Cele mai ieftine si cele mai scumpe mansarde

Cele mai ieftine si cele mai scumpe mansardeCel mai scump apartament la mansarda scos la vanzare in Bucuresti costa 250.000 euro, potrivit anuntului publicat pe portalul imobiliare.ro. Locuinta are trei camere, o suprafata utila de 80 mp si se afla intr-o vila cu doua etaje, construita in anul 1940, in zona Cotroceni.

Tot un pret de peste 200.000 euro are si un apartament nou aflat la mansarda. Pentru patru camere, cu o suprafata utila de 109 mp, aflate intr-o vila cu doua etaje, construita in 2007, pe Calea Calarasilor, se cere un pret de 220.000 euro, conform imobiliare.ro.

“Potentialii cumparatori sau chiriasi ai unei mansarde sunt aproape in totalitate persoane tinere, care lucreaza in industrii ce presupun activitati bazate pe creatie, de la arta la publicitate, design sau arhitectura. De regula, sunt persoane singure sau cupluri fara copii, cu un venit mediu sau peste mediu, cu o dorinta de personalizare si amenajare a locuintei mai ridicata decat a altui tip de cumparatori”, descrie Marius Damian, associated broker in cadrul biroului Coldwell Banker Banu Manta, profilul clientului interesat de mansarde.

La polul opus, cea mai ieftina mansarda scoasa la vanzare costa 28.000 euro si este o garsoniera cu o suprafata utila de 20 mp, amplasata in cartierul Dorobanti. Garsoniera se afla intr-o vila cu doua etaje, construita inainte de anul 1990, potrivit anuntului publicat pe imobiliare.ro.

In zona Bucurestii Noi, o garsoniera de 35 mp, aflata la mansarda unui bloc cu trei etaje, construit in 2008 costa 32.000 euro, conform imobiliare.ro.

Claudiu Hategan, broker si proprietar al agentiei Klauss & Partners, spune ca, in general, cumparatorii de mansarde sunt persoane tinere care doresc sa aiba cat mai multa intimitate, traind intr-un imobil multifamilial la ultimul nivel. “Aleg aceste tipuri de proprietati pentru ca in multe cazuri se pot extinde cu inca un nivel intermediar si pentru ca spatiile din mansarde pot fi remodelate foarte usor, recompartimentand si schimband destinatia camerelor mai rapid decat intr-un apartament aflat la un etaj intermediar”, explica el.

Mai mult, continua Hategan, unii proprietari de mansarde chiar isi construiesc deasupra casei terase suspendate, care ofera “o panorama deosebita”, fiind, in cele mai multe cazuri, deasupra nivelului acoperisurilor caselor invecinate.


Cat costa sa inchiriezi o mansarda

Cat costa sa inchiriezi o mansardaO garsoniera aflata la mansarda unui bloc cu trei etaje din zona Dorobanti este scoasa la inchiriere cu 700 euro/luna, potrivit imobiliare.ro. Locuinta are o suprafata de 68, iar blocul in care se afla a fost construit in anul 1998.

Un apartament cu trei camere, semidecomandat, aflat in zona Piata Victoriei, poate fi inchiriat cu 600 euro/luna, conform Anuntul Telefonic. Locuinta este izolata si complet mobilata.

Un alt apartament cu trei camere, semidecomandat, aflat la mansarda unei vile cu un etaj, in zona Televiziunii Romane, este scos la inchiriere cu 500 euro/luna. “O mansarda renovata si modernizata situata intr-o vila interbelica.Tot interiorul casei a fost renovat recent. Poate fi util pentru birouri sau ca resedinta. In spatele curtii exista un spatiu care se poate folosi pentru barbeque sau pentru recreere”, se arata in anuntul publicat pe imobiliare.ro.

In Timisoara, pentru un apartament cu doua camere, aflat la mansarda unui bloc cu doua etaje, construit in anul 2010, se cere o chirie de 300 euro/luna. Apartamentul este decomandat si are o suprafata de 65 mp utili, conform imobiliare.ro.

In Cluj-Napoca, in zona Marasti, in apropiere de Iulius Mall, un apartament decomandat, cu doua camere, amplasat la mansarda unui imobil cu patru etaje, poate fi inchiriat cu 280 euro/luna “pret negociabil”, potrivit anuntului publicat pe imobiliare.ro. Locuinta are o suprafata de 72 mp si este mobilata si utilata.

Pentru un apartament cu doua camere din Brasov, situat la mansarda unei vile, proprietarul solicita 300 euro/luna. Apartamentul se afla in zona Schei si are 70 mp utili, conform portalului imobiliar.

Locuitul la mansarda: Avantaje si dezavantaje

Locuitul la mansarda: Avantaje si dezavantajeVolumul tranzactiilor incheiate cu proprietati aflate la mansarde este mult mai scazut comparativ cu cel al locuintelor clasice, potrivit companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania, care estimeaza un numar de 7-10 astfel de tranzactii pe luna.

Ca avantaje, Marius Damian spune ca mansardele amplasate in imobile noi sunt mai bine izolate din punct de vedere fonic si termic, sunt mai spatioase, tavanul este mai inalt, iar terasele sunt mai mari. Insa cel mai important avantaj este cel legat de pret, care este mai mic comparativ cu o proprietate situata la un etaj intermediar. “In plus, o proprietate amplasata la mansarda poate oferi un aer aparte unei locuinte, in functie de preferintele si dorintele cumparatorului sau chiriasului”, subliniaza el.

Inaltimea locuintelor este un avantaj adus in discutie si Claudiu Hategan, de la Klauss & Partners, care afirma ca in multe cazuri aceasta da o senzatie de spatiu mai generos al proprietatii. “Realizarea unor camere mari, de 40-50 mp este posibila doar in astfel de proprietati datorita structurii de rezistenta usor de modelat in mansarde”, adauga Hategan.

Situatia difera insa in cazul mansardelor vechi, construite inainte de 1977, completeaza Damian. “Aceste mansarde dispun de o izolatie fonica si termica mai putin buna comparativ cu proprietatile din acelasi imobil, amplasate la etaje intermediare, si au de regula suprafete utile mai reduse”, conchide el.

Spune-ti si tu parerea: Ai vrea sa locuieste la mansarda? Preferi sa inchiriezi sau sa cumperi o astfel de locuinta?