Preturile au scazut cu 3,1% in ultimul an

Preturile au scazut cu 3,1% in ultimul anOptimismul proprietarilor alimentat de o crestere a interesului potentialilor cumparatori in comparatie cu ultima perioada a anului trecut a avut ca rezultat oscilatii de pret la multe categorii de apartamente.

Preturile cerute pentru apartamentele din tara in prima luna a anului au ajuns la valoarea de 999 euro/mp util, valoare cu 0,8% mai ridicata decat in decembrie 2011, se arata in analiza citata. Fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile apartamentelor au scazut cu 3,1%.

“Luna ianuarie a adus multa miscare pe sectorul rezidential in majoritatea oraselor analizate. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Brasov si Ploiesti, +0,8%, in timp ce in Cluj a fost atinsa cea mai mare scadere”, subliniaza Adrian Erimescu (foto), directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

BucurestiIndicele imobiliare.ro pentru Bucuresti arata, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.172 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere fata de luna precedenta. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna ianuarie la valoarea de 1.366 euro/mp util, in scadere cu 0,8% fata de luna decembrie 2011. In comparatie cu ianuarie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este cu 2,9% mai ridicat.

Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele noi cu doua camere, care s-au ieftinit in ultimele 30 de zile cu 4,9%, respectiv 3,9%. Pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat insa o crestere de 2,1% in prima luna a anului.%%

In cazul apartamentelor vechi, preturile cerute au ajuns la 1.084/euro mp de suprafata utila, cu 0,8% mai putin fata de luna precedenta si cu 0,4% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul apartamentelor cu patru camere al caror pret a crescut cu 2% in ultimele 30 de zile.

"Toate celelalte categorii de apartamente vechi s-au ieftinit. Astfel, pretul unitatilor vechi cu doua camere a scazut cu 1,6%, garsonierele s-au ieftinit cu 1,1%, iar apartamentele cu trei camere cu 0,6%", afirma cei de la imobiliare.ro.

Brasov

BrasovCu o crestere de 0,8% in ultimele treizeci de zile, Brasovul se regaseste printre orasele in care preturile au inregistrat o evolutie in crestere in prima luna a anului. Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna ianuarie, o valoare de 866 euro/mp de suprafata utila, cu 0,8% mai mult decat in luna decembrie 2011. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 1,7% mai mic.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut in primele treizeci de zile ale anului cu 2,2%, de la 896 euro/mp util pana la valoarea de 876 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 9,3% mai ieftine.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna ianuarie a ajuns la o medie de 865 euro/mp, cu 1,2% mai mult decat in decembrie.Garsonierele si apartamentele cu doua camere, pentru care cererea se mentine la un nivel mai ridicat, s-au scumpit in prima luna a anului cu 1,2%, respectiv 1,8%. In schimb, pretul cerut pentru apartamentele cu trei camere a stagnat in ianuarie.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Cluj-Napoca

Cluj-NapocaIn Cluj-Napoca, dupa o crestere usoara inregistrata in ultima luna a anului trecut, in ianuarie, preturile apartamentelor au scazut cu 0,8%, pana la valoarea medie de 940 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 4,6% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenta la nivel de oras inregistrata in tara.

Scaderea de pret a fost accentuata pe segmentul nou, unde pretul a suferit o contractie de 2% in ultimele treizeci de zile, ajungand la valoarea de 887 euro/mp util.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 981 euro/mp util, in prima luna a anului, stagnand in ultimele treizeci de zile. Aceasta valoare este insa cu 3% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Pe categorii de apartamente, cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul garsonierelor si al unitatilor cu trei camere, unde a fost constatata o crestere de pret de 0,5%. Valoarea actuala a preturilor medii cerute este apropiata de cea inregistrata la inceputul anului trecut, cea mai mare diferenta, de 4,7%, fiind intalnita in cazul apartamentelor cu trei camere.

Sursa foto:Freedigitalphotos.net

Constanta

ConstantaPretul mediu solicitat pentru apartamentele din Constanta a scazut cu 0,4% in prima luna din an. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a scazut cu 0,2% de la 946 euro/mp util pana la 944 euro/mp util.

Tendinta s-a manifestat mai accentuat in cazul apartamentelor vechi al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in prima luna a anului, o scadere de 0,4%, atingand valoarea de 918 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu doar 2% mai mici.

In acest inceput de an, scaderi mai mari de pret au fost inregistrate la apartamentele vechi cu trei camere: 1,4% si la garsoniere : 1,2%. Pretul mediu solicitat in cazul unitatilor cu doua camere a stagnat in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul garsonierelor care sunt cu 6% mai scumpe in prezent. Celelalte tipuri de apartamente vechi sunt insa mai ieftine decat acum douasprezece luni cu 2,2%-2,4%.

Sursa foto: Dreamstime

Timisoara

TimisoaraIn Timisoara, preturile apartamentelor au inregistrat o crestere de 0,4% in luna ianuarie, in ton cu evolutia din 2011. Valoarea indicelui imobiliare.ro inregistrata pentru prima luna din an, 813 euro/mp util, este cu 1,8% peste valoarea lunii ianuarie 2011.

In Timisoara, apartamentele noi sunt cele care au dat tonul. Acestea s-au scumpit cu 7,8% in ultimul an. Totusi, in ultimele treizeci de zile, pretul unitatilor noi s-a contractat cu 2%, potrivit imobiliare.ro. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vanzare a crescut cu un procent, de la 795 euro/mp util, la 803 euro/mp util.

Apartamentele vechi cu doua si trei camere au inregistrat o crestere de pret de 2,2%, respectiv 1%. Pretul garsonierelor, insa, s-a contractat cu 4,4%. In comparatie cu luna ianuarie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre -7,6% in cazul garsonierelor si +4,8% in cazul unitatilor cu trei camere.