SORIN CRISTEA, Arcon: Scaderea fondurilor de termoizolare va duce la un declin al vanzarilor de polistiren

SORIN CRISTEA, Arcon: Scaderea fondurilor de termoizolare va duce la un declin al vanzarilor de polistirenSorin Cristea (FOTO), director de vanzari in cadrul producatorului de materiale pentru constructii Arcon (Sf. Gheorghe) considera ca blocarea programului de reabilitare termica asupra producatorilor din domeniu va fi resimtita din plin mai ales prin declinul vanzarilor de polistiren si de solutii pentru termoizolare.

“Fiind furnizori de sisteme complete de reabilitare a fatadelor, hidroizolatiilor de terase si incepand cu acest an si de tamplarie termoizolanta, impactul s-ar putea va regasi printr-o scadere a cifrei de afaceri anuale in 2013. Din totalul vanzarilor pe anul 2012 , aproximativ 20% din cifra de afaceri s-a livrat direct sau indirect prin lanturile de distribuitori catre lucrarile de anvelopare”, a declarat Cristea pentru Wall-Street.ro.

El apreciaza ca piata nationala nu a fost influentata semnificativ, ponderea reabilitarilor reprezentand aproximativ 15% la nivelul anului trecut. “Unele regiuni au inregistrat o crestere spectaculoasa a acestui tip de lucrari , ne referim in special la Bucuresti. Aici anveloparea facuta de administratie reprezinta peste 80% din totalul lucrarilor”.

Perioada post-electorala aduce scaderi de vanzari

Tinand cont de sezonalitatea datorata vremii reci, dar si a calmului specific anilor post-electorali scaderea vanzarilor din acest an era previzibila, subliniaza Cristea.

“Consideram ca solutia viabila si care va asigura constanta lucrarilor si implicit a platilor o constituie atragerea de fonduri europene. Campaniile electorale nu ar mai trebui sa constituie elementul de fundamentare pentru bugetele de investitii in infrastructura sau lucrari de reabilitare”, apreciaza directorul de vanzari Arcon.

Potrivit acestuia, initiativa ca asociatiile de locatari sa contribuie cu 30% din valoarea lucrarii de termoizolare nu este o noutate.

“In varianta initiala a legii finantarea se facea prin subventionarea in proportie de maxim 80% din valoarea lucrarilor.Credem ca majorarea continua a preturilor la utilitati va convinge locatarii ca este mai economic sa reabilitezi corect locuinta si sa beneficiezi de aceasta investitie , decat sa nu o faci deloc”, a completat directorul de vanzari al companiei detinuta de Ioan Titeiu.

AUGUSTIN RUSSU, Baumix: Piata de constructii este extrem de vulnerabila la factorii politici

AUGUSTIN RUSSU, Baumix: Piata de constructii este extrem de vulnerabila la factorii politiciModificarile constante ale programelor de reabilitare termica au determinat o parte din jucatorii activi pe piata de constructii ca in ultimii ani sa nu isi mai prioritizeze aceasta zona. Aici este si cazul producatorului de materiale pentru constructii Baumix, detinut de catre antreprenorul roman Augustin Russu (FOTO), care sustine totodata ca piata de profil este extrem de vulnerabila la factorii si deciziile politice.

“Suntem in continuare implicati in piata, spre exemplu in Bucuresti in sectoarele 1 si 3, dar momentan nu reprezinta un segment cu focus in planul de business. Acest fapt se datoreaza luptei neloiale la nivel de preturi, care a ingreunat foarte mult accesul companiilor mici si mijlocii la proiecte. Asadar, impactul asupra business-ului va fi limitat, insa, cu siguranta, este vorba despre o decizie care ar influenta piata per ansamblu, iar o piata in scadere este in dezavantajul tuturor jucatorilor, precum si al economiei in general”, a declarat antreprenorul roman la solicitarea Wall-Street.ro.

Omul de afaceri crede totodata ca deciziile politice pot avea un impact extrem de mare asupra pietei.

“Piata de constructii este una dintre cele mai vulnerabile la factorii politici, fie ca vorbim despre proiecte majore de infrastructura sau despre initiative ale administratiei centrale / locale de reabilitare termica, Prima Casa etc. Totusi, impactul major va fi asupra companiilor care isi concentreaza mare parte a business-ului in zona de fonduri publice, ceea ce nu este cazul nostru. La nivelul pietei, probabil se va resimti un impact destul de mare asupra volumelor si valorilor, dat fiind ca nu va mai fi un an electroral, insa este dificil de realizat o estimare exacta”, a continuat Russu.

Potrivit omului de afaceri, piata incearca din greu sa revina la un trend de crestere, iar astfel de decizii nu fac decat sa intarzie reluarea consumului de materiale de constructii. In lipsa marilor proiecte imobiliare si de infrastructura, zona de reabilitari a reprezentat o resursa importanta pentru multi jucatori din piata, mai ales marile companii, care vor fi nevoite sa identifice alte surse de venituri.

El sustine ca de-a lungul timpului au mai existat initiative care implicau participarea financiara a beneficiarilor si care s-au dovedit a limita piata de reabilitari, insa, in acelasi timp, nici finantarea din partea statului nu a reusit sa influenteze masiv piata, ritmul de desfasurare a investitiilor fiind mai degraba lent.

“Impactul asupra business-ului nostru va fi scazut, dat fiind ca momentan nu este un segment prioritar pentru noi. Totusi pe viitor, odata cu cresterea veniturilor populatiei, precum si a gradului de constientizare a nevoii de reabilitare termica, nu excludem sa alocam mai multe resurse pe acest segment”, a mai precizat Augustin Russu.

In ceea ce priveste costurile de reabilitare, Russu apreciaza ca acestea se situeaza in jurul valorii de 70-80 de euro / metru patrat cu diferente in functie de oras, furnizor de servicii sau situatia constructiei.

Antreprenorul roman crede totodata ca cea mai buna solutie ar fi continuarea reabilitarilor cu o contributie cat de mare posibil a statului, date fiind conditiile economice actuale.

“Este nevoie de alocarea de fonduri in mod constant si de accelerarea ritmului de implementare, luand in considerare numarul mare de locuinte care au nevoie de reabilitare termica. De asemenea, sfatul principal pentru autoritati este ca piata are nevoie de o reglementare mult mai stricta la nivelul asigurarii calitatii produselor si serviciilor”, a incheiat Augustin Russu, proprietarul Baumix.

CRISTIAN ERBASU: Anveloparea unui singur apartament se poate ridica si la 4.500 de euro

CRISTIAN ERBASU: Anveloparea unui singur apartament se poate ridica si la 4.500 de euro“Toate companiile de constructii ar avea de castigat daca acest proces de izolatie termica ar continua. Este evident ca blocarea lui ar aduce un impact negativ asupra constructorilor si nu doar acestora ci a intregului ecosistem care alcatuieste procesul de izolatie termica din tara noastra”, spune Cristian Erbasu (FOTO), proprietarul grupului de firme Erbasu SA, care considera ca impactul este asupra oamenilor ar putea fi unul foarte ridicat, deoarece directiva europeana este foarte clara si vizeaza reducerea consumului de energie la nivel locativ ceea ce ar putea face ca subventiile sa scada dramatic, iar necesitatea de a-ti eficientiza costurile va fi foarte mare.

El a precizat pentru Wall-Street.ro ca Bucurestiul sta in acest moment cel mai bine la nivel national din punctul de vedere al termoizolarii.

“In prezent, intre 10-15% din numarul total de blocuri din Capitala au fost termoizolate. Sectorul 1 sta cel mai bine la acest capitol”, apreciaza omul de afaceri.

Cum isi poate reveni programul de termoizolare

Pentru a nu bloca acest program de termoizolare este nevoie de o comunicare foarte clara asupra avantajelor oferite prin termoizolare. Erbasu sustine ca blocarea procesului de izolatie termica va starni reactii venite in special din partea asociatilor de locatari.

“O modalitate prin care poate fi facuta plata de cel mult 30% din pretul de termoizolare a locuintei ar fi aceea de a asigura o finantare, in rate, pe parcursul a 10 ani. Costul s-ar ridica in acest mod la circa 20 euro pe an, dar avantajele ar fi inzecite. Pana la urma oamenii vor intelege necesitatea de a-si izola o locuinta. Este necesara unanimitatea din partea asociatilor de proprietari. Dar va fi foarte greu de gasit un bloc in care parerea este unanima”, a declarat antreprenorul roman.

El sustine ca blocarea procesului de termoizolare ar putea a duce o scadere a pietei, urmare a acestei decizii fiind investitiile tot mai reduse, cat si a posibilitati reduse de sustinere a pietei si apreciaza ca per ansamblu se poate vorbi si de un declin al pietei de constructii.

“In business-ul Erbasu,la nivelul anului 2012, ponderea activitatii de termoizolare s-a ridicat la circa 30%, insumand aproximativ 15 milioane de euro”.

4.500 €, costul izolarii unui apartament de 50mp

Potrivit lui Cristian Ebasu, costul izolarii unui apartament de bloc de circa 50mp se poate ridica si la 4.500 de euro, 30% din valoare urmand a fi suportata de catre locatari, ca urmare a deciziei luate de autoritati la inceputul acestui an.

“Costul anveloparii unui apartament de 50mp se poate ridica la 3.500-4.500 euro , insa mai depinde si de gradul de degradare al locuintei, tarasa, subsolurile sau retelele cladirii. In acest fel, o familie ar putea plati si peste 1.300 de euro”, a incheiat Erbasu.

MARCEL BARBUT, AdePlast: Statul roman nu se poate juca cu directivele UE

MARCEL BARBUT, AdePlast: Statul roman nu se poate juca cu directivele UEStatul roman nu se poate juca cu directivele UE, considera omul de afaceri Marcel Barbut (FOTO).

“Directiva europeana nr. 31 din 18/06/2010 sustine ca pana la finele anului 2020 toate cladirile vechi trebuie izolate. Avem convingerea ca procesul de izolare termica a blocurilor vechi, odata inceput, nu are cum sa nu continue”, a declarat Barbut, proprietarul companiei producatoare de materiale pentru constructii AdePlast.

El sustine ca in mod garantat piata de termoizolatii nu va scadea, ca urmare a blocarii temporare a procesului de termoizolare.

“In afara lucrarilor mari in care statul este implicat exista foarte multe cladiri familiale ce vor fi izolate. Cetatenii au vazut cat de frumos arata o casa izolata, deasemnea stiu bine ca pretul cu incalzirea iarna si aerul conditionat vara va creste de la an la an. Singura solutie de stoparea a acestei situatii este termoizolarea cladirilor. Nu cred ca activitatea va fi mai redusa. Dar situatia va depinde si de ce fonduri vor avea primariile”, a precizat antreprenorul roman.

In opinia sa daca cineva pune 60 % din costurile cu termoizolatia apartamentului meu, cu siguranta ca as fi interesat sa pun diferenta. “Orice om calculat ar fi de acord. Este un fapt incontestabil ca as avea numai de castigat din reducerea cu 30-40 % a costurilor cu incalzirea iarna, vara nemaiavand nevoie de aer conditionat”.

Ce spun primariile din Bucuresti

Ce spun primariile din BucurestiLa solicitarea Wall-Street.ro, doar trei din cele sase primarii de sector au raspuns la problema legata de fondurile alocate pentru continuarea procesului de termoizolare.

SECTOR 1

Reprezentantii primariei sector 1 din Bucuresti spun ca nu exista probleme cu finantarea programului de reabilitare termica a locuintelor sustinand ca existaresurse bugetare pentru a continua programul de reabilitare termica.

"Conform programului, in 2013 vor intra in programul de reabilitare termica aproximativ 200 de blocuri. In 2014 vom finaliza proiectul de anvelopare termica a blocurilor", au precizat reprezentantii primariei pentru Wall-Street.ro.

SECTOR 4

Autoritatile din sectorul 4 sustin ca pentru anul 2013 mai exista "o mica suma de bani in bugetul local pentru derularea acestui program, acesta fiind cu 80% mai mic fata de anul 2012".

SECTOR 6

Primaria Sectorului 6 are prevazut in proiectul de buget local pe anul 2013 sume ce vor fi alocate continuarii programului de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.

"In prezent, continua lucrarile de reabilitare termica a imobilelor multietajate prin programul derulat in baza OUG nr. 18/2009. La finele anului 2011 au fost incepute lucrarile de reabilitare termica a 273 de blocuri, in baza contractului cadru. Pana in prezent au fost finalizate si receptionate in total 149 de blocuri, iar 97 sunt in curs de finalizare", sustin reprezentantii autoritatii locale sector 6.

Ei mai spun ca nu sunt probleme legate de finantarea acestui contract cadru, dar recunosc ca bugetul este mai mic.

"In raport cu bugetul local pe anul 2012, proiectul de buget pe anul 2013 este mai mic, deoarece au scazut alocatiile si subventiile de la bugetul de stat".

Pentru anul 2013, Primaria Sectorului 6 spune ca va continua programul de reabilitare termica a blocurilor in baza OUG nr. 18/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cu finantarea executarii lucrarilor de interventie de la bugetul de stat, de la bugetul local si din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari, in limita fondurilor disponibile.

Primariile sectoarelor 2,3 si 5 nu au raspuns solicitarii Wall-Street.ro pana la data publicarii acestui material.