Actorii implicati in tranzactie

Actorii implicati in tranzactieCB Richard Ellis a decis sa paraseasca piata romaneasca, pe care functiona din anul 2001 in baza unui contract de franciza, in vara anului trecut, decizia fiind una strategica si luata de comun acord intre conducerile celor doua parti.

"Ne asteptam ca piata imobiliara din Romania sa creasca pe termen lung. Eurisko a inregistrat performante notabile in Romania si vom continua sa lucram impreuna pentru a oferi servicii de calitate clientilor locali si internationali", a declarat directorul managerial pentru Europa Centrala si de Est al CB Richard Ellis.

Legat de aceasta tranzactie, Radu Lucianu, managing partner al Eurisko a declarat ca ambele companii vor combina resursele si experienta personala pentru a oferi servicii de buna calitate. "Vom lucra cu CBRE pentru toti clientii din regiune", a declarat Radu Lucianu.

Consultantii Eurisko au fost casa de investitii Capital Partners si casa de avocatura Biris Goran, iar CB Richard Ellis a fost asistata de Badea Clifford Chance si PricewaterhouseCoopers.

Compania de consultanta imobiliara Eurisko a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 14,3 milioane de euro, cu 20% mai mult decat isi propusese initial si vizeaza pentru 2008 afaceri de 25 milioane de euro.

Compania Eurisko Consulting a fost fondata in 1997 la Bucuresti si are in prezent peste 120 de consultanti la nivel national si noua divizii de business: rezidential, birouri, retail, terenuri, tara, industrial, evaluare, investitii si marketing.

CB Richard Ellis (CBRE) are sediul central in Los Angeles si este unul din liderii de pe piata imobiliara internationala. Compania are aproximativ 17.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri din 50 de tari. CB Richard Ellis este prezenta pe piata romaneasca din anul 2001, in baza unui contract de franciza.


Povestea tranzactiei Eurisko-CBRE

Povestea tranzactiei Eurisko-CBREIncepand cu luna octombrie a anului trecut, Eurisko are un nou director general, in persoana lui Adrian Capraru. Discutiile pentru aducerea sa la conducerea Eurisko au durat cateva luni bune, insa nu acestea erau, la acea vreme, cele mai importante negocieri ale actionarilor Ionut Dumitrescu, Radu Lucianu si Alexandra Dimofte. Sefii Eurisko erau preocupati, in toamna, cu stabilirea ultimelor detalii ale exitului din compania fondata in 1996.

Procesul de vanzare a companiei a inceput inca in octombrie 2006, iar in ultima jumatate de an, sase petitori (patru investitori strategici si doi financiari) si-au manifestat interesul de preluare a companiei, in finala ramanand doi ofertanti: CBRE si Jones Lang LaSalle.

“Tranzactia trebuia sa se fi incheiat in urma cu doua luni, insa venirea Sarbatorilor si inceputul de an au prelungit momentul inchiderii dealului”, ne-a declarat Andrei Diaconescu (foto), partner in cadrul casei de investitii Capital Partners, care a fost adviser in procesul de vanzare a companiei de real-estate.

Potrivit acestuia, cel mai greu moment din istoria tranzactiei a fost generat de criza internationala. “Aceasta tranzactie a fost un succes extraordinar in conditiile de piata actuale”, enunta Andrei Diaconescu.

Evenimentele din ultimele luni de pe piata imobiliara din Statele Unite au influentat si piata europeana a investitiilor. Investitiile in proiecte imobiliare au scazut puternic si in Europa, astfel incat CBRE a pierdut, atat din venituri, cat si din valoarea de piata.

Pretul de vanzare a companiei s-a dublat pe parcursul procesului competitiv, ajungand la peste 24 milioane de euro, potrivit lui Andrei Diaconescu. “Decizia managerilor a fost inca de la inceput sa vanda unor investitori strategici”, a mai spus Diaconescu.

Proprietarii Eurisko erau, inainte de tranzactie, Ionut Dumitrescu (14,5%), Dan Gabriel Marchivici (14,5%) si firma Fastahead, inregistrata in Cipru, care detinea 71% din firma. Compania Fastahead este controlata de fondatorii si executivii companiei.

Care au fost atuurile americanilor de la CBRE, pe langa faptul ca au oferit cel mai bun pret? Americanii sunt lideri de piata si au acelasi profil ca si Eurisko, adica “fac de toate si au acelasi mod de a gandi”, explica Diaconescu.

Achizitia cel mai eficient mod de a intra in piata?

Cei de la CBRE au ales sa plateasca 35 milioane de dolari pentru a intra in mod direct pe piata. Trei mari jucatori din domeniul consultantei imobiliare la nivel mondial, Cushman& Wakefield, Coldwell Banker si Jones Lang LaSalle, au ales sa vina in Romania prin investitii mai mici: greenfield sau prin achizitia unui jucator mai mic, cum a fost cazul Cushman, care a cumparat firma romaneasca Activ Consulting, alaturi de care colabora de mai bine de zece ani.

In ce masura ar putea un jucator ca CBRE sa demareze o investitie greenfield de 35 milioane de euro si sa creeze o companie de talia Eurisko? „Este imposibil sa creezi cu aceasta suma o companie puternica cu un portofoliu atat de vast. Este vorba de conexiuni care se creeaza in timp, de anumite relatii cu dezvoltatorii imobiliari”, comenteaza Andrei Diaconescu.

Valoarea totala a contractelor tranzactionate de consultantii Eurisko in 2007 depaseste suma de 800 de milioane de euro. La aceasta valoare se adauga si rezultatele obtinute de departamentul Evaluare si Consultanta care a efectuat analize si studii pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare avand o valoare totala de investitie de circa 3,7 miliarde de euro si a evaluat proprietati imobiliare avand o valoare de piata totala de 1,85 miliarde de euro.

Piata agentiilor imobiliare s-a dublat in ultimul an

Piata agentiilor imobiliare s-a dublat in ultimul anPiata agentiilor imobiliare din Bucuresti si Ilfov a crescut cu 120% in ultimul an, de la 42,6 mil. euro in 2005 la 93,5 mil. euro in 2006, conform unui studiu realizat de Century21 Romania.

Evolutia este explicata, aproape in totalitate, de dinamica ridicata a pietei imobiliare, mai mult de jumatate dintre reprezentantii companiilor participante la studiu declarand ca se asteapta la o noua dublare sau chiar triplare a cifrei de afaceri pentru anul trecut.

Studiul Century21 Romania cuprinde si topul primelor 10 companii imobiliare, dupa cifra de afaceri aferenta anului trecut: Colliers International cu 11,9 mil. euro, Eurisko Consulting cu 5,76 mil. euro, Eurowestrwst cu 4,31 mil. euro, DTZ Echinox Consulting cu 2,2 mil. euro, MT & T Property Management cu 1,92 mil. euro, Euro Capital Management cu 1,8 mil. euro, Euroest Group cu 1,49 mil. euro, Imobiliar Group Exim cu 1,29 mil. euro, Regatta Group 1,27 mil. euro si CB Richard Ellis Romania cu 1,21 mil. euro.

Acelasi studiu indica un decalaj in continua crestere intre ritmul de dezvoltare al marilor companii din domeniu si evolutia agentiilor medii si mici. Astfel, companiile mari au inregistrat in 2005 o crestere de piata de peste zece ori comparativ cu nivelul din 2001, in timp ce agentiile medii si mici au raportat o crestere de doar patru ori.

In urma consolidarii datelor studiului a reiesit ca, din punct de vedere financiar, profilul companiei de real-estate din Bucuresti este caracterizat de o rata scazuta a productivitatii si de un grad mare de indatorare. Astfel, agentiile medii si mici au o productivitate lunara de 850 euro, un grad de indatorare de 88%, o rata a profitului de doar 8% si o rata de recuperare a investitiei de 61%.

Din analiza realizata de Century 21 Romania, a rezultat ca agentiile medii au aproximativ 6 angajati, dintre care 4 agenti imobiliari, si o cifra anuala de afaceri raportata de 58.000 de euro, realizand un profit mediu lunar de 4.750 de euro.