1. O marire artificiala si netransparenta a cotei unice

1. O marire artificiala si netransparenta a cotei unice

Este echivalenta cu o marire artificiala si netransparenta a cotei unice.

Intrucat nu exista nicio contraprestatie din partea bugetului asigurarilor de sanatate pentru aceasta cota in plus de contributie, ea se traduce printr-o crestere a cotei efective de impozitare a veniturilor din investitii.

Intr-o situatie asemanatoare se afla decizia privind introducerea unor contributii obligatorii la sistemul de pensii pentru persoane fizice care obtin venituri din activitati independente.

Sursa: Fundatia Romanian Business Leaders si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania

2. O masura fiscala discriminatorie

2. O masura fiscala discriminatorie

Este, in fapt, o masura fiscala discriminatorie, pentru ca se aplica numai veniturilor din anumite investitii (chirii) si nu pentru toate veniturile din investitii (dobanzi, dividende, castiguri de capital) sau celor din vanzarea proprietatilor imobiliare.

Masura incalca, astfel, atat principiul echitatii fiscale in ceea ce priveste impunerea diferitelor tipuri de venituri ale persoanelor fizice, cat si principiul neutralitatii masurilor fiscale in raport cu diferite categorii de investitori si capitaluri.

Ambele principii sunt statuate de Articolul 3 – Principiile fiscalitatii – din Codul Fiscal aprobat de Legea 571/2003, asa cum a fost modificat si este in vigoare in prezent in Romania.

3. Nu va genera venituri suplimentare

3. Nu va genera venituri suplimentare

Nu va genera venituri pentru bugetul pe termen scurt si mediu.

Astfel de masuri contradictorii si necorelate au ca efect cresterea gradului de neconformare (evitarea platii contributiei) si o tendinta de a evita declararea veniturilor respective si a veniturilor, in general.

4. Distorsioneaza competitia in piata imobiliara

4. Distorsioneaza competitia in piata imobiliara

Distorsioneaza competitia in piata imobiliara intre diferite categorii de actori (persoane juridice si persoane fizice) generand o perturbare artificiala a pietei imobiliare, ca urmare a aplicarii unor cote de fiscalitate diferite.

Nu in ultimul rand, este posibil ca scaderea randamentelor din investitiile imobiliare destinate inchirierii sa determine reorientarea fondurilor disponibile pentru acest tip de investitie din constructii (investitii avand grad mare de multiplicare in economie si efect direct in ocuparea fortei de munca si reducerea somajului) catre alte tipuri de investitii, cu fiscalitate mai redusa, dar fara efecte pozitive sau cu efecte foarte limitate pentru economia romaneasca.