"Anul acesta vom fi in top 3"

"Anul acesta vom fi in top 3"Pe plan local, fuziunea celor doi consultanti imobiliari este planificata sa se incheie in luna septembrie. In august, Jones Lang LaSalle si King Sturge se vor muta in noul lor birou, amplasat la etajul zece al cladirii Victoria Center, unde vor ocupa aproape 700 mp. In prezent, cele doua companii isi desfasoara activitatea in sediul Jones Lang LaSalle, aflat in aceeasi cladire, cu doua etaje mai jos.

“Astazi (n.r: luni) este prima zi cand lucram impreuna. Etajul 10, unde au lucrat cei de la King Sturge si unde ne vom muta cu totii din august, este in renovari”, spune Troy Javaher (foto), managing director al Jones Lang LaSalle Romania.

Cele doua companii totalizeaza circa 40 de angajati si acopera toate segmentele pietei imobiliare, mai putin sectorul rezidential. Cu aceasta echipa, seful Jones Lang LaSalle isi propune sa ajunga anul acesta in topul celor mai mari trei consultanti imobiliari, clasament tintit si de noul manager al CBRE Romania, companie cu care Jones Lang LaSalle va concura direct in special pe segmentele de birouri si spatii industriale.

“Vrem sa angajam inca trei oameni, in special pentru departamentul de birouri. Este o piata care isi revine. Anul acesta, motorul cresterii cred ca va fi sectorul industrial, dar suntem increzatori si in property management”, adauga Javaher.

Segmentele de spatii industriale si property management sunt doua dintre serviciile care au fost puternic dezvoltate de echipa King Sturge. Javaher recunoaste ca Jones Lang LaSalle s-a dezvoltat pe alte segmente, insa afirma ca tocmai complementaritatea serviciilor asigura succesul unei fuziuni. Este foarte important, spune el, ca cele doua echipe sa se integreze si sa se completeze, avand in vedere ca este cunoscut faptul ca oamenii sunt reticenti la schimbare.

“Sunt sigur ca multi angajati nu se vor adapta si vor pleca. Din pacate, oamenii nu sunt foarte deschisi la schimbare. Insa noi ne propunem sa pastram toata echipa si s-o extindem, pentru ca, atunci cand cumperi o companie, cumperi de fapt oamenii”, spune managerul Jones Lang LaSalle.

"In fuziuni, totul tine de executie"

"In fuziuni, totul tine de executie"Primul feedback pe care angajatii celor doua companii l-au primit din partea concurentei a fost unul optimist, spune Troy Javaher. “Cred ca un prim semn ca facem lucrurile cum trebuie este ca ii facem pe concurenti nervosi. Toate companiile de consultanta ne suna angajatii si ii intreaba daca vor sa plece la ei. Este un compliment pentru noi”, arata el.

Pastrarea acestui optimist va depinde insa de cum se vor integra cele doua echipe, dar si de cum se vor adapta la noua structura ierarhica. Troy Javaher va ramane managing director, in timp ce Radu Boitan si Ben Binns, sefii King Sturge, vor ocupa functiile de directori de dezvoltare, iar Binns va coordona si departamentul de birouri. Marius Scuta, fost sef al diviziei de birouri, va conduce departamentul de industrial.

“In fuziuni, totul este executie, chiar daca pe hartie calculele arata bine, depinde de cum se integreaza cele doua echipe. Unii vor reactiona pozitiv la schimbare, altii mai putin”, subliniaza Javaher.

Cele doua companii au multe lucruri in comun, continua el: echipele sunt foarte unite, iar angajatii sunt prieteni si ies impreuna in afara programului. Diferenta este data de faptul ca Jones Lang tinde sa fie mai corporatista, cu clienti regionali. ”King Sturge a fost mai mult o companie cu spirit antreprenorial. In teorie, acesta este o completare avantajoasa”, este de parere Troy Javaher.

El evita sa faca estimari referitoare la valoarea tranzactiei pe plan local si spune doar ca anul acesta, veniturile companiei se vor dubla, dupa ce anul trecut au depasit nivelul atins in 2009, de 2,3 milioane de euro."Daca integrarea echipelor merge bine, vom urca in top trei, iar anul viitor am putea fi chiar numarul unu", spune el.

La ce mai lucreaza Jones Lang LaSalle

La ce mai lucreaza Jones Lang LaSalleJones Lang LaSalle si King Sturge au fost desemnati agenti co-exclusivi pentru inchirierea Colosseum, proiect construit pe soseaua Chitilei, a carui prima faza va fi inaugurata in toamna. Pe segmentul de retail, Jones Lang LaSalle se mai ocupa cu inchirierea centrelor comerciale AFI Palace Cotroceni, Fashion House Outlet Center si Arena Mall din Bacau, insa ar putea castiga doua noi proiecte in urmatoarele saptamani.“Mai avem doua proiecte de retail unde speram sa fim agenti co-exclusivi. Sunt proiecte mari, unul se afla in Bucuresti si altul in afara Capitalei”, afirma Troy Javaher.

Loc de crestere a business-ului mai este, in opinia sa, pe segmentele de property management, spatii industriale si chiar investitii imobiliare. “Fie la sfarsitul anului, fie la inceputul anului viitor vom vedea o revenire a sectorului de investitii. Aceasta revenire se va datora frustrarii investitorilor, care nu pot cumpara in Polonia sau Cehia, dar trebuie sa plaseze banii in regiune, asa ca se uita la Budapesta si Bucuresti”, arata seful Jones Lang LaSalle. El spune ca anul acesta ar putea incheia doua tranzactii importante pe piata de birouri, una vizand o proprietate din Bucuresti, iar alta, o cladire din tara.

Desi priveste optimist spre urmatoarele luni, Javaher este de parere ca in acest an nu vor fi tranzactii de peste 100 de milioane de euro, insa acest lucru ar putea fi posibil anul viitor. In fond, nu dimensiunea unei tranzactii arata ca piata isi revine, crede el, ci numarul tranzactiilor.

“Un semn bun nu ar fi ca NEPI (n.r: fond de investitii care a incheiat cea mai mare tranzactie imobiliara din 2010) sa cumpere inca o cladire, ci ca cinci investitori sa cumpere cinci cladiri. Ce am vazut insa in ultimii trei ani este ca si atunci cand deal-urile au sens si sunt aproape finalizate, este nevoie de mult timp pentru a fi incheiate. Toata lumea se teme de riscuri”, afirma el.

Pana la noile tranzactii cu cladiri de birouri, cel mai bun semn al anului raman marile tranzactii de inchiriere, dar si interesul crescut al chiriasilor pentru extindere. In acest context, aparitia preinchirierilor pe piata de birouri ar putea readuce increderea investitorilor in piata locala, vremuri pentru care consultantii imobiliari se pregatesc, iar fuziunea poate fi o solutie.

"In urmatoarele opt-zece luni vom vedea mai multe consolidari pe piata de consultanta imobiliara. Sunt prea putini clienti si prea multe firme de consultanta", incheie Troy Javaher.