1 / 7

Bursa - stat, o relatie tumultoasa

De-a lungul anilor, bursa a avut mai multe incercari de a deveni un jucator important in regiune. Mai mult, in 2006-2007, piata romaneasca atrasese atentia multor companii de calibru, prin prisma potentialului ridicat de crestere.

Criza a adus insa o erodare a interesului din partea potentialilor emitenti si a investitorilor. Dupa ce a trecut socul scaderilor, bursa a continuat sa se mentina la un nivel scazut, cu lichiditate anemica si evitata de companii, disparand usor si de pe harta investitorilor straini.

In ultimul an, ideea ca statul trebuie sa puna umarul la dezvoltarea bursei a fost reluata foarte des. Toate incercarile institutiilor, intermediarilor de a recapta atentia au dus la concluzia ca o serie de listari ale gigantilor economici controlati de stat ar resuscita piata.

Cum a raspuns statul la nevoile unui finantator important din economie? Cu promisiuni, cu masuri si declaratii care au facut mai mult rau decat bine.

Un ecou important in piata l-a avut „donatia” Romgaz. O masura care a starnit reactiile Franklin Templeton, un jucator important de talie mondiala, intrat in Romania cu planuri marete. Astfel, statul roman a uitat de protectia investitorilor minoritari si a decis ca societatea nationala de gaze naturale sa doneze 400 milioane lei din profit actionarului majoritar – statul – pentru finantarea deficitului.

Administratorii Fondului Proprietatea au reactionat la aceasta masura, incercand sa elimine propunerea din AGA, cerand guvernantilor public sa nu aprobe acest punct si prin actiune in instanta. Dar instanta a respins propunerea de anulare a deciziei, determinand si mai multe reactii negative.

Recent, oficialii statului au anuntat ca listarea Romgaz se amana pentru 2012, desi actorii pietei sperau ca acel moment sa fie un alt reper important al anului in curs. Amanarea vine la scurt timp dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat public ca nu este un partizan al privatizarii companiei de gaze.

De asemenea, oficiali ai statului roman declara la conferinte ca listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, pentru care administratorul face lobby, reprezinta decizii dificil de luat, fiind vorba de „companii strategice ale Guvernului”.

Astfel, strigatul de ajutor al pietei de capital pare a fi fara rezultat. Wall-Street.ro a analizat, impreuna cu brokeri, analisti, economisti, cat de important este rolul statului in aceasta ecuatie, de ce fug guvernantii de privatizarile prin piata de capital si ce sanse are bursa sa se dezvolte.

Citeste in slide-ul urmator cum vede analistul Lucian Isar dezvoltarea pietei de capital romanesti
.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri