1 / 5

Colliers: Fondurile de investitii isi ating mai usor rezultatele in Romania

Cand in mai putin de o luna doi jucatori germani incheie tranzactii de aproape 500 milioane de euro pe piata imobiliara locala, o intrebare inevitabila apare in mintea celor interesati de zona imobiliara: Care sunt resorturile care fac piata atat de atractiva pentru investitorii straini?
„Unul dintre motivele pentru care investitorii straini isi indreapta atentia tot mai mult spre Romania il reprezinta faptul ca fondurile au de atins anumite rezultate, ceea ce pe o piata matura este foarte greu. Economia din tara noastra este o economie dinamica, in crestere, acest lucru generand un anumit confort privind estimarile financiare ale investitorilor”, explica Georgiana Anghelus, consultant al Diviziei de Investitii, Colliers International.

Aceasta afirma ca un alt factor sesizat in perioada post-criza este legat de yielduri, care au avut in ultimele sase luni o tendinta usor crescatoare, ceea ce pentru fondurile active, ce urmareau piata din Romania de o buna perioada de timp sau erau deja prezente aici, a reprezentat un moment oportun investitiilor.

„Piata urmeaza un trend natural, fiind influentata de aceeasi factori care actioneaza si pe pietele mature. Cu toate astea, din punct de vedere al stocului total disponibil pe fiecare din segmentele pietei imobiliare - office, retail si industrial, suntem mult in urma tarilor mai dezvoltate. Desi anul trecut am asistat la primele semne ale unei piete mature, de exemplu primul exit pe un portofoliu (n.r.: vanzarea a trei cladiri de catre European Convergence Property Company), suntem inca la inceput”, a adaugat reprezentatul Colliers.

In ceea ce priveste evolutia investitiilor straine in piata imobiliara, Georgiana Anghelus crede ca tarile din Europa Centrala si de Est vor ramane in continuare atractive pentru investitori, iar pentru Romania urmeaza alte surprize.

„Ne asteptam ca in a doua jumatate a anului 2008 sa se finalizeze alte tranzactii de anvergura, aducand volumul investitiilor la aproximativ acelasi nivel cu cel de anul trecut. Diferenta va fi insa in structura tranzactiilor - anul acesta se pare ca parteneriatele vor fi preferate de investitori”, a declarat specialistul Colliers.

Pe viitor, investitorii vor ramane atenti la piata din Romania, urmand consolidari de pozitii, dar si noi intrari.

„Sunt investitori ce detin deja active in Romania si care cu siguranta isi vor consolida pozitia, insa este greu de spus cine va mai veni in urmatorii doi-trei ani. Sunt investitori mari, care chiar daca nu sunt inca prezenti, se uita la piata din Romania si au deja oameni dedicati, dar sunt si cei care, afectati fiind de criza de subprime din Statele Unite, vor sta o perioada in hold pana cand se vor consolida din punct de vedere financiar”, a incheiat Anghelus.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri