10. Washington, D.C.

10. Washington, D.C.Washington s-a clasat pe locul 10 in topul celor mai bune orase pentru dezvoltarea afacerilor, dupa ce in 2010 a fost pe locul 13, iar in 2008, pe pozitia a 11.

James Parrott, economistul sef al Fiscal Policy Institute, o organizatie de cercetare si educatie din New York, este de parere ca polarizarea din Washington, accentuata de "perspectivele inapoiate ale unor oameni care neaga pana si realitatea schimbarilor climatice", reprezinta un risc atat pentru oras cat si pentru Statele Unite in competitia cu restul lumii.

Pe de alta parte, Washington, alaturi de New York si Chicago, devin, din punct de vedere geopolitic, mai importante decat Statele Unite ca intreg, potrivit raportului citat.

Recent, Washington s-a clasat pe locul 8 intr-un top al oraselor in functie de competitivitate, avand in vedere aspecte precum cresterea economica si marimea, facilitatile pentru afaceri, calitatea resurselor umane si a vietii.

9. Bruxelles

9. BruxellesCapitala Belgiei a urcat doua locuri in 2010 si s-a clasat pe locul 9 in topul celor mai bune centre de afaceri in functie de dezvoltarea mediului de business, forta de munca, accesul la media si la informare, profilul cultural si influenta politica.

Bruxelles se afla printre cele mai scumpe piete de locuinte din lume, cu preturi de 5.800 dolari pe metru patrat, potrivit unui raport recent al companiei de consultanta imobiliara Knight Frank.

8. Seul

8. SeulSeul, capitala Coreei, se afla pe locul 8 in topul celor mai mari centre de afaceri, in urcare cu doua locuri fata de 2010 si cu un loc fata de 2008.

"Lumea in prezent se refera mai mult la orase decat la tari, iar un loc precum Seul are mai multe in comun cu Singapore si Hong Kong decat cu orasele coreene mici", se precizeaza in raportul A.T. Kearney.

In toamna anului trecut, Samsung Corporation, companie care a construit si Burj Khalifa, considerata cea mai inalta cladire din lume, avea in dezvoltare in Seul un proiect numit Yongsan Landmark Tower, care ar urma sa devina cea mai scumpa cladire construita vreodata.


7. Chicago

7. ChicagoChicago a coborat un loc in topul celor mai bune orase pentru afaceri, clasandu-se in prezent pe pozitia a saptea.

In topul oraselor in functie de competitivitate, avand in vedere aspecte precum cresterea economica si marimea, facilitatile pentru afaceri, calitatea resurselor umane si a vietii, Chicago se afla pe locul 9.

6. Los Angeles

6. Los AngelesLos Angeles se afla pe locul al saselea in topul celor mai importante centre de afaceri din lume.

Orasul este cunoscut si pentru resedintele mai multor vedete. Spre exemplu, actrita Penelope Cruz si-a vandut in toamna anului trecut vila sa din cartierul Hollywood Hills, Los Angeles. Casa are peste 300 mp si a stat pe piata mai bine de un an, timp in care pretul a scazut de la 3,7 milioane de dolari la 2,9 milioane de dolari.

5. Hong Kong

5. Hong KongHong Kong s-a mentinut in ultimii patru ani pe locul al cincilea in topul celor mai bune orase pentru dezvoltarea afacerilor.

"Beijing este centrul puterii, dar rolul geopolitic al Hong Kong este decisiv", se mentioneaza in raport.

Hong Kong, calificat de Reuters drept "un bastion an politicilor de piata libera si taxelor scazute", care are de castigat si datorita statutului de "poarta" catre China, cea mai mare piata de desfacere din lume, s-a clasat pe primul loc intr-un top recent realizat de Bloomberg privind mediul de afaceri.

4. Tokio

4. TokioTokio a coborat un loc in 2012, revenind pe pozitia ocupata si 2008, adica pe locul patru in topul celor mai bune centre de afaceri din lume.

Orasul Tokio se afla si pe pozitia a treia in topul celor mai scumpe piete de birouri, cu un cost de 1.635 euro/mp/an, potrivit Cushman & Wakefield.

3. Paris

3. ParisCapitala Frantei se afla pe locul al treilea in topul celor mai bune centre de afaceri din lume, aceeasi pozitie pe care a ocupat-o si in 2008.

Cu 27.200 dolari/mp, Paris se afla si printre cele mai scumpe piete de locuinte din lume, potrivit Knight Frank.

2. Londra

2. LondraLa fel ca si in 2008 si 2010, Londra a ramas pe locul al doilea in topul celor mai bune orase pentru business.

Cu un pret mediu de 48.900 dolari/mp, Londra se aflla si pe pozitia a treia in topul celor mai scumpe piete de locuinte, potrivit raportului Knight Frank.

De asemenea, Londra se afla pe locul al doilea in topul celor mai competitive orase.

1. New York

1. New YorkPrimul loc in topul celor mai bune centre de afaceri este ocupat de New York, care a ocupat aceasta pozitie si in 2010 si in 2008.

New York ar putea pierde in urmatorii ani din influenta "din cauza prapastiei care se adanceste intre cei foarte bogati si cei saraci", a afirmat James Parrott, de la Fiscal Policy Institute.

2012 A.T. Kearney Global Cities Index