1 / 9

Cum s-a schimbat piata de birouri in 7 ani

Istoria pietei moderne de birouri a inceput in anul 2001, odata cu livrarea primei cladiri de sticla, respectiv Opera Center I, dezvoltata de Portland Trust in apropiere de statia de metrou Eroilor. A continuat apoi cu finalizarea, in 2002, a cladirii Europe House, dezvoltata de GTC in Piata Victoriei.

Cei doi jucatori, Portland Trust si GTC, au dezvoltat masiv in urmatorii ani, dar au si vandut multe din proiectele construite catre fonduri de investitii precum Europolis (cumparat in 2010 de CA Immo), CA Immo si Imofinanz, acestia doi din urma devenind cei mai mari proprietari de birouri din Romania.

In ultimii 7 ani, pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti au fost finalizati aproape 1,3 milioane mp inchiriabili, cel mai mare volum fiind livrat in anul 2009, cand stocul de birouri a crescut cu peste 400.000 mp, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

Adevarata dezvoltare de birouri moderne a inceput insa abia in 2007-2008, odata cu constructia cladirilor Lakeview (foto) si Euro Tower, primele cladiri "verzi" din Bucuresti. In prezent, Lakeview este considerata cea mai buna cladire de birouri din Bucuresti, conform unui top realizat de Wall-Street.ro pe baza voturilor celor mai importanti consultanti imobiliari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri