Girul Aliantei Crestin Liberale: Klaus Iohannis intra oficial in cursa prezidentiala

Girul Aliantei Crestin Liberale: Klaus Iohannis intra oficial in cursa prezidentiala

Alianta Crestin-Liberala l-a desemnat, luni, pe presedintele PNL, Klaus Iohannis, candidatul la prezidentiale, in urma unei reuniuni PDL-PNL. Candidatul comun al ACL pentru functia de presedinte al Romanei a fost desemnat dupa ce luni au avut loc reuniuni ale PDL si PNL, in care au fost discutate rezultatele cercetarilor sociologice realizate. Surse democrat-liberale au precizat ca potrivit sondajului comandat de PNL, Klaus Iohannis ar fi inaintea lui Catalin Predoiu cu doar 4-5 procente, dar cu posibilitate de crestere.

PDL a decis, cu doar un vot impotriva (56 "pentru si unul "impotriva""), ca liderul PNL Klaus Iohannis sa fie candidatul ACL la alegerile prezidentiale si, in unanimitate, ca prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu sa fie candidat pentru functia de premier, dupa cum au declarat surse democrat-liberale.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Primul mesaj de campanie dupa desemnarea oficiala: relatia cu Occidentul si Justitia

Primul mesaj de campanie dupa desemnarea oficiala: relatia cu Occidentul si Justitia

Klaus Iohannis a declarat luni, dupa ce a fost desemnat candidatul ACL la prezidentiale, ca daca va fi ales sef de stat va garanta directia spre Vest a Romaniei si independenta Justitiei, mentionand ca pentru aceste zone va mentine parcursul de pana acum.

"Sunt doua zone in care, ca presedinte, voi garanta parcursul de pana acum si voi apara ceea ce s-a realizat: prima tine de politica externa si optiunile noastre fundamentale – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO, UE. Putem discuta amanunte despre cresterea calitativa a participarii Romaniei in aceste mecanisme, dar directia spre Vest, spre Occident, statutul ei de aliat strategic sunt nenegociabile", a spus Iohannis.

El a spus ca a doua zona la care se refera este independenta Justitiei si functionarea corecta a acesteia. "Independenta Justitiei este fara indoiala un castig al ultimilor ani, care trebuie aparat si consolidat. Romania occidentala nu poate functiona fara o Justitie cu adevarat independenta, chiar daca ea atinge politicieni, grupuri de interese, oameni care s-au obisnuit sa foloseasca functia publica in interes personal. Presedintele Romaniei va fi principalul garant ca acest proiect este ireversibil", a mai declarat Iohannis.

Seful campaniei: Vasile Blaga

Seful campaniei: Vasile Blaga

Surse democrat liberale spuneau, inainte ca Iohannis sa fie desemnat candidatul ACL pentru prezidentiale, ca Vasile Blaga va fi numit seful de campanie al acestuia.

Democrat-liberalii s-au reunit luni in sedinta BPN pentru a discuta rezultatele sondajelor interne pentru desemnarea candidatului ACL la scrutinul prezidential. Sursele citate au precizat ca, potrivit sondajului comandat de PNL, Klaus Iohannis ar fi inaintea lui Catalin Predoiu cu doar 4-5 procente, dar cu posibilitate de crestere.

Acesta nu ar fi primul rol de strateg al unui candidat al dreptei in lupta cu un candidat din partea PSD, intrucat acesta a condus si campania lui Traian Basescu din 2004.

Sursa foto: Agerpres.

Tandemul Iohannis presedinte - Predoiu premier, proiectul aliantei dreptei pentru prezidentiale

Tandemul Iohannis presedinte - Predoiu premier, proiectul aliantei dreptei pentru prezidentiale

PDL a decis, cu doar un vot impotriva, ca liderul PNL Klaus Iohannis sa candideze din partea Aliantei Crestin Liberale (ACL) la alegerile prezidentiale si, in unanimitate, ca prim-vicepresedinteel PDL Catalin Predoiu sa fie candidatul aliantei pentru functia de premier, potrivit unor surse democrat-liberale.

"In BPN al PDL s-a votat ca Iohannis sa fie candidatul ACL la prezidentiale, a fost doar un vot impotriva. De asemenea, s-a votat in unanimitate ca Predoiu sa fie desemnat pentru functia de premier, conform protocolului ACL", au precizat sursele citate. "Sondajul comandat de PNL, intocmit dupa alta metoda, arata ca Klaus Iohannis ar fi votat de aproximativ 60% din electoratul ACL, in timp ce Catalin Predoiu de 40% din acest electorat", a mai spus sursele citate. In ambele sondaje, PSD ar avea 37-38%, iar ACL 33-34%.

Sursa foto: predoiu.ro.

Iohannis: Am contestat OUG 45 si implicit HG privind data alegerilor

Iohannis: Am contestat OUG 45 si implicit HG privind data alegerilor

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, ca a contestat atat Ordonanta 45 cat si Hotararea de Guvern 520 care stabileste data scrutinului, precizand insa ca Guvernul poate emite o noua HG pe baza vechii legislatii, fixand aceeasi data.

Iohannis a precizat ca scopul pentru care a contestat OUG 45 si HG 520 a fost anularea unor acte normative care creeaza un avantaj pentru premierul Victor Ponta, candidat la prezidentiale, si nu schimbarea datei alegerilor prezidentiale. Intrebat de ce a solicitat revocarea HG prin care se stabilea data alegerilor prezidentiale, Iohannis a mentionat ca prin OUG nr. 45 Guvernul a facut ceva ce nu a reusit niciun Guvern pana acum si, cu putin timp inainte de alegeri, a modificat legislatia specifica pentru prezidentiale.

„Consideram, cum am mai declarat, total inadecvat acest procedeu. Noi consideram ca Guvernul creeaza un avantaj pentru candidatul care este primul-ministru Victor Ponta. Am contestat intregul pachet, atat Ordonanta 45 cat si HG 520 care decurge de acolo, fiindca nu ni se pare normal sa aceptam ca Guvernul, prin aceste modificari, sa creeze un avantaj pentru candidatul Victor Ponta”, a spus Iohannis.

Sursa foto: klausjohannis.ro.