mai multor banci de pe piata locala, si-a vandut participatia de 5% detinuta la BRD – Groupe Societe Generale, al doilea jucator din banking-ul local dupa valoarea activelor gestionate.

Tranzactia de vanzare s-a ridicat la 454,7 milioane de lei (107,3 mil. euro). Trei sunt lucrurile care fac, zilele urmatoare, aceasta tranzactie sa fie un subiect de discutie in randul consultantilor si in breasla brokerilor.

Primul tine de dimensiunea tranzactiei:
aceasta reprezinta mai bine de o treime din valoarea tranzactiilor realizate in 2010 pe piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) - 302 milioane euro.

In al doilea rand, efectul in piata de capital a fost semnificativ: deal-urile cu 5% din actiunile BRD au dus rulajul bursei la cel mai ridicat nivel din istorie, respectiv la 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro).

Al treilea lucru tine de profitul obtinut de BERD.
Astfel, institutia a castigat de sase ori mai mult decat a platit in 1999 pe pachetul de aproape 5% din actiunile BRD, cand a platit statului roman 20,8 milioane de dolari, potrivit Mediafax. Suma incasata de BERD la tranzactiile de ieri prin care si-a lichidat participatia la BRD se ridica 454,7 milioane lei, ceea ce la cursul BNR de miercuri reprezinta 147,7 milioane de dolari.

Dupa recuperarea investitiei initiale, BERD a obtinut un profit de 127 milioane de dolari, de peste sase ori mai mult decat suma initiala.

Un castig de 610% pe 11 ani echivaleaza cu un randament de 19,51% pe an.

Iesirea BERD din actionariatul BRD nu a luat prin suprindere conducerea bancii, anumite consultari pe aceasta tema fiind purtate mai demult.

Actorii pietei de capital si din sistemul bancar sustin ca exit-ul BERD din actionariatul BRD este un semnal pozitiv.

„Politica BERD este de a intra in actionariatul institutiilor aflate la inceput, pentru a oferi sustinere in procesul de crestere si dezvoltare. Cand companiile respective ajung la un nivel de maturitate, banca isi face exit-ul”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

BERD a devenit actionar la BRD in noiembrie 1999, in incercarea de a sustine si ajuta banca privatizata recent. Banca a castigat din vanzare de sase ori mai mult decat a platit statului roman pe pachetul de aproape 5% din actiunile bancii (20,8 milioane de dolari).

„Exit-ul BERD este un semnal foarte pozitiv pentru nivelul de dezvoltare la care BRD a ajuns”, a precizat Lupsan.

Bogdan Baltazar, presedinte al BRD in perioada de dupa privatizarea bancii si la momentul in care BERD a intrat in actionariatul institutiei de credit, este de parere ca Societe Generale si-a dovedit rolul de actionar strategic al bancii, iar exit-ul este firesc.

Matei Paun, managing partner la BAC Investment Romania, sustine ca BERD trebuia sa iasa din actionariatul BRD cu mai mult timp in urma, rolul Bancii de Dezvoltare fiind acela de a sprijini institutiile mici. „Este vorba de a doua banca din sistem, care este pe maini mai mult decat sigure de foarte mult timp. In plus, rolul sau este de a sprijini institutiile mici, fara sustinere, lucru care nu mai era de mult valabil in acest caz”, a explicat, pentru Wall-Street.ro, Matei Paun.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri