1 / 5

Serviciile de outsourcing si companiile IT iau jumatate din suprafetele de birouri de pe piata

Romania devine o piata tot mai recunoscuta la nivel european pentru calitatea fortei de munca in domeniul IT, dar si pentru costurile reduse pe care angajatorii le gasesc la noi in tara, insa chiar si asa orice investitie este vazuta de oamenii din piata drept un pas inainte pentru dezvoltarea in regiune.


Segmentul de birouri ramane cel mai activ din Romania – in plus, 2016 se anunta sa fie un an foarte bun pentru marile dezvoltari din tara, atat pentru numarul de proiecte care urmeaza sa fie finalizate, precum si pentru proiectele demarate sau in prag de dezvoltare de pe plan local. Intrebarea pe care si-o pun specialistii din piata este “Cine va prelua tot acest stoc de birouri?”.


“Vedem o crestere foarte mare din partea companiilor cu servicii de outsourcing care isi dezvolta birouri la nivel local. Peste 50% din spatiile contractate in cursul anului trecut au fost incheiate cu companii din domeniul IT. Peste 70.000 de angajati din Romania sunt lucreaza in acest sector. Aproximativ jumatate din stocul actual de cladiri ar urma sa fie ocupat in Bucuresti, iar restul sa fie preluat de marile orase din tara”, a declarat Ramona Marusac, associate director pe segmentul de birouri in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.


Potrivit acesteia, spre deosebire de activitatea intensa de pe piata inregistrata in cursul anului trecut, anul 2016 nu va fi la fel de spectaculos in ceea ce priveste valoarea si spatiile tranzactionate.


“Ne asteptam sa vedem tranzactii mici spre medii,de la 500 la 5.000 mp. Anul trecut am asistat la o serie de relocari, noi intrari sau extinderi ale activitatii. Profilul clientilor pe care l-am observat este acela al unor companii cu capital romanesc, cu 100-200 de angajati, aflate in plin proces de expansiune la nivel local”, a mai precizat Ramona Marusac.



Managerul Colliers sustine ca a constatat o crestere sustinuta in special in orasele de provincie, asa cum este cazul Iasi, Timisoara sau Cluj, dar si in orasele secundare, asa cum se intampla in Sibiu, Brasov, Targu Mures sau Craiova.


“Anul 2016 vine cu un stoc foarte mare de livrari, urmand sa fie zone neocupate pentru o perioada scurta sau medie. Vor fi multe tranzactii, vom munci mai mult si activitatea se va concentra in orasele mai mici”, a mai apreciat Ramona Marusac.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri