1 / 5

Consiliul European

Sediu: Bruxelles, Belgia


Presedinte: Donald Tusk (1 decembrie 2014 - 31 mai 2017)


Consiliul European este o institutie oficiala a UE din care fac parte sefii de stat sau de guvern ai statelor membre, presedintele ales al institutiei, presedintele Comisiei Europene si Inaltul Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate.

Care este rolul Consiliului European?


Consiliul European traseaza prioritatile si directia politica generala a UE. De asemenea, reprezentatii sai pot aborda probleme complexe sau sensibile care nu pot fi clarificate la un alt nivel. Institutia poate interveni in stabilirea agendei politice a Uniunii, insa NU poate sa adopte acte legislative.



Foto: Donald Tusk, presedintele Consiliului European/ Shutterstock.


Asadar, Consiliul European are competente directoare in domeniile politic, economic si social, insa poate actiona si ca mediator pentru solutionarea unor conflicte la nivel ministerial.


O alta atributie cheie a acestei institutii consta in numirea propriului presedinte, a presedintelui Comisiei Europene si a Inaltului Reprezentant.

Modul de functionare


Consiliul European se reuneste de patru ori pe an, insa presedintele poate convoca o reuniune speciala daca este necesar, acestea desfasurandu-se de regula la Bruxelles, in cladirea Justus Lipsius.


Deciziile se iau prin consens, exceptie facand unele situatii in care se poate aplica principiul majoritatii calificate sau cel al unanimitatii, insa numai cand in Tratat este prevazut acest lucru.


Presedintele acestei institutii este ales prin majoritate calificata si pentru o perioada de doi ani si jumatate. Presedintele actual este Donald Tusk, fostul prim-ministru al Poloniei.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri