1 / 6

1. Revolutia industriala si perfectionarea proceselor de fabricatie

Oamenii si tehnologia evolueaza in aceeasi directie, iar aceasta conduce spre o eficientizare a activitatilor din toate domeniile. Se intampla acest lucru mai ales in sectorul industrial, acolo unde are loc dezvoltarea de solutii, produse si mecanisme necesare imbunatatirii proceselor si care, in final, conduc la costuri mult mai reduse cu energia, cu personalul si cu intreg lantul care beneficiaza in final de aceasta.


Gigantii din diferite domenii vorbesc deja despre intrarea intr-o noua etapa a dezvoltarii industriale, care ajunge, astfel, la nivelul 4.0, in care robotii vor lua treptat, dar sigur, locul fortei umane de lucru, iar “creierele” vor fi in spatele calculatoarelor si vor controla toate activitatile din marile fabrici si uzine.


Cum Internetul a influentat intr-un mod definitoriu cum am ajuns sa intreprindem diferite activitati in prezent, asa se va intampla si in viitor, mai ales in cazul facilitatilor de productie, care vor conduce la imbunatatirea proceselor de fabricatie, a reducerii timpilor de livrare si obtinerii unor rezultate apropiate de perfectiune, lucru datorat in cea mai mare parte diminuarii numarului de angajati si a erorilor umane in procesul de productie.


Acest lucru se va traduce printr-o siguranta crescuta ca un produs sau echipament achizitionat se va apropia de perfectiune si nu vor exista erori de calcul sau defecte de functionare.


“Suntem in cea de-a patra revolutie industriala, cea a dispozitivelor mobile si a interconectarii, si a ceea ce astazi reprezinta The Internet of Things, care este prognozata sa devina o realitate in urmatorii 20 de ani. Totul se va schimba in productie in urmatorii ani, doar ca parcursul este mai greu. (…) Software-ul poate revolutiona industria. Cand vorbim despre productie ne asteptam si ca slujbele sa se schimbe. (…) Practic vorbim despre o reducere a timpului in care un produs ajunge pe piata, prin cicluri de inovatie mai scurte si volume de date mult mai mari, dar si despre o crestere a flexibilitatii – prin productie individualizata. Toate acestea fac parte dintr-un proces firesc care se va instala in perioada urmatoare si care va schimba complet viitorul industrie”, a declarat Bernhard Keinlein, process industries and drivers, country division lead Siemens Austria, in cadrul unei intalniri cu presa la Cluj, in prima parte a anului trecut.

Fabricile viitorului, un fel de farmacii pustii


Despre viitorul fabricilor a vorbit si George Costache, CEO al Siemens Romania, care apreciaza ca productia nu va mai presupune masini cenusii controlate de oameni in salopete patate sau nu de ulei.


“Fabricile vor fi un fel de farmacii pustii. Locurile de munca nu vor mai fi in fabrici sau sedii de birouri. Noi vedem birourile pline de ingineri, testeri, designeri, specialisti IT si alte functii similare. Centrul atentiei noastre trebuie sa se indrepte spre inovatie si dezvoltare”, a punctat seful Siemens Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri