Greenome Mogosoaia

Greenome MogosoaiaGreenome este o casa de 150 mp cu un teren de 1.500 mp ( in comun cu cladirea de birouri a unui ONG, fondat de proprietarii de proiect).

In prezent, partea de constructie a cladirii este aproape realizat ( urmatorul plan al proprietarilor este de a face cladirea independent din punct de vedere energetic prin instalarea de panouri fotovoltaice pentru a alimenta pompa de caldura). Proprietarii proiectului, Marius si Felicia Ienculescu Popovici, isi doresc ca in timp sa poate avea o viata complet verde, cand vor putea obtine fructe si legume proaspete chiar din propria gradina.

Casa are o productie de energie regenerabila care acopera 50% din necesar.

Sursa informatii si foto: construction21.eu

Proiect pilot, case pasive

Proiect pilot, case pasiveO locuinta pasiva a fost construita printr-un program pilot si in campusul Universitatii Politehnice.

In urma proiectului de cercetare au fost realizate 2 locuinte duplex, cuplate, in care consumul de energie estimat, conform programului PHPP 2007 (program dezvoltat de PHI - Darmstadt) este doar de ~ 11 kWh/mp/an pentru partea de incalzire/racire a spatiului la temperatura de confort, si de ~112kWh/mp/an pentru consumul total necesar.

Constructia dispune de panou solar fotovoltaic, panou solar termic, pompe geotermale cu put adanc sau microcentrale eoliene.

Soleta zeroEnergy ONE

Soleta zeroEnergy ONEO constructie din lemn lamelar incleiat realizata in arhitectura post&beam ce respecta principiile caselor active (www.activehouse.com). Aceasta casa, realizata de Catalin Butmalai, este construita in proportie de 93% din materiale naturale locale, minim industrializate rezultand un consum foarte redus de energie pentru producerea casei, respectiv reducerea drastica a amprentei de carbon in toate etapele: de fabricatie, constructie si utilizare.

"Prin solutiile arhitecturale aplicate s-a obtinut reducerea suprafetelor expuse in conditiile unui volum locuibil maxim, forma casei are ca primitiva semicilindrul. Acoperisul coboara pana la sol in unghiuri succesive de 15 respectiv 60 de grade. Suprafetele vitrate reprezinta 28% din totalul suprafetelor exterioare ale casei rezultand o iluminare naturala prefecta", se mentioneaza in descrierea proiectului.

Locuinta detine mai multe sisteme de conversie a energiilor regenerabile de la panouri solare, la microcentrale eoliene sau pompe geotermale.

Casa PRISPA

Casa PRISPACasa PRISPA, locuinta eco dezvoltata de un grup de studenti din UAUIM, nu dispune de spatii incalzite care sa nu fie folosite sau care sa fi fost supradimensionale. Sistemul de incalzire al locuintei lucreaza in asa fel incat sa se piarda cat mai putina energie. Aerul cald din interior este refolosit. Pe timpul iernii, cand temperatura scade sub -5 grade, incalzirea se face utilizand panouri radiante in infrarosu.



Inoveco

InovecoLocuinta pe structura de lemn are incalzire in pardoseala generalizata, pompa de caldura, aport solar de energie termica 270 tuburi in vid de1.9m, panouri fotovoltaice cu conectare on grid de 2.5Kw, ventilatie centralizata cu recuperare de energie termica, iluminat interior si exterior pe tehnologie led.

Locuinta este construita la 60 de metri de padure si la 70 m fata de sosea pe un teren de 5.000 mp. Cladirea este sub standardul de casa pasiva, dar foarte aproape de aceasta. Principala caracteristica este ventilatia centralizata cu recuperare de caldura si aport energetic solar si geotermal de pana la 85% din necesar.

Constructia se afla in localitatea Plopu.




Casa Amvic

Casa AmvicCasa Amvic din Burlusi, judetul Arges, este izolata termic excelent, si, in plus, este dotata cu panouri solare pentru apa calda si incalzire prin podea. Pentru a nu pierde energie cand se deschid geamurile pentru a aerisi locuinta, ventilarea se face printr-un sistem inedit, cu gauri in tavan si conducte care trec prin pamant si recupereaza energia.