Cladirile inteligente: intre protectia mediului, politicile de HR si costuri

Cladirile inteligente: intre protectia mediului, politicile de HR si costuriCe inseamna o cladire inteligenta? Eficienta energetica este principala miza a investitiilor in inovatii tehnologice, insa specialisti prezenti la conferinta British Concil for Offices spun ca nu este suficient. O cladire inteligenta nu trebuie sa fie doar eficienta energetic, ci sa si raspunda nevoilor oamenilor, iar o cladire inteligenta nu va fi niciodata utilizata la nivel maxim daca nu este folosita intr-un mod inteligent, de oameni inteligenti, spune Bob Thomson, de la Remit Consulting.Astfel, o cladire inteligenta este mai mult decat ceea ce numim in mod general cladire verde. O cladire cu adevarat inteligenta este cea care optimizeaza atat cele 4 elemente constitutive: structura, sisteme, servicii, administrare, precum functionarea si interectiunea intre ele. Optimizarea costurilor de constructie in cazul unei cladiri de birouri sustenabile trebuie facuta concomitent cu implementarea acelor solutii de reducere a impactului asupra mediului inconjurator, spun oficialii dezvoltatorului ceh S Group, care a intrat anul aceasta pe piata romaneasca.



Solutii tehnologice pentru a imbunatati atat performanta energetica sunt deja in piata, la nivel global, iar unele din cele mai inovative sunt deja folosite, astfel incat in lume sunt cladiri cu fatade din beton care se curata singur sau "infasurate" in alge care absorb noxele. Pentru a imbunatati experienta de la birou a angajatilor sunt de asemenea solutii, iar la altele noi se lucreaza. Totusi, cresterea "IQ-ului" cladirilor are un obstacol important in fata: costurile corelate cu apetitul de risc al investitorilor.

Cladirile verzi sunt o discutie veche la nivel global, iar zona de incentivare la nivel guvernamental reprezinta un resort pentru multi dezvoltatori. In Romania, doar in Cluj s-a luat o decizie in acest sens, prin reducerea taxelor de proprietate pentru constructiile verzi certificate, insa piata este una abia la inceput de drum. In continuare va prezentam cateva exemple de solutii inteligente puse in practica la nivel global, dar si cateva dintre sistemele inteligente folosite in Romania.

Foto: Tuburi solare, hipermarket Cora, soseaua Alexandriei.

Betonul care se curata singur

Betonul care se curata singurIndustria constructiilor creeaza materiale inovative care se curata sau se repara singure. Betonul care se curata singur ( folosit la sediul Air Frande de la aeroportul Charles de Gaulle de langa Paris) foloseste dioxid de titaniu pentru a diviza poluarea in componentele sale chimice astfel incat ploaia sa spele peretii, se mentioneaza intr-un articol BBC, dedicat discutiei de la conferinta British Council for Offices de la finalul anului trecut.

Sursa foto: Air France

Fatadele vii: de la tuburi de alge, la gradini verticale

Fatadele vii: de la tuburi de alge, la gradini verticaleSean Affleck de la Make Architects este un adept al fatadelor vii, citat de BBC. El isi imagineaza cladirile invelite in tuburi de alge, in care ar urma sa fie eliminate gazele eliminate in procesul de productie. Algele ar absorbi emisiile de carbon, iar apoi ar putea fi reciclate si prin biomasa s-ar putea crea biodiesel. Solutie este folosita la o centrala electrica din Arizona, iar Affleck mai da ca exemplu si un proiect din Mumbai unde o firma vrea sa transforme algele de pe cladire in cosmetice.

In Romania avem cate putin din fiecare, avem si proiecte care vor sa incorporeze spatii verzi, dar si constructii ale unor companii care vor sa recicleze resursele naturale.

Pe de o parte avem in proiectul Green Gate al cehilor de la S Group incorporate gradini verticale. Dezvoltatorul vrea insa si sa recicleze resursele naturale, cum ar fi colectarea, reciclarea si refolosirea apei de ploaie in activitati nepotabile. O astfel de abordare "verde" apare si in cazul proiectului Cora de pe Soseaua Alexandriei, hipermarket deschis recent, care dispune de tuburi solare si un sistem de management care va controla consumul.

In spatele magazinului Cora exista si un sistem de compost unde se depoziteaza deseurile vegetale care se transforma in ingrasamant natural pentru spatiile verzi.

De la pereti digitali, la fatada care reflecta caldura

De la pereti digitali, la fatada care reflecta calduraCladirile inteligente nu au insa ca scop doar reducerea consumului de energie ci si realizarea unui mediu de lucru cat mai agreabil pentru angajati.

Designerii internationali vorbesc despre pereti digitali, care au incorporati senzori astfel incat sa se poate interactiona cu ei. Acesti pereti pot sa creeze un profil al fiecarui angajat si schimba mediul de lucru in acord cu acest profil. Pot lumina biroul cand veniti sau crea un microclimat predeterminat cand ai o intalnire.

Tehnologia care poate face posibila aceasta interactiune este cunoscuta ca nano-coating, tehnologie care poate sa iti transforme biroul “rece" intr-un mediu expresiv. Iar acest lucru este departe de a fi SF, John Monaghan de la Cisco declarand ca deja se fac progrese cu o astfel de tehnologie, relateaza BBC.

Pe piata romaneasca avem primele proiecte de fatade inteligente. Spre exemplu, proiectul de birouri Green Gate va avea o fatada speciala care va reflecta caldura, va avea izolare fonica si va asigura o luminozitate sporita, prin folosirea unei sticle speciale. Green Gate va fi primul proiect de birouri din Bucuresti care va beneficia de acest sistem.

Cladirea Cora Alexandriei din Bucuresti este prevazuta cu un sistem informatizat de gestiune, un fel de creier electronic prin care sunt controlate in timp real toate instalatiile, asa incat in orice moment se poate eficientiza consumul.

In Petrom City exista de asemenea mai multe tehnologii de eficienta energetica, potrivit site-ului proiectului, sistemul de aer conditionat foloseste doar aer curat pe care il incalzeste sau raceste in functie de anotimp. Totul pentru a face cat mai confortabile orele petrecute la birou.

Fiecare birou din Petrom City este protejat de un sistem de jaluzele inteligente, care se regleaza automat astfel incat in birouri sa intre cantitatea optima de lumina, pastrand in acelasi timp si gradul de eficienta energetica.

Foto: Tub solar in interiorul zonei de office din proiectul Cora de pe Soseaua Alexandriei.