Preturile apartamentelor, inca prea mari pentru romani

Preturile apartamentelor, inca prea mari pentru romani„Sectorul rezidential este momentan afectat de constructia de noi proprietati la periferie. In plus, preturile pe piata rezidentiala principala sunt inca prea mari pentru majoritatea romanilor”, a declarat intr-un interviu acordat Wall-Street.ro Eduard Zehetner, seful Immofinanz, grupul care detine dezvoltatorul rezidential Adama. Preturile apartamentelor din Romania au scazut cu doar 1,3% in 2012, cel mai mic declin de la debutul crizei, iar pentru 2013 jucatorii de pe piata nu vad mari schimbari. (alte informatii, aici)

Aflati din slide-urile urmatoare cat de accesibile sunt locuintele din Romania, comparativ cu alte 8 piete din regiune si occident.




Romania

RomaniaPretul mediu al unui apartament de 50 mp intr-o zona necentrala in Romania este de circa 40.000 euro (178.000 lei), iar cele mai recente date statistice plaseaza salariul mediu net de 1.552 lei (350 euro). Astfel, pe plan local ar fi necesare salariile pe circa 9-10 ani pentru a acoperi valoarea medie actuala a unui apartament.

Sursa informatii: Institutul National de Statistica


Bulgaria

BulgariaIn Bulgaria un apartament de 50 de mp intr-o zona necentrala costa in jur de 58.750 de leva (circa 30.000 euro), la un salariu mediu net de 768 de leva (peste 390 euro). Astfel, un apartament mediu in Bulgaria este echivalentul salariului mediu pe mai putin de 7 ani.

Surse informatii: Instututul National de Statistica Bulgaria, nsi.bg, numbeo.com, bulgarianproperties.com

Ungaria

UngariaIn Ungaria o locuinta de 50 de mp are un pret mediu de circa 12,2 milioane forinti (peste 40.000 euro). Avand in vedere salariul mediu net de peste 140.000 de forinti (circa 470 euro), valoarea unei locuinte cu aceste caracteristici este echivalentul salariului mediu pe circa 7 ani.


Sursa date: Institutul de statistica din Ungaria,
ksh.hu, numbeo.com.

Polonia

PoloniaIn Polonia salariul mediu net este de 2.500 de zloti (600 euro), iar pretul mediu al unui apartament de 50 de mp intr-o zona necentrala este de circa 250.000 de zloti (circa1.000 euro/mp) -60.000 euro. Astfel, pretul unui astfel de unitati este echivalentul salariului mediu pe circa 8 ani.

Sursa informatii: Institutul National de Statistica din Polonia, Deloitte property index.


Republica Ceha

Republica CehaUn apartament de 50 de mp intr-o zona necentrala costa in medie circa 1,6 mil. coroane (62.000 euro). La un salariu mediu de peste 21.000 de coroane ( peste 500 euro), pretul unui apartament echivaleaza cu salariul pe 7 ani.

Sursa informatii: Institutul de statistica al Republice Cehe, Deloitte property index., realitymorava.cz.

Germania

GermaniaSituatia se schimba cand ajungem in vest. In Germania, o locuinta de 50 mp are un pret mediu echivalentul salariilor medii pe 3-4 ani. Un apartament de 50 mp in zone necentrale costa circa 85.000 euro. Salariul mediu in Germania depaseste 2.000 euro.

Sursa: Numbeo.com, Deloitte Property Index


Olanda

OlandaIn Olanda, valoarea medie a unui apartament de 50 mp intr-o zona necentrala este acoperita de salariile medii cumulate pe 4 ani. Salariul mediu in Olanda depaseste 2.000 euro, in timp ce pretul unui apartament de 50 de mp este de circa 100.000 euro.

Sursa informatii: Deloitte Property Index, numbeo.com.

Spania

SpaniaIn Spania cuantumul salariului mediu pe circa 6 ani acopera pretul mediu al unui apartament de 50 mp intr-o zona necentrala.

Sursa date: Deloitte Property Index

Italia

ItaliaIn Italia, salariul mediu pe 6 ani acopera valoarea unui apartament de circa 50 mp intr-o zona necentrala.

Sursa date: Deloitte Property Index, Numbeo.com.

Metodologie

MetodologiePentru a realiza articolul am folosit informatii despre salariile medii postate pe institutele de statistice din tarile incluse in analiza. Majoritatea datelor privind salariile medii dateaza din septembrie-octombrie 2012, datele pe intreg anul 2012 nefiind actualizate. In cazul Bulgariei, nu ni s-a specificat daca datele prinvind salariul mediu publicat de Institutul de Statistica al Bulgariei fac referire la valoarea bruta sau neta.

Datele privind preturile medii ale apartamentelor au fost preluate din Numbeo.com, Globalpropertyguide.com si Deloitte Property Index (care ia in calcul preturile pe 2011). Preturile sunt orientative si nu au la baza o statistica oficiala din pietele respective. Institutele Nationale de Statistica din pietele analizate prezinta evolutia procentuala a preturilor apartamentelor sau costul de constructie al locuintelor, prin urmare nu am putut folosi acele date ca referinta pentru pretul mediu.