1 / 5

Ce faci cand firma(-ele) de constructii sunt neserioase si nu respecta termenele?

Din punct de vedere al investitorilor persoane fizice care dezvolta proiecte de mica anvergura (ex. case individuale) nu este intotdeauna facil sa gestioneze costurile si timpii de executie. Ca primi pasi se recomanda stabilirea impreuna cu proiectantul a volumului de lucrari care fac obiectul investitiei si ofertarea acestora de catre costructor, semnarea unui contract care sa conditioneze platile de atingerea anumitor stadii fizice (pentru a se controla eliberarea platilor de atingerea anumitor obiective ex. o plata la finalizarea structurii, o alta la finalizarea inchiderilor perimetrale, etc.) si nu in ultimul rand utilizarea serviciilor unui specialist (diriginte de santier) care sa supervizeze executia din punct de vedere al conditiilor tehnice si de calitate.

Recomandabil ar fi ca in momentul in care selectati constructorul, mai ales daca nu aveti informatii despre compania respectiva, sa-i solicitati referinte (proiecte executate, numere de telefon ale clientilor anteriori), eventual sa si vizitati cateva din lucrari si sa discutati cu proprietarii pentru a va face o imagine de ansamblu asupra modului de lucru al firmei si a eventualelor probleme. In paralel puteti verifica firma si din prisma datelor publice privind cifra de afaceri, creante, etc. Desi constructia unei case reprezinta o provocare din punct de vedere financiar, pentru astfel de lucrari nu este intotdeauna recomandabil sa se aleaga cel mai ieftin constructor (una din greselile din pacate frecvente).

(Raspunsuri oferite de Cristi Gavrila, consultant Vitalis Consulting)


Calitatea lucrarilor in constructii: 5 intrebari cheie pe care ti le pui inainte de a cumpara o casa/un apartamentArticole recomandate