Colliers: Fondurile de investitii isi ating mai usor rezultatele in Romania

Colliers: Fondurile de investitii isi ating mai usor rezultatele in RomaniaCand in mai putin de o luna doi jucatori germani incheie tranzactii de aproape 500 milioane de euro pe piata imobiliara locala, o intrebare inevitabila apare in mintea celor interesati de zona imobiliara: Care sunt resorturile care fac piata atat de atractiva pentru investitorii straini?
„Unul dintre motivele pentru care investitorii straini isi indreapta atentia tot mai mult spre Romania il reprezinta faptul ca fondurile au de atins anumite rezultate, ceea ce pe o piata matura este foarte greu. Economia din tara noastra este o economie dinamica, in crestere, acest lucru generand un anumit confort privind estimarile financiare ale investitorilor”, explica Georgiana Anghelus, consultant al Diviziei de Investitii, Colliers International.

Aceasta afirma ca un alt factor sesizat in perioada post-criza este legat de yielduri, care au avut in ultimele sase luni o tendinta usor crescatoare, ceea ce pentru fondurile active, ce urmareau piata din Romania de o buna perioada de timp sau erau deja prezente aici, a reprezentat un moment oportun investitiilor.

„Piata urmeaza un trend natural, fiind influentata de aceeasi factori care actioneaza si pe pietele mature. Cu toate astea, din punct de vedere al stocului total disponibil pe fiecare din segmentele pietei imobiliare - office, retail si industrial, suntem mult in urma tarilor mai dezvoltate. Desi anul trecut am asistat la primele semne ale unei piete mature, de exemplu primul exit pe un portofoliu (n.r.: vanzarea a trei cladiri de catre European Convergence Property Company), suntem inca la inceput”, a adaugat reprezentatul Colliers.

In ceea ce priveste evolutia investitiilor straine in piata imobiliara, Georgiana Anghelus crede ca tarile din Europa Centrala si de Est vor ramane in continuare atractive pentru investitori, iar pentru Romania urmeaza alte surprize.

„Ne asteptam ca in a doua jumatate a anului 2008 sa se finalizeze alte tranzactii de anvergura, aducand volumul investitiilor la aproximativ acelasi nivel cu cel de anul trecut. Diferenta va fi insa in structura tranzactiilor - anul acesta se pare ca parteneriatele vor fi preferate de investitori”, a declarat specialistul Colliers.

Pe viitor, investitorii vor ramane atenti la piata din Romania, urmand consolidari de pozitii, dar si noi intrari.

„Sunt investitori ce detin deja active in Romania si care cu siguranta isi vor consolida pozitia, insa este greu de spus cine va mai veni in urmatorii doi-trei ani. Sunt investitori mari, care chiar daca nu sunt inca prezenti, se uita la piata din Romania si au deja oameni dedicati, dar sunt si cei care, afectati fiind de criza de subprime din Statele Unite, vor sta o perioada in hold pana cand se vor consolida din punct de vedere financiar”, a incheiat Anghelus.

DEGI Achizitii in Romania de peste 250 mil. euro

Fondul de investitii Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), parte a Aberdeen Property Investors Group din Scotia, a semnat un acord cu grupul de firme Avrig 35 pentru preluarea centrului comercial Iris din cartierul bucurestean Titan, platind 147 milioane euro.

Vanzarea Iris Shopping Center, care include supermarketul Auchan, reprezinta cea mai mare tranzactie cu un centru comercial din Bucuresti. Noua achizitie va fi integrata in fondul de proprietati imobiliare DEGI Europe Retail, specializat in centre comerciale pe teritoriul Europei, fondul de investitii DEGI detinand mai multe dezvoltari imobiliare in Romania, printre care cladirile de birouri Millennium BC, PGV Tower si Construdava din Bucuresti, achizitionate anul trecut pentru 111 milioane de euro.

Cele trei cladiri de birouri clasa A au fost cumparate la jumatatea anului 2007 de catre DEGI de la European Convergence Property Company, un fond de investitii administrat de Charlemagne Capital. Tranzactia s-a desfasurat sub forma de achizitie de actiuni si a fost intermediata de compania de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko si de casa de investitii Capital Partners.

DEGI a fost initial divizia de investitii imobiliare a grupului Allianz, avand sediul la Frankfurt, in Germania. In luna martie a acestui an, a fost cumparata de Aberdeen Property Investors Holding, pentru 110 milioane de euro, Aberdeen devenind astfel unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata europeana, cu un portofoliu de aproximativ 20 de miliarde de euro si peste 600 de angajati in 12 state.

RREEF Real Estate Cea mai mare tranzactie imobiliara din Romania

Cea mai mare tranzactie de pe piata imobiliara locala apartine companiei de investitii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, care achizitionat un proiect imobiliar in Bucuresti, ce cuprinde ansamblul rezidential Upground si doua imobile de birouri dezvoltate de un grup de oameni de afaceri din Grecia si Marea Britanie, pentru 340 milioane euro.

Potrivit firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), care a asistat cumparatorul la realizarea tranzactiei, proiectele au ca obiectiv construirea a doua cladiri de birouri si a doua cladiri rezidentiale situate in zona de nord a Bucurestiului, aflate in prezent in curs de dezvoltare. Tranzactia este o vanzare-cumparare la termen (forward purchase), urmand ca proiectele sa fie achizitionate la finalizarea constructiei.

RREEF Real Estate detine active de peste 48,9 miliarde de euro in intreaga lume, iar in Romania este implicata impreuna cu dezvoltatorul polonez GTC in constructia a doua proiecte rezidentiale in Bucuresti, Rose Garden si Felicity, ce vor totaliza peste 200.000 metri patrati de spatiu construit.

Alti investitori germani in piata imobiliara din Romania

Alti investitori germani in piata imobiliara din RomaniaDezvoltatorul german Bramos a anuntat anul trecut investitii de 18,5 milioane de euro in primul sau proiect rezidential pe piata imobiliara de lux din Capitala. Proiectul este realizat in colaborare cu PII Group, in calitate de consultant si dezvoltat pe malul lacului Tei. Dezvoltatorul Bramos are o experienta de peste 15 ani pe piata imobiliara germana.

In urma cu aproximativ un an, cea mai mare companie de constructii din Germania, Hochtief, a intrat in Romania, prin filiala Hochtief Development Romania. Pe plan local, dezvoltatorul german promitea atunci ca se va concentra pe dezvoltarile de retail, birouri, hoteluri si spatii logistice, filiala din Romania fiind coordonata de Georg Hellwig, Director Hochtief Development Austria GmbH.

Compania germana GLL Real Estate Parteners a achizitionat in urma cu doi ani Centrul International Charles de Gaulle, cunoscuta sub numele de Cladirea Vodafone. GLL a inceput apoi dezvoltarea unei noi cladiri de birouri in Bucuresti, de clasa A, Metropolis Center, in apropiere de Piata Victoriei, ce va fi inaugurata la sfarsitul acestui an.

Si lantul german de hoteluri de lux Kempinski a confirmat interesul pentru piata romaneasca, atat pentru un hotel de lux in Bucuresti, cat si pentru o statiune montana. Responsabilul expansiunii internationale a lantului hotelier, Peter Schmitz, a vizitat Bucurestiul in aprilie si a declarat ca Kempinski vizeaza atat cladirii existente, cat si posibilitatea unei constructii noi, conditiile fiind legate de locatia ultracentrala, dimensiunea minima a camerei si suprafata cladirii.