1 / 8

Avantajele caselor din lemn: ce spun specialistii

Utilizarea lemnului drept solutie pentru structura viitoarei locuinte este tot mai raspandita in randul caselor din Romania, asta intr-o mare masura deoarece acest material este placut privirii atat la exterior cat si la interior, atrag atentia arhitectii.


“Trebuie avuta mare grija, insa. De cele mai multe ori, ceea ce sa vede este doar o placare din lemn geluit, cheresteaua din care se executa elementele structurale si de compartimentare sau sarpanta nefiind – in general –aspectoasa (avand pete, noduri, crapaturi, inadiri) (…) Lemnul este bun izolator termic fapt prin care sunt evitate evita puntile termice, iar bine pus in opera si in combinatie cu materiale izolante specializate (vata minerala, polistiren, membrane de etansare) poate asigura locuintei un grad inalt de izolare termica”, este de parere Razvan Vrabie, arhitect si membru al Ordinului Arhitectilor din Romania.


Potrivit acestuia, structural, chiar in cazul unor imobile supraetajate, casele din lemn sunt usoare, fara probleme de seismicitate, atata timp cat sant bine configurate si executate. “Executia dureaza putin, mai ales in regim de industrializare sau semiindustrializare (cu preasamblari in atelier). Montajul caselor se poate face - teoretic – si pe timp friguros, utilizarea structurii din lemn fiind foarte raspandita in America de Nord, in Nordul Europei (tarile Scandinave), dar si inclusiv in varianta de case din busteni”, a mai punctat Razvan Vrabie.


Cand vine vorba de costul unei constructii din lemn, arhitectul sustine ca pretul unei case “la rosu” este mai scazut decat in cazul unei constructii similare din zidarie, avantaj despre care spune ca se simte. “In conditiile unei industrializari, casa livrata « la gata » se poate monta in 2-3 zile. Pretul final, la pretul la rosu adaugandu-se instalatiille, compartimentarile, finisajele, izolatiile, nu este mult diferit de o casa din zidarie, pastrandu-se avantajul unui termen de executie mai redus”, a mai aratat Vrabie.


La randul sau, Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR) apreciaza ca utilizarea unei solutii din lemn se preteaza unei industrializari care determina un montaj rapid. “Constructiile din lemn au caracteristici bune din punct de vedere al unor clasificari ecologice (amprenta de carbon, de exemplu) si un grad ridicat de reinnoire a resursei ridicat, constructia pe structura din lemn permitand o utilizare post folosire cu un grad ridicat de recuperare si utilizare ca materie prima pentru noi produse”, a punctat presedintele APMCR.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri