Pe strada Nicolae Iorga, o vila construita in 1896

Pe strada Nicolae Iorga, o vila construita in 1896Angajatii companiei Link Associates ocupa in prezent o suprafata utila de 300 mp, desfasurata pe trei etaje. Vila din strada Nicolae Iorga a fost construita in anul 1896, in stil romanesc si a fost restaurata in exterior, iar mansarda a fost inaltata pentru a putea fi locuita.

Cu toate acestea, proprietarul a avut grija sa pastreze majoritatea elementelor originale ale cladirii, precum soba, parchetul si scarile din lemn masiv.

„Actual proprietar a recuperat imobilul in anul 2005, casa fiind o mostenire de la tatal sau, care o cumparase in 1936 de la doamna Paraschiva Cristoloveanu. Aceasta din urma o primise, ca dota, de la tatal sau”, a povestit, anterior, Corina Vintan istoria cladirii in care lucreaza echipa Links Associates.


Langa Ateneul Roman, in palatul Cesianu-Racovita

Langa Ateneul Roman, in palatul Cesianu-Racovita

Casa de licitatii Artmark are sediul Palatul Cesianu-Racovita, amplasat in centrul Bucurestiului, in apropiere de Ateneul Roman. Imobilul a fost construit in perioada 1892-1902, iar in prezent se afla in proprietatea omului de afaceri Gabriel Popoviciu.

Cladirea din strada C.A. Rosetti, cu o suprafata de circa 1.500 mp, a fost reamenajata, investitia ridicandu-se la circa 100.000 de euro, o suma considerabila raportata la chiria lunara pe care casa de licitatii o plateste, respectiv de aproximativ 15.000 de euro.

“Cladirea ni se potriveste ca o manusa. Avem in apropiere Muzeul Theodor Aman, Biblioteca Centrala, Muzeul de Arta si Ateneul Roman. Locatia capata astfel o destinatie culturala”, explica oficialii Artmark.

Palatul Cesianu-Racovita este detinut in prezent de firma Comaliment, controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cunoscut pentru Proiectul Baneasa. Anterior, cladirea a fost sediul companiei Baneasa Investments. Constructia palatului a inceput in anul 1892 si a fost incheiata in anul 1902, cand imobilul a fost dat in folosinta ca locuinta particulara, iar mai tarziu a gazduit o alimentara.

La parter, se afla in prezent receptia, sala principala, in care au loc expozitii si diferitele evenimente organizate de casa de licitatiii, si alte patru sali de expozitie. Palatul are doua etaje, un balcon interior care da in sala de expozitie, subsol si o curte interioara. In cei 1.500 mp isi desfasoara activitatea angajatii Artmark.

Cu eleganta, langa parcul Cismigiu

Cu eleganta, langa parcul CismigiuAmplasat intr-o vila istorica din apropierea parcului Cismigiu din Capitala, sediul consultantilor de la TPA Horwath Romania gazduieste o echipa formata din specialisti in taxe sau audit, mansarda fiind locul preferat de mare parte dintre acestia.


TPA Horwath, una dintre cele mai mari zece companii de consultanta in taxe si audit din lume, si-a inceput activitatea pe plan local in 1998, echipa de specialisti lucrand inca de la inceput intr-un sediu istoric, insa unul mai mic.

“Noi am inceput firma acum aproape 15 ani intr-o cladire istorica de pe Calea Victoriei nr. 2, dar am crescut si am cautat un sediu mai potrivit. Am vrut sa mergem tot intr-o vila pentru ca stilul se potriveste mai bine cu consultanta”, a explicat, anterior, Jan Glas, managing partner al subsidiarei TPA Horwath de pe plan local.

Consultantii de la TPA Horwath s-au mutat in vila situata pe strada Grigore Cobalcescu, in apropierea parcului Cismigiu, in urma cu opt ani, iar cladirea a fost construita acum peste 100 de ani.

Suprafata cladirii este de 2.000 de mp si este formata in subsol, parter, doua etaje si mansarda. Spre deosebire de celelalte etaje, mansarda ofera angajatilor o perspectiva diferita, aceasta fiind de fapt un mare open – space in care lucreaza 30 de persoane. Fiecare etaj are cel putin o bucatarie, iar in unele cazuri sunt intalnite chiar doua. Cladirea mai dispune si de o parcare interioara in care sunt disponibile circa 10-12 locuri.



In stil maur, la Piata Victoriei

In stil maur, la Piata VictorieiIn urma cu un secol avocatul bucurestean Radulescu construia o vila in stil maur care ii va servi drept cabinet. Foarte aproape de Piata Victoriei, pe o placuta de la intrarea cladirii istorice a reaparut numele unei societati de avocatura- Dobrinescu Dobrev.


Pe strada Plantelor, in fosta locuinta a autorului primului dictionar geografic al Bucovinei

Pe strada Plantelor, in fosta locuinta a autorului primului dictionar geografic al Bucovinei

In Bucuresti, pe strada Plantelor, in zona protejata din centrul orasului, Sf. Stefan, se afla o cladire impresionant ornamentata, construita inainte de anul 1876 . In ultimul secol si jumatate, a fost fie locuinta proprietarilor, fie casa mai multor familii dupa nationalizarea comunista, iar acum este biroul in care lucreaza angajatii casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.

Imobilul din str. Plantelor este amplasat intr-o zona protejata din centrul orasului caracterizata printr-un tesut traditional constituit aproximativ in anii 1870 in care cladirile erau locuinte burgheze tip vila. Imobilul se compune dintr-un teren in suprafata de 1063 de metri, si un ansamblu de cladiri: corp C1 – corpul principal consolidat si restaurat si o extindere moderna a acestuia, corpul C2, aflat pe limita posterioara de proprietate.

Corpul principal este practic o locuinta tip vila construita la sfarsitul sec. 19. Din documentatiile de arhiva rezulta ca inca din 1876 se cerea aprobarea unor reparatii la acest imobil. De asemenea, in anul 1893, proprietarul Em. Grigorovitz (1857– 1915), profesor si scriitor german (autorul primului dictionar geografic al Bucovinei, precum si al altor publicatii), va cere si el "reparatia acoperisului la cladirea din str. Plantelor nr 18" ( actual nr. 12).

Construita in stil eclectic de factura clasicist franceza, cladirea impresioneaza prin acuratetea fatadei – o compozitie simetrica marcata printr-un volum central scos in rezalit, un acoperis a la Mansard, o intrare surmontata de o marchiza din fier forjat si sticla. Este amplasata retras fata de limita proprietatii cu Strada Plantelor, creand astfel in fata o curte de onoare, de asemenea in spiritul acelor cunoscute hotels particulier din Paris.

Corpul nou este o cladire moderna realizata in perioada actuala, demersul arhitectural constand intr-o tratare neutra ca volumetrie si plastica, reprezintand astfel un fundal pentru casa principala. Pentru obtinerea unei imagini rafinate a fatadei principale s-a optat pentru o placare cu piatra naturala – material nobil, clasic. Renovarea, restaurarea si amenajarea cladirii a fost proiectata si supervizata de echipa de arhitecti ai firmei Icon Studio de Arhitectura, coordonata de arh. Cristina Woinaroski si arh. Oana Floarea.

Casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu si-a mutat sediul in vila din strada Plantelor in decembrie 2010, dupa mai multi ani in care biroul avocatilor a fost situat intr-o cladire din strada Jean-Louis Calderon din Capitala. Suprafata utila a cladirii pe care o ocupa biroul ZRP este de 1350 metri patrati, desfasurata pe patru nivele, la care se adauga 750 mp de curte si 50 mp dependinte