AFI Europe

AFI EuropeAFI Europe a obtinut in ianuarie 2012 o finantare pentru prima cladire de birouri din proiectul AFI Park din Bucuresti, dupa circa jumatate de an de la debutul construciei. AFI a semnat pentru o linie de credit de 13,4 mil. euro pentru constructia proiectului, potrivit celui mai recent raport financiar al grupului. La data semnarii, compania nu avea niciun contract de preinchiriere anuntat, insa era in discutii avansate cu mai multe companii.

AFI este in discutii si pentru finantarea mallului din Ploiesti, care a demarat in primavara acestui an, insa pana acum compania nu a anuntat o finantare bancara pentru mall.

“Este mai greu sa obtii finantari pe retail, comparativ cu zona de office”, a declarat recent David Hay, CEO al AFI pentru Wall-Street.ro, mentionand ca oricum trebuie sa te inarmezi cu rabdare ca dezvoltator pentru a obtine bani de la banci.

“Pentru a obtine finantare, in principiu trebuie sa fii deja clientul bancii si trebuie sa fii si un client bun”, mai spune Hay.

Chiar daca finantarile bancare sunt mai greu de obtinut, Hay spune ca prefera varianta bancilor in defavoare unui joint venture.

“Nu luam in prezent in considerare parteneriate cu alti investitori, preferam finantarea bancara unde sunt foarte clar trasate limitele, pe cand cu un partener pot aparea discutii sau neintelegeri pe parcurs”, a mai spus Hay.

Avantaje in obtinerea finantarii:

-Relatia de lunga durata cu banca, reputatia dezvoltatorului.
-Demararea proiectului din fonduri propii

Carrefour si NEPI, 26 mil. euro de la BRD

Carrefour si NEPI, 26 mil. euro de la BRDRecent si centrul comercial Ploiesti Shopping City, dezvoltat de Carrefour Property si NEPI, au obtinut o finantare de 26 mil. euro de la BRD, pentru centrul comercial. Proiectul reprezinta o investitie totala de 65 mil. euro si va fi finalizat in noiembrie anul acesta.

Avantaje in obtinerea finantarii:

-Contributia proprie de 60%. Dezvoltatorii au demarat constructia la finalul lui 2011 din fonduri proprii.
-Gradul de preinchiriere mare. Pana la anuntul finantarii, centrul comercial era deja preinchiriat in proportie de aproape 80%.
-Competitia redusa, centrul comercial va fi primul din Ploiesti

S Group Holding, finantare de 39 mil. euro din Cehia

S Group Holding, finantare de 39 mil. euro din CehiaPPF Bank din Cehia a acordat un imprumut de 39 milioane de euro grupului ceh S Group Holding pentru constructia unei cladiri de birouri in apropiere de hotelul Marriott din Bucuresti.

Proiectul, denumit Green Gate, va avea zece etaje, o suprafata totala desfasurata de 39.000 metri patrati, din care spatiile destinate inchiriereii reprezinta 27.000 de metri patrati. Imobilul este dezvoltat de firma Green Gate Development, detinuta de grupul ceh prin intermediul unui vehicul de investitii inregistrat in Cipru.

Compania a semnat deja primul pre-contract pentru spatiile din proiect, TeamNet luand 9.000 de mp. Oficialii companiei, care in prezent are 500 de angajati, au spus ca intentioneaza sa creasca pana in 2014 numarul angajatilor la aproape 700 de persoane. TeamNet mai are birouri in Sema Parc, unde este sediul central, dar si in zona de office din incinta Marriott si in zona Piata Victoriei.

" Bancile au cerinte care omoara proiectele. Trebuie sa le explici potentialul proiectului, sa ai istoric cu banca. La PPF am obtinut conditii rezonabile, ne-au spus ca ne dau prima parte din bani chiar daca nu avem preinchiriri, urmand ca pana la sfarsitul anului viitor sa ajungem la un grad de preinchiriere de 40%", a explicat reprezentantul dezvoltatorului.

Avantaje in obtinerea finantarii:

-Istoricul cu banca


BCR a acordat 40-50 mil. euro celor de la Portland Trust

BCR a acordat 40-50 mil. euro celor de la Portland TrustLa trei ani de la finalizarea Floreasca Business Park (sau Floreasca 169 A), Portland Trust a inceput constructia celui de-al patrulea proiect, compus din doua cladiri de birouri, A si B, cu o suprafata totala de 37.500 mp inchiriabili, investitia ridicandu-se la 70 de milioane de euro, la care se adauga costul terenului, de 10 milioane de euro.

"Finantarea provine de la BCR, care ne-a acordat o suma cuprinsa intre 40 si 50 de milioane de euro", a spus, anterior, Robert Neale.

Avantaje in obtinerea finantarii:


-Gradul de preinchiriere ridicat. Cladirea este preinchiriata peste 50%, Oracle preluand circa 20.000 de mp din cei circa 38.000 mp. Zona Floreasca-Barbu Vacarescu s-a dovedit extrem de atractiva in ultimii ani, avand avantajele apropierii de metrou.

Primul mall din Craiova, finantat cu 45 mil. euro

Primul mall din Craiova, finantat cu 45 mil. euroAnul trecut, K&S Development a inaugura mallul Electroputere Parc Craiova, primul centru comercial modern din oras.

O investitie de circa 90 mil. euro, Electroputere Parc a fost finantat cu 45 mil. euro de UniCredit.

Avantaje in obtinerea finantarii:


-Gradul de preinchiriere. Gradul de preinchiriere al centrului comercial era de 80% chiar inainte de a incepe amenajarea spatiului.
-Competitia mica. Este singurul centru comercial modern din Craiova, unul din orasele mari ale Romaniei.
-Asumarea unei contributii proprii de 50% din investitia totala.Centrul comercial a fost dezvoltat in parteneriat de Auchan si K&S Development, parteneriat important in conditiile in care bancile cer contributii mai mari din partea investitorilor.

Promenada Mall

Promenada MallPromenada Mall a obtinut la inceputul anului o finantare de 95,5 milioane euro, o suma fabuloasa pentru perioada actuala. Dupa obtinerea finantarii de la Raiffeisen Bank, RE a si demarat constructia centrului comercial, care ar urma sa fie finalizat pana la finalul anului viitor.

La data obtinerii finantarii, oficialii RE au spus ca au un grad de preinchiriere care le-a permis sa obtina finantarea, fara a mentiona la cat se ridica. Procesul de preinchiriere al centrului comercial a demarat inca din 2011, agentul exclusiv fiind compania austriaca Krammer&Wagner. Potrivit unor surse din piata, in prezent gradul de preinchiriere s-ar ridica la 70-80%. Raiffeisen a finantat si Sky Tower,

„Fiecare proiect de birouri este analizat in parte asa ca este dificil de spus care sunt criteriile generale de acordare a finantarilor. Contreaza gradul de inchiriere, contributia investitorilor si reputatia”, spune Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank, institutie care a finantat constructia turnului Sky Tower si a malllul Promenada, cei drept active ddezvoltate de Raiffeisen Evolutie, companie controlata de institutia financiara.

„Pe langa acest proiect (Sky Tower-n.r.) am mai finantat o alta cladie care se construieste in zona Floreasca-Barbu Vacarescu”, spune van Groningen.

Avantaje in obtinerea finantarii:


-Gradul de preinchiriere mare in cazul mallului. Atragerea unui chirias mare in cazul cladirii de birouri.
-Concurenta mica din zona si catchment area foarte bun avand in vedere ca zona este plina de cladiri de birouri in zona de shopping. Dezvoltarea zonei ca pol de afaceri, pentru partea de office.