Locul 8: Construdava

Locul 8: ConstrudavaCladirea Construdava Business Center s-a clasat pe ultimul loc in topul celor mai bune cladiri de birouri din zona Pipera-Voluntari, cu un scor final de 6,8. Proiectul a fost dezvoltat de compania Impact SA, vandut ulterior fondului
britanic Charlemagne Capital pentru 19 milioane de euro si, mai tarziu, achizitionat de germanii de la DEGI pentru 26,5 milioane de euro.

Analiza Wall-Street.ro a luat in calcul cladirile construite dincolo de limita de municipiu a Bucurestiului, in zona de nord, care au suprafete de peste 5.000 mp. La sondaj au raspuns companiile de consultanta Jones Lang LaSalle, Colliers, DTZ Echinox, The Advisers/Knight Frank si CBRE.

Criteriile in functie de care consultantii au acordat note cladirilor au fost: 1) calitatea spatiului, 2) facilitatile pentru angajati, 3) chiria si celelalte costuri (service charges) si 4) flexibilitatea proprietarului in raport cu chiriasii.

Sursa foto: impactsa.ro

Locul 7: Nord City Tower

Locul 7: Nord City TowerPe locul 7 in topul celor mai bune cladiri de birouri din zona Pipera-Voluntari s-a clasat cladirea Nord City Tower, cu un scor de 7,23. Nord City Tower a fost dezvoltata de compania Nord Grup si finalizata in 2007, in urma unei investitii de 16 milioane de euro. Cladirea are o suprafata construita de 12.500 mp, desfasurata pe zece etaje.

Chiriile contractuale pentru spatiile de birouri din Pipera-Voluntari variaza intre 10-13 euro/mp/luna, potrivit consultantilor din piata imobiliara, insa pachetul de facilitati oferit de proprietari, in special luni libere de plata a chiriei, scade chiria sub 10 euro/mp/luna.

In prezent, rata de neocupare a cladirilor de birouri din Pipera-Voluntari este estimata la circa 35%.

Sursa foto: axa.ro, companie ce s-a ocupat cu proiectarea Nord City Tower

Locul 6: North Gate

Locul 6: North GatePe locul al saselea s-a clasat cladirea North Gate, singura cladire de birouri din Pipera-Voluntari ocupata integral. North Gate a obtinut un scor final de 7,3, avand cel mai mic scor (6,8) la chirie si alte costuri aferente din cele opt cladiri analizate.

Cladirea a fost dezvoltata de Creative Global Property si are o suprafata utila de circa 27.000 mp, cel mai mare chirias fiind Renault Technologie. North Gate a facut obiectul unor negocieri intre Creative si fondul austriac de investitii Immofinanz, care in 2007 a vrut sa cumpere cladirea, dar apoi a renuntat la tranzactie.

Sursa foto: electricpower.ro


Locul 5: Twin Towers

Locul 5: Twin TowersProiectul Twin Towers Barba Center ocupa locul cinci in topul cladirilor de birouri din Pipera-Voluntari, cu un scor final de 7,45. Unul dintre chiriasii proiectului este Renault , care si-a extins sediul din North Gate in Twin Towers, unde ocupa cinci etaje.

"Renault Technologie Roumanie, Alexander Hotel, Alexander Events Plaza si Unit Ore Lines ocupa in prezent 24.315 mp. din totalul de 42.000 mp suprafata inchiriabila totala, ramanand disponibili pentru inchiriere circa 17.685 mp", se specifica pe pagina web a proiectului.

Twin Towers a fost dezvoltat de familia Barba si a necesitat o investitie de circa 60 milioane de euro.

Sursa foto: barbacenter.ro

Locul 4: North Center

Locul 4: North CenterConsultantii Jones Lang LaSalle, Colliers, DTZ Echinox, The Advisers/Knight Frank si CBRE au clasat cladirea North Center pe locul patru in topul celor mai bune birouri din Pipera-Voluntari, cu un scor final de 7,58.

North Center, cunoscuta ca fiind "sediul Vodafone din Pipera", este detinuta de fondul de investitii Immofinanz iar printre chiriasi se mai afla Relad si Gregory's.

Sursa foto: ehl.ro, companie care se ocupa cu administrarea si inchirierea birourilor Immofinanz

Locul 3. Cubic Center

Locul 3. Cubic CenterCladirea Cubic Center, detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, s-a clasat pe locul al treilea in topul celor mai bune proiecte de birouri din Pipera-Voluntari, cu un scor final de 8,18.

Cubic Center a obtinut cel mai mare scor la chirie si service charges, consultantii spunand ca are "una dintre cele mai atractive chirii din piata".

Desi Mic.ro, compania detinuta tot de Dinu Patriciu, a intrat recent in insolventa, ceea ce ar putea creste gradul de neocupare al cladirii, miliardarul a atras in toamna anului trecut alti doi chiriasi, OBI si Agricover.

Locul 2: Swan Office & Technology Park

Locul 2: Swan Office & Technology ParkSwan Office & Technology Park s-a clasat pe locul al doilea in topul celor mai bune cladiri de birouri din Pipera-Voluntari cu un scor final de 8,75, potrivit voturilor celor cinci consultanti imobiliari. Swan are si cel mai bun scor in ceea ce priveste calitatea spatiului, respectiv 9,2.

Cladirea este detinuta de fondul de investitii Chayton Capital. Principalii chiriasi ai proiectului sunt Flanco si eMag, care s-au mutat in toamna anului trecut intr-o suprafata totala de 3.500 mp.

Parcul de afaceri Swan Office & Tehnology Park a fost finalizat la inceputul anului trecut, dupa o investitie de 50 de milioane de euro. Swan este prima cladire din Pipera care a obtinut certificatul BREEAM, cel mai important instrument de evaluare a cladirilor verzi, si prima cladire din Romania acreditata drept cladire verde dupa incheierea procesului de constructie.

Locul 1: Global City

Locul 1: Global CityGlobal City a fost votata cea mai buna cladire din Pipera-Voluntari, zona cu cele mai multe birouri goale din Bucuresti si imprejurimi. Cladirea a obtinut un scor final de 9, avand cele mai mari note la flexibilitatea proprietarului si facilitati pentru angajati.

Proiectul a fost dezvoltat de fondul elen de investitii Global Finance, iar printre companiile care au sediul in Global City se numara Coca Cola si TotalSoft.